Företag

Oliver Berg straffade Sirius

  • Herrar
  • A-lag
  • 11 feb 2023

Sirius bjöd på starkt motstånd på Studenternas men Djurgården stod för vinnarmålet genom en välplacerad straff av Oliver Berg.

Laget

Näst sista träningsmatchen inför tävlingsstarten innebar en skarpare mönstring av laget med sikte på 90 minuter för de flesta. Dessutom var det bara 17 spelare i truppen där tanken var att det ska bli gott om minuter för de spelare som inte startade under lördagen i tisdagens match mot IFK Värnamo.

Startelvan som ställdes upp mot Sirius såg ut på följande sätt:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Jesper Löfgren, Carlos Moros Gracia, Elias Andersson
Hampus Finndell, Rasmus Schüller, Magnus Eriksson
Joel Asoro, Oliver Berg, Gustav Wikheim


 

Första halvlek

Efter sol och värme på sydliga breddgrader under träningslägret på Gran Canaria klev nu blåränderna ut i en betydligt mer kylslagen väderlek på Studenternas IP. En försäsongsmatch mot Sirius väntade och med en dryg vecka kvar till cupstarten mot Landskrona kommer det skarpa läget allt närmare.

Vilket givetvis även gällde det blåsvarta hemmalaget som kom från en vinst mot Aalborg under sitt läger och nu kalibrerade laget ytterligare inför sin kommande cupstart. Goda förutsättningar för en bra match med två högmotiverade lag således och Thomas Lagerlöf konstaterade att: ”vi vill se att vi har längre perioder där vi sitter ihop ordentligt samt ha extra fokus på återerövringen och bollar snabbare in i boxen”, inför avspark.

Att det var två passningsorienterade lag som möttes märktes under matchinledningen där lagen turades om att rulla runt. En sämre adresserad passning från Marcus Mathisen bjöd dock på en gratischans för Joel Asoro som blev lite överrumplad av bjudningen och inte fick till mottagningen, fri mot Jakob Tånnander i Sirius-kassen.

I övrigt var det chansfattigt, även om Jacob Widell Zetterström fick sträcka ut och greppa ett distansskott i 11:e minuten från André Alsanati. Djurgården svarade upp med bud på en straff i 16:e när Gustav Wikheim löpte sig loss i djupled och duellerade med Kristoffer Graca, domare Jovan Krsmanovic vinkade dock avvärjande denna gång.

Strax efter kom en fin aktion från Joel Asoro som nickade fram en djupledsboll till sig själv och var nära att tåa in ett ledningsmål. Det var bättre tempo från DIF nu under en period och matchen sköt fart. Det bjöds på en del fina kombinationer där bland annat Hampus Finndell och Elias Andersson var nära att tråckla sig igenom det blåsvarta försvaret med halva halvleken spelad.

Sirius replikerade med ett skott från Tashreeq Matthews som JWZ plockade säkert och strax efter oroade Alsanati med att löpa loss i djupled. Men det var fortsatt mållöst med halvtimmen spelad och Sirius-försvaret var väl samlat när DIF attackerade.

I 33:e minuten osade det katt bakåt igen när Tashreeq Matthews dribblade sig fram i straffområdet och sköt strax utanför. Men det var Djurgården som skulle få det bästa läget kort därpå när Melker Heier armbågade bort ett inlägg innanför straffområdet. Solklar straff och Oliver Berg klev fram och dunkade distinkt in sitt första mål i DIF-tröjan.

Roligt för Oliver och DIF, men det var inte långt borta från en kvittering minuten efter när Matthews störtade fram i boxen på ett högerinlägg från aktive André Alsanti. Jacob Widell Zetterström kom lyckligtvis ner snabbt och parerade avslutet skickligt. 
DIF-keepern hade en del att göra under halvleken och stod för ny räddning på en lurig frispark från Alsanti samt ytterligare ett vänsteravslut i boxen från densamme.

Det var mycket Sirius på slutet och lite rörigt i Djurgården men nollan var ändå intakt bakåt när halvtidsvisslan gick. Ledning i paus efter en halvlek där DIF inte riktigt fick spelet att stämma, samtidigt som det blåsvarta hemmalaget bjöd på bra motstånd.

Andra halvlek

Det blev inga DIF-byten i halvtid vilket var väntat sett till matchningen med 90 minuter i åtanke för de flesta. Sirius var fortsatt framåtlutade och hotade omgående med en kvick djupledslöpning från Joakim Persson som sköt i stolpen.

Djurgården hade å sin sida svårt att få tryck på hemmalaget som var skickliga i sitt bollrullande och hade kopplat ett visst grepp om matchen nu. I 55:e minuten kombinerade ändå Djurgården bra på vänsterkanten men Jakob Tånnander greppade Magnus Erikssons inlägg.

I övrigt var det händelsefattigt och nya pigga ben kom in med timmen spelad när Victor Edvardsen ersatte Hampus Finndell. Edvardsen satte högsta fart direkt och DIF skapade ett par halvchanser omgående. 
Sirius fortsatte emellertid att oroa och Tashreeq Matthews var nära att styra in ett högerinlägg i 65:e minuten där bollen lyckligtvis smet över ribban.

I 69:e minuten var det hemmalagets tur att ropa på straff när en oroande Sirius-hörna nickades på Rasmus Schüller, men reprisbilderna indikerade att bollen tog i bröstet på den finske landslagsmannen. 

Med knappa kvarten kvar kom sedan en utmärkt chans för DIF när Piotr Johansson slog ett högerinlägg som tyvärr blev några centimetrar för högt för Gustav Wikheim som inte lyckades få ner nicken under ribban. Det blev normmannens sista insats för dagen och han klev av i den 79:e minuten samtidigt som Haris Radetinac äntrade planen.

De avslutande tio minuterna var ganska odramatiska där Djurgården var det mer framåtlutade laget, även om det inte gav några riktigt skarpa lägen. På övertid hettade det till bakåt när Herman Sjögrell nickade en inläggsfrispark halvmetern utanför och även Christian Koaukou sköt utanför i ett bra läge.
Det var det sista som hände innan slutsignalen gick och därmed vann Djurgården sin tredje raka försäsongsmatch, även om det blev en ganska tuff resa mot ett inspirerat Sirius.

Därmed rycker cupstarten allt närmare och nu på tisdag kl. 14.00 blir det genrep mot IFK Värnamo. En match som spelas på Tele2 Arena, förutsatt att det nylagda gräset är på plats. Dock utan publik men matchen sänds på discovery+.

11 februari, lördag 13:00Studenternas IP

IK SiriusDjurgården
0-1 (0-1)

  • MålskyttarOliver Berg 35'
  • Domare Jovan Krsmanovic
  • Publik (Studenternas IP)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat