Företag

Piteå starkast på Stadion

  • Damer
  • A-lag
  • 9 maj 2023

Djurgården krigade på men hade svårt att bryta igenom ett defensivt skickligt Piteå som samtidigt var effektiva framåt och vann med 2-0.

Laget

Djurgården mönstrade följande startelva mot Piteå:

Elvira Björklund
Matilda Plan, Sanna Kullberg (k), Portia Boakye
Alice Bergström, Nellie Lilja, Kamilla Karlsen, Tilde Lindwall, Ebba Hed
Hayley Dowd, StinaLisa Johansson

Hedvig Lindahl fanns inte tillgänglig på grund av skada och Tove Almqvist var inte redo för att starta på grund av sjukdom som hållit henne borta från träning.

Första halvlek

Årets andra hemmamatch på Stadion bjöd på en betydligt behagligare väderlek än senast där vårsolen lyste över vår klassiska borg. Det var dock ingen promenad i parken som väntade med ett formstarkt Piteå som var obesegrade i OBOS Damallsvenskan och inlett serien med fyra segrar och två kryss.

Ett fysiskt starkt lag och för Djurgårdens del gällde det att visa järnkamins-inställning i duellerna och samtidigt försöka öka effektiviteten framåt. Det var DIF som kickade igång matchen på ett Stadiongräs som tyvärr inte var i bästa skick och det var studsigt och svårspelat.
Lite knepigt i uppspelsfasen med andra ord och det gällde att agera med goda marginaler. Det blev också en trevande inledning av matchen där lagen kände på varandra men Piteå var mest aktiva i presspelet. 

Djurgården började gradvis få igång rytmen och hittade stundtals igenom Piteå-pressen med raka bollar. Möjligheter i offensiven uppstod, med synken på sista tredjedelen satt inte helt. Istället skulle Piteå ta initiativet med kvarten spelad när Anai Imo fick ett skottläge i boxen och dunkade in bollen otagbart för Elvira Björklund.

Ingen optimal start mot ett tufft motstånd men gott om tid att jaga ikapp. En fin DIF-chans kom strax efter när Alice Bergström hittade en fristående Hayley Dowd i boxen men flaggan kom upp för offside. Men det var Piteå som skapade hetast chanser och Katrina Guillou drog iväg ett fräsande skott i 22:a minuten som strök stolpen.

Alice Bergström var sedvanligt aktiv på sin högerkant men det var fortsatt glest med lägen för Djurgården. Piteå svarade upp med en hyfsat farlig inläggsfrispark som landade ovanpå målet men sedan var det Djurgården som producerade en dubbelchans där Samantha Murphy först styrde undan Bergströms luriga högerinspel och sedan även motade ett flackt skott från Nellie Lilja. 

Blårändernas bästa chans så långt i halvleken och en viktig indikation på att det gick att såra Piteå i defensiven. En ny jättechans kom sedan när Ebba Hed slog ett perfekt inlägg till StinaLisa Johansson i boxen som tog ner bollen, Murphy hann dessvärre snabbt ut och plockade bollen innan avslut.

En bättre sista kvart från Djurgården med ett visst spelövertag och Hayley Dowd fick ett skottläge i sista minuten utan att få till avslutet. Signifikativt för en viss trubbighet på sista tredjedelen där tränare Magnus Pålsson just hade efterfrågat bättre effektivitet inför matchen. Halvtidssignalen kom strax efter från domare och pausvila väntade med möjlighet att mobilisera energi inför de avslutande 45.

Andra halvlek

Ett oförändrat DIF inledde piggt och efter bara en halvminut var Alice Bergström framme igen med ett inlägg som skapade oreda i Piteås straffområde. Djurgården fortsatte att ösa på framåt och en hörna från Ebba Hed framkallade ett smärre kaos i boxen med hetsigt flipperstudsande.

Så långt så bra men ett olyckligt missförstånd i 52:a minuten ställde till det rejält och resulterade i att bollen nickades i eget mål. Självmål, tvåmålunderläge och en betydligt brantare uppförsbacke. 

Bara att kavla upp ytterligare och det fanns ändå mycket tid kvar för att jaga ikapp. Djurgården satsade framåt men hade svårt att skapa målchanser och med timmen spelad kom ett dubbelbyte där Tove Almqvist och Sara Lilja Vidlund klev in och Nellie Lilja och Ebba Hed klev ut.

Piteå var inte helt oväntat nöjda med resultatet, bevakade ledningen och höll nere tempot. Kvaliteten sjönk på matchen som blev ryckig med mycket felpass. Dryga kvarten återstod och det började bli bråttom där Djurgården nu var tvungna att påbörja en forcering.

Istället var det Hanna Andersson som vann en en-mot-en-duell och skapade ett friläge, men Elvira Björklund hann ner och räddade skottet. Klockan tickade upp på 78 minuter och ett offensivt byte kom där Lova Lundin och Flavine Mawete ersatte Sanna Kullberg och Kamilla Karlsen.

I 81:a minuten höll sig Flavine Mawete framme och hittade Hayley Dowd till vänster men det blev en blandning mellan skott och inlägg från amerikanskan. DIF fick igång en forcering och Alexsandra Lobanova fyllde på med pigga ben i 84:e. 
Minuterna rann dock fort iväg och några fler vassa chanser kom inte, även om Lova Lundin ändå fick iväg en nick i nyporna på Murphy under full tid. Men det fanns ändå fem stopptidsminuter kvar att jobba på 

Mawete jobbade fram ett fint frisparksläge som inte förvaltades och DIF försökte, men mycket mer fanns det inte att rapportera om. Ännu en förlust mot Piteå som uppenbarligen inte är någon favoritmotståndare efter en match där Djurgården krigade på men hade svårt att hota framåt.

Nu gäller det att snabbt ta sig upp på hästen igen och ny hemmamatch väntar på måndag då Växjö gästar Stadion med avspark kl. 19.00. Var på plats och backa upp laget då, biljett köper du här.

9 maj, tisdag 19:00Stockholms Stadion

DjurgårdenPiteå IF
0-2 (0-1)

  • MålskyttarAnam Imo 14'Självmål 53'
  • Domare Paul Shamon
  • Publik (Stockholms Stadion)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat