Företag

Tre DIF-talanger skriver lärlingsavtal med A-laget 

  • Herrar
  • A-lag
  • Ungdom
  • Akademi
  • 7 dec 2023

Kalipha Jawla, Gideon Granström och Max Croon tar klivet upp från DIF PA19.

Djurgårdens pojkakademi har ett starkt år i ryggen med bland annat seger i Ligacupen för DIF PA19 och ett SM-silver för DIF PA17. En mängd duktiga spelare återfinns naturligtvis bakom de fina resultaten och nu tar tre av dem klivet upp till A-lagsmiljön med varsitt treårigt lärlingsavtal: 

Målvakten Max Croon, mittfältaren Gideon Granström (båda födda 2005) samt anfallaren Kalipha Jawla, född 2006. Ett fint kvitto för pojkakademichef Joel Riddez.
– Det är klart att det är jätteroligt för vår akademi att vi har kunnat utbilda tre spelare som nu får chansen att tillhöra A-lagsmiljön. Det finns en långsiktig plan för de här spelarna och vi tror väldigt mycket på dem. Genom sina prestationer har de visat att de har förtjänat det här och det finns en fin potential hos dem. Dessutom är det tre väldigt olika karaktärer och spelartyper, vilket visar att det finns en bra bredd i akademin. Nu börjar deras resa ute på Kaknäs och därmed är det upp till dem själva att etablera sig på seniornivå, berättar Joel som passar på att förtydliga begreppet lärlingsavtal.
– Ett lärlingsavtal innebär att spelaren har en A-lagsmiljö i träning och därmed andra förutsättningar än i ett akademiavtal - där du bara tillhör akademin. Så i ett lärlingsavtal är det som sagt träning och matchande med A-laget som gäller - även om Max, Gideon och Kalipha åldersmässigt fortfarande kan spela matcher med DIF PA19 - och därmed lämnar jag över dem till A-lagsverksamheten som nu får utvärdera hur de långsiktigt ska utvecklas till elitspelare. Förhoppningsvis kan de göra den resan här i Djurgården.

Därmed dags för en presentation av trion med start bakifrån:

 

Max Croon

Den 18-årige målvakten har stått för en övertygande säsong - vilket bland annat innebar en nominering som Årets Unicoachmålvakt 2023- och nu tar han klivet upp i A-laget.
– Det känns stort att få skriva på. Jag har alltid varit Djurgårdare så jag är väldigt stolt och glad, säger Max som har varit hoppfull på ett positivt besked.
– Om jag spolar tillbaka fem år i tiden hade jag nog tyckt att det skulle vara helt sjukt att få ett kontrakt med A-laget. Men nu på senaste tiden har jag ändå känt att jag varit på väg med bra prestationer på träningarna 

A-lagsmiljön är välbekant för Max sedan tidigare som tillbringat mycket tid på Kaknäs i år.
– Under 2023 har jag tränat med A-laget från juli fram till ledigheten i november eftersom André Picornell blev skadad. Det är en tuff nivå men jag känner ändå att jag har löst det bra, förklarar han och passar på att ge cred till målvaktstränare Nikos Gkoulios.
– En superduktig målvaktstränare som jobbar hårt med oss varje dag. Han ger oss många nyttiga tips och mycket cred, men pushar hela tiden för att vi ska göra saker bättre.

Ser man till hans egenskaper värderar Max dem på följande sätt:
– Reflexer är en av mina största styrkor och jag är även bra med fötterna. Jag har spelat som utespelare ganska mycket sedan jag började med fotboll i Viggbyholms IK. Men det finns självklart många saker jag vill utveckla, som att jobba med min spelförståelse, min positionering och även att bli starkare i luftrummet.

Kontraktet sträcker sig över tre år och Max har höga förväntningar på att ta kliv framåt.
– Jag vill bli så bra som möjligt. I Djurgården finns allt jag behöver för det, Nikos är en otroligt duktig tränare och jag har verkligen utvecklats mycket tack vara honom. Så nu handlar det om att ge allt på träningarna och satsa på att nå så högt jag kan.

Fakta Max Croon

Position: Målvakt
Född: 26 november 2005
Längd: 187 cm
Moderklubb: Viggbyholms IK

 

Gideon Granström

Centrala mittfältaren Gideon Granström kom till Djurgårdens akademi inför säsongen 2021 och har sedan dess gjort ett ordentligt avtryck. Han har varit en nyckelspelare på mittfältet i DIF PA19 under de två senaste säsongerna och kryddat fina mittfältsinsatser med tolv mål i P19 Allsvenskan och Ligacupen.

Kaknäs-miljön är han bekant med sedan tidigare och Gideon hoppade in med A-laget under årets första träningsmatch mot BP - och fanns även med på årets läger i Gran Canaria i februari. Men nu blir det som sagt permanent A-lagsträning under tre år.
– Det är grymt kul och något jag har jobbat för under min period här i Djurgården. Det känns som ett väldigt bra steg att ta klivet upp, säger ”Gidde” som inte tyckte att beskedet kom helt oväntat.
– Nej, det skulle jag inte säga. Min egen målsättning sedan jag kom hit har varit att ta mig hela vägen upp och nu får jag ett kvitto på det, så det känns bra.

Ser man till egenskaperna beskriver Gideon sig på följande sätt.
– Jag är en central mittfältare som gillar att vara spelfördelare och ha mycket boll. Plus att jag är löpstark.

Fotbollsresan startade i Sickla IF i unga år med tidigt fokus på mittfältsrollen.
– Jag började i Sickla och spelade sedan i några Nacka-klubbar under tidiga år. Sedan blev det en sejour i Hammarby innan jag klev över till Djurgården. Positionsmässigt har jag alltid spelat som mittfältare, förutom i de yngsta åren då jag även spelade en del som forward.

Ser man till förväntansbilden under de kommande säsongerna handlar det om hårt jobb för att skapa möjligheter.
– Förväntningarna från mitt eget håll är att göra det så bra som möjligt. Man kan alltid spela sig till chanser, det kommer aldrig någonting gratis utan jag kommer att jobba hårt på träningsplanen så får man se vad det leder till.
– Jag är van vid miljön och har kört ganska mycket med A-laget, sedan har det varit lite från och till med P19-verksamheten. Men jag känner de flesta i gruppen ute på Kaknäs rätt bra. Det känns som en rolig gemenskap och en fin trupp att gå in och träna och matcha med, summerar Gideon.

Fakta Gideon Granström

Position: Mittfältare
Född: 8 augusti 2005
Landskamper: Sverige U19 (8)
Moderklubb: Sickla IF

 

Kalipha Jawla

Den löpvillige anfallaren kom till Djurgården som 14-åring och har fått ett stort förtroende från föreningen, vilket också lett till en stark utveckling. Under de senaste säsongerna har det blivit 14 mål i P19 Allsvenskan i år och innan dess 21 mål i P17 Allsvenskan under 2022. Dessutom har det blivit fyra mål på sammanlagt nio U-landskamper med Sverige U19 och U17

A-lagsdebuten i DIF är också avklarad, i och med ett inhopp i kvalet i Svenska Cupen mot Sandviken i augusti, och träningsmiljön på Kaknäs är Kalipha redan bekant med.
– Det här är en dröm som jag haft sedan jag kom till Djurgården. Så det känns fantastiskt att kunna kliva in och blir en del av A-laget, berättar Kalipha som anslöt till DIF hyfsat tidigt.
– Jag kom hit när jag var 14 år, det har varit kul med många fina säsonger i Djurgården. Huddinge IF är min moderklubb och efter det så var jag en period i AIK innan jag fick frågan om att komma till Djurgården. Då var det inget tvek, så jag kom direkt.

Insatserna under året gjorde att Kalipha hade lite på känn att förfrågan om A-laget kunde komma.
– Det var väl inte helt oväntat. Men man blev ändå lite chockad när frågan ställdes, förklarar Kalipha som beskriver sina egenskaper på följande sätt:
– Jag skulle säga att jag är en rivig anfallare som gillar att vara i boxen och att utmana en-mot-en. Väldigt löpstark och så blir det en del mål också. 

Nu väntar tre säsonger på Kaknäs för Kalipha, en miljö han är välbekant med sedan tidigare.
– Det är tufft och det är ett stort kliv att ta från P19 till att träna med A-laget. Men jag lär mig nya saker varje dag och får bra feedback. Det blir mycket bra träning och jag känner att jag utvecklas hela tiden, summerar Kalipha som tänker på de kommande åren i DIF som en trappa uppåt med ett steg i taget.
– Första året är det nog mest fokus på att komma in i seniorfotbollen. Förstå hur laget spelar, lära känna spelarna och kanska ha lite lägre förväntningar. Det andra året hoppas jag kunna ta mer kliv och visa att jag kan spela matcher i Allsvenskan och sedan är det bara att köra på och se hur långt det räcker.

Fakta Kalipha Jawla

Position: Anfallare
Född: 11 april 2006
Längd: 176 cm
Landskamper: Sverige U19 (6), U17 (3)
Moderklubb: Huddinge IF

 

Senaste nyheter

Relaterat