Företag

Välkommen Katelin Talbert!

  • Damer
  • A-lag
  • 11 aug 2023

Den 24-åriga amerikanska målvakten ansluter till Djurgården från Benfica.

Djurgården fyller på mellan stolparna inför den damallsvenska omstarten och välkomnar den amerikanska keepern Katelin Talbert som ansluter på lån under ett år enligt "subject to international clearance". Närmast kommer hon från spel i portugisiska Benfica och Katelin har redan kommit igång och börjat träna med laget och ser fram emot sin kommande tid i DIF.
– Djurgården är en välkänd och stor förening och det här blir en fin möjlighet för mig att spela och samla på mig erfarenheter i Damallsvenskan. En bra liga med hög nivå och jag ser verkligen fram emot att komma igång, berättar Katelin som nu byter Atlantkusten mot Östersjön.
– Jag har hört väldigt mycket bra saker om Djurgården och Sverige så det känns spännande och roligt att vara här. Det är ett vackert land så jag tror att jag kommer att trivas väldigt bra här. Men jag hade även en bra tid, Portugal som är ett härligt land. Benfica är en stor och professionell klubb som spelar frekvent i Champions League och jag känner att jag utvecklades väldigt mycket under min tid där, både när det gäller tekniken som målvakt och samarbetet i laget. Så jag har mognat mycket som spelare av min tid i Benfica.

Ser man till Katelins målvaktsegenskaper är hon en keeper som både syns och hörs och gärna tar för sig på planen.
– Jag vill visa min närvaro som målvakt, jag kommunicerar hela tiden och skriker mycket på mina medspelare när det behövs. I övrigt är jag nog den typen av målvakt som gör så kallade ”big saves” och jag tar för mig mycket i straffområdet, förklarar Katelin som beskriver sin personlighet utanför planen på följande sätt.
– Jag är utåtriktat och rätt rolig, skulle jag nog säga. Jag är inte en person som bara är hemma och chillar, utan gillar att vara ute och upptäcka saker. Sedan kan jag vara lite blyg ibland i första skedet när jag träffar folk, men det brukar släppa fort och i grunden är jag glad och positiv.

Katelin har en bakgrund inom den amerikanska collegefotbollen och 2021 åkte hon iväg för spel i isländska andradivisionen med FH Hafnarfjördur. Därpå följde en längre träningsperiod med West Ham och där gick utvecklingen snabbt. Det rådande brittiska regelverket gjorde dock att hon inte kunde kontrakteras utan istället styrdes kosan till den portugisiska ligan. Katelin kom sedan till Benfica inför säsongen 2022 och totalt spelade hon 23 matcher under sin tid i klubben, bland annat slog hon ut FC Rosengård i dubbelmötet i Champions League 2022.
– Jag var i West Ham och tränade i fyra månader efter min period på Island. Träningen med West Ham var väldigt utvecklande med bra energi i laget och det ledde sedan vidare till spel i Benfica, säger Katelin som dock fortfarande tillhör West Ham.
– Jag är här i Djurgården på lån och som utlänning i England måste du ha en viss mängd ”GB-points” för att spela i Premier League. Just nu har jag inte det och eftersom Sverige har en liga av hög klass så blir det en jättebra lösning att spela här i Djurgården för att utvecklas ytterligare. 

Katelin är som sagt redan igång och tränar med laget och har kommit in i gruppen snabbt.
– Det har varit en bra start för mig. Jag har fått ett fint välkomnande av alla jag mött inom Djurgården och jag märker att det är en bra energi i gruppen. Så jag känner mig bekväm i laget redan nu och ser fram emot när ligan drar igång igen i september.

 

Jean Balawo om Katelin Talbert

Efter en knepig vårsäsong, där frekventa skadeproblem på målvaktssidan haft inverkan på konkurrenssituationen, får nu Djurgården in en välmeriterad keeper med intressanta egenskaper, enligt sportchef Jean Balawo.
– Vi får in en aggressiv målvakt som är tuff och orädd, trygg i luftrummet och har en närvaro på planen som vi kommer att få stor nytta av. Vi har ju haft lite utmaningar på målvaktssidan med skador som gjorde att Elvira Björklund fick kliva in i hetluften med kort varsel. Värvningen av Katelin gör att vi nu kan öka konkurrensen på målvaktssidan, säger Jean som genomförde rekryteringen genom brittisk samverkan.
– Vi startar ett samarbete med West Ham och det är via det som vi lånar in Katelin i enlighet med det som benämns: subject to international clearance. Hon kommer närmast från Benfica - där hon sammanlagt spelade 23 matcher - och ansluter därmed till vår trupp inför matchen mot IK Uppsala.

Formellt sett handlar det om ett låneavtal, enligt Jean.
– West Ham ville ha henne redan för två år sedan men de nuvarande reglerna ställde till det med arbetstillstånd och istället hamnade hon i Benfica. Så samarbetet innebär att West Ham har kontrakt med henne men hon kommer att vara på lån hos oss. Initialt handlar det om ett ettårsavtal men vi för löpande diskussioner om fortsättningen, summerar Jean.
 

Fakta Katelin Talbert

Position: Målvakt
Född: 9 oktober 1998
Längd: 1,80 m
Tidigare klubbar: Benfica, FH Hafnarfjördur


Senaste nyheter

Relaterat