Företag

Välkommen Sessy Åsland!

  • Damer
  • A-lag
  • 4 juli 2023

Den 27-åriga landslagsmeriterade norska mittfältaren är klar för DIF.

Djurgården fyller på i offensiven med rutinerad anfallskraft när norska mittfältaren Therese Sessy Åsland är klar för 1,5 år i den blårandiga tröjan. Närmast kommer hon från spanska Madrid CFF och gör sig nu redo för att ansluta till DIF inför höstsäsongen.
– Jag ser jättemycket potential här och jag tycker om att få vara med och bygga upp något. Djurgården är en jättestor förening och min dröm är att vi ska kunna vara där herrarna är idag och kämpa i toppen, berättar Sessy som betonar att det krävs hårt och långsiktigt jobb för att nå dit.
– Träna hårt och göra rätt saker varje dag. Ta små steg framåt för varje månad som går, då tror jag att vi lyckas till slut.

Ser man till Sessys bakgrund har hon hunnit samla på sig en hel del rutin vid det här laget.
– Innan jag kom till Damallsvenskan 2020 så spelade jag i Lilleström och sedan blev det två år i Kristianstad, vilket var en fin tid. Efter det så gick jag till Brann i Norge, följt av en period i Madrid CFF. Det var en annorlunda erfarenhet att spela i spanska ligan. Man lär sig mycket, både om sig själv och nya saker när det gäller träning, säger Sessy som tycker att hon haft en bra utvecklingskurva på flera plan sedan tiden i Kristianstad
– Jag tycker att jag blivit en bättre spelare sett till de saker som jag är duktig på. Samtidigt har jag hunnit bli lite äldre och mer mogen. Man blir lite smartare och har upplevt situationer fler gånger. I Brann hade vi till exempel ett tufft halvår då vi fick kämpa hårt, men det sista halvåret spelade vi Champions League och till slut vann vi både SM-guld och cupen. Nu blir det ett lite tuffare läge i Djurgården, fast har man varit där tidigare vet man att det krävs ett hårt jobb för att lyckas. Så jag hoppas att jag kan ta med de erfarenheterna och kvaliteterna in i spelet med Djurgården.

När det gäller Sessys egenskaper är hon en spelskicklig innermittfältare med god koll på var målet är beläget.
– Jag är duellstark, smart på planen och har bra passningsfötter, jag skulle nog säga att jag är hyfsat tvåfotad. Sedan har jag gjort en del mål också, speciellt när jag var här senast i Damallsvenskan.

En karaktäristisk som passar bra i Djurgården och hon har god koll på sin kommande förening genom sitt stora sportintresse.
– Jag vet hur hårt alla jobbar i föreningen för att herrarna och damerna ska kliva uppåt. Det finns ett driv för att vinna titlar och jag har följt Djurgården nu under en längre tid. Jag tittar ju på nästan all sport jag kan se och har jag en ledig söndag så blir det ofta att jag ser på fotboll. Det kan vara Premier League eller Super League i England och även Allsvenskan och Damallsvenskan. Sedan blir det ju självklart Eliteserien och Toppserien i Norge också, förklarar Sessy som även konsumerar övrig idrott. 
– Jag tittar en del på hockey och generellt sett på stora sportevenemang. Det kan vara friidrott eller handboll. Så det blir mycket sport för min del. 

Sessy gillar även sociala aktiviteter och gärna ihop med lagkompisar.
– Jag tycker om att göra saker ihop med laget och det känns bra att veta mer om sina lagkompisar än bara namnet och var de spelar. Det gör att vi blir ett bättre lag genom att ha en bra miljö och det är viktigt att ha en stark grupp för att ta nya steg, påpekar Sessy som gärna driver på.
– Jag kommer att bidra med det jag kan. Men av det intryck jag har fått så är det ett jättefint gäng som funkar bra socialt ihop och det är ju ett tecken på att folk trivs här. Sedan är det alltid viktigt att ha koll på om det är någon som inte mår bra, då måste man försöka trycka på rätt knappar och hjälpa dem.

Nu närmast väntar VM i Australien/ Nya Zeeland, vilket Sessy garanterat lär följa framför tv:n. Men därefter drar OBOS Damallsvenskan igång igen och Sessy kommer att vara väl fysiskt förberedd.
– Nu har det gått en månad utan fotbollsträning för min del, men jag har tränat hårt för mig själv. Så jag har gjort och gör det jag kan göra just nu och ser fram emot att snart komma igång med fotbollen igen och få träna med laget. Det ska bli väldigt roligt, avrundar Sessy.

 

Jean Balawo om Sessy Åsland

Med Sessys ankomst får sportchef Jean Balawo in en viktig kugge på mittfältet som kommer att kunna stärka upp laget både i offensiven och defensiven.
– Vi har tittat efter spelare som kan kliva in och höja oss ytterligare mot de målsättningarna vi har satt. Där tror vi att Sessy Åsland är ett steg i rätt riktning. Hon kommer in med mentalitet och med ett positionsspel där vi i dagsläget känner att vi behöver få in en ny spelare med de spetsegenskaperna. Hon är bra med fötterna, tuff i närkamperna och hon levererar bra avslut. Vi har följt henne under en längre tid så det är skönt att hon landar hos oss, summerar Jean.
 

Fakta Therese Sessy Åsland

Position: Mittfält
Född: 26 augusti 1995
Längd: 1,63 m
Tröjnummer: 11
Tidigare klubbar: Madrid CFF, Brann, Kristianstads DFF, LSK Kvinner, Röa, Klepp, Avaldsnes
Landskamper: Norge (6), Norge U23 (9), U20 (5), U18 (8), U17 (9), U16 (3)

Senaste nyheter

Relaterat