Företag

Bister derbyförlust på Friends

  • Herrar
  • A-lag
  • 21 apr 2024

AIK vann med 2-0 i söndagens derby där Djurgården inte fick igång maskineriet.

Laget 

Djurgården mönstrade följande startelva i derbyt:

Jacob Widell Zetterström
Piotr Johansson, Miro Tenho, Marcus Danielson, Samuel Dah
Samuel Leach Holm, Albin Ekdal
Oskar Fallenius, Lucas Bergvall, Tobias Guliksen
Deniz Hümmet

Rasmus Schüller och Theo Bergvall var de spelare som inte var tillgängliga för truppen

Första halvlek

Djurgården klev ut på ett kylslaget Friends Arena för att ta sig an AIK i årets första allsvenska derby. Ett massivt stöd fanns i form av tre etage fyllda med DIF-supportrar på kortsidan och som alltid var det prestige – och även viktiga poäng – på spel för blåränderna för att kunna ta rygg på MFF i tabelltoppen.

Elvan innehöll en förändring där Albin Ekdal klev in från start och med den dramatiska cupsemifinalen i färskt minne fanns det all anledning att förvänta sig en tät och fysisk match inför avspark.
Det blev onekligen en dramatisk start där AIK tvingades till ett byte redan i första matchminuten då Abidhakin Ali åkte på en skada och fick bäras ut på bår.

Matchen kunde sedan startas om efter ett antal minuter och kampen var igång igen på ett knepigt underlag där spelarna stundtals halkade runt. I nionde minuten kom sedan första DIF-chansen när Albin Ekdal stod för ett fint förarbete och via Deniz Hümmet gav Tobias Gulliksen ett bra läge, skottet gick dessvärre rakt i famnen på Kristoffer Nordfeldt.

I övrigt var det relativt jämnt fördelat bollinnehav men glest med chanser under första kvarten. Djurgården fick gradvis igång bollrullandet och hade några bra sekvenser i offensiven. I övrigt var det mestadels ställningskrig, även om AIK hade lite mer bett framåt och skapade ett par halvfarliga chanser som dock DIF-defensiven redde ut på ett utmärkt sätt.

Med halvtimmen spelad kändes DIF lite mer tillbakatryckta, men i 31:a minuten kom en riktgt farlig DIF-hörna där Lucas Bergvall var mycket nära att trycka in bollen. Även efterspelet blev farligt, sedan blev det dock åter ett visst tryck från AIK där kapten Marcus Danielson briljerade på sedvanligt manér och löste några svåra situationer.

Djurgården etablerade offensiv under ett par minuter men hade svårt att skapa chanser och i 41:a kom en ny farlig AIK-chans som oroade bakåt. Ett hyfsat skottläge för Deniz Hümmet kom sedan minuten efter på ett inspel från Oskar Fallenius, men avslutet blockerades.

Ändå en injektion och kort därpå kom ett riktigt bra läge när Samuel Dahl hittade Albin Ekdal i boxen men avslutet greppades tämligen enkelt av Nordfeldt. De sex övertidsminuterna förflöt sedan utan några alltför uppseendeväckande händelser och därefter blåste Glenn Nyberg av en jämn och tight halvlek där de riktigt heta chanserna var fåtaliga.

Andra halvlek

Det blev inga byten inför andra halvlek och tränare Kim Bergstrand efterlyste fler spelare ”som agerar istället för reagerar” i intervjuer med discovery+. Djurgården fick dock inte riktig fart på maskineriet och åter igen var det AIK som bet sig fast på offensiv planhalva initialt.

I 51:a minuten blev det oroligt när Jacob Widell Zetterström var långt ute på en djupledsboll men räddade upp situationen på ett bra sätt. Strax efter var det oroligt bakåt igen när Ismaila Coulibaly fick ett jätteläge i boxen och skottet gick lyckligtvis utanför.

I 54:e minuten blixtrade dock Djurgården till och Piotr Johansson drog iväg en tung högerkanon som smet centimetrar utanför stolpen. Nya pigga ben kom sedan in i form av Haris Radetinac och Besard Sabovic medan Oskar Fallenius och Samuel Leach Holm klev av.

Dessvärre skulle en smäll komma strax efter när Bersant Celina fick skottläge och kunde sätta bollen i mål i 57:e minuten. Riktigt tungt och det kunde blivit ännu värre strax efter när Rui Modesto fick utmärkt skottläge i boxen och sköt över.

Halvtimmen återstod och kvitteringsjakten drog igång. DIF tryckte på och skapade hörnor men hetare chanser krävdes. I 66:e kom ett fint läge när Lucas Bergvall tunnlade Celina och gick på skott, dessvärre smet avslutet en bit över målramen.

I 70:e kom sedan ett jätteläge på hörna när bollen nickskarvades vidare till Deniz Hümmet som inte fick ner nicken under ribban. Mycket nära och två minuter senare var det dags för nytt dubbelbyte när Tokmac Nguen och Gustav Wikheim ersatte Tobias Gulliksen och Albin Ekdal.

Ett farligt läge kom direkt när Haris Radetinac var nära att rycka sig loss på ett inspel och trycktes omkull i straffområdet. Men istället var det AIK som skulle utöka efter ett bolltapp på egen planhalva som gav en snabb kontring där Ioannis Pittas fick läge och satte 2-0.

En brantare uppförsbacke och endast tio ordinarie minuter kvar att jobba på. I 85:e minuten var det ruggigt nära en reducering när Tokmac Nguen prickade ribban, men det började bli väldigt ont om tid. DIF fick dessvärre inte till någon forcering att tala om och även de fyra stopptidsminuterna rullade iväg, där ett hyfsat skottförsök från Tokmac Nguen var det närmaste blåränderna kom.

Därmed lämnar Djurgården Friends tomhänta denna gång och får fokusera på nästa uppgift. Det är tätt på given under kommande intensiva veckor med hemmamatch mot Malmö FF på Tele2 Arena redan på torsdag. 
Över 22 000 biljetter är redan sålda så passa på att ordna en plats här om du ännu inte köpt biljett.

21 april, söndag 14:00Friends Arena

AIKDjurgården
2-0 (0-0)

  • MålskyttarBersant Celina 57'Ioannis Pittas 75'
  • Gula kortAlbin EkdalBesard SabovicPiotr Johansson
  • Domare Glenn Nyberg
  • Publik 44734 (Friends Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat