Företag

Inför AIK - Djurgården

 • Herrar
 • A-lag
 • 19 apr 2024

Årets första allsvenska derby väntar när DIF beger sig till Friends Arena på söndag. Här hittar du förutsättningarna inför matchen.

AIK - DJURGÅRDEN

Söndag 21 april klockan 14:00, Friends Arena.

Evenemanget har väskförbud enligt beslut från Polismyndigheten. Undantag kan endast beviljas av medicinska skäl mot uppvisande av läkarintyg.
Läs mer hos Polismyndigheten.

Inga väskor, inklusive mindre handväskor, magväskor, tygkassar och plastpåsar, får tas med in. Det är inte heller tillåtet att ta med paraplyer, flaskor, systemkameror, mat och dryck in i arenan.

Publikinformation inför matchen 

 

Truppstatus

– Theo Bergvall och Rasmus Schüller är de spelare som inte är tillgängliga för matchtruppen, meddelar Djurgårdens naprapat Kalle Barrling.

Varningsläget Allsvenskan

1 varning: Lucas Bergvall, Samuel Dahl, Tobias Gulliksen, Besard Sabovic, Gustav Wikheim

Spaningar

 • Årets första allsvenska derby väntar på söndag och det lär bli bra tryck. Två utsålda etage för Djurgården på kortsidan och det tredje är nyligen uppsläppt för försäljning.
 • Seger efter straffar för DIF senast lagen möttes i Svenska Cupen och mycket talar för en match som ånyo präglas av intensitet och dramatik.
 • Gustav Wikheim växlar upp alltmer och gjorde 45 minuter i måndagens match mot IFK Norrköping i Ligacupen Elit.
 • Fortsatt hög närvaro på Kaknäs under torsdagen där endast långtidsskadade duon Rasmus Schüller och Theo Bergvall saknades i träning.
Att vara het, men inte för het

Tränarkollen

Kim Bergstrand inför matchen:
– Härligt med derby igen och det känns fantastiskt kul att det blir så mycket folk på plats. Vi har ju väldigt roliga veckor framför oss med mycket som står på spel och stora matcher, så förutom det fysiska är det sjävklart viktigt att ha bra koll på vår mentala status. Att vara het, men inte för het, förklarar Kim som betonar  att det krävs en klok disponering för att hantera fem viktiga matcher på två veckor.
– Det finns naturligtvis med i tankarna. Man får ta en match i taget men vi måste ha någon form av långsiktig planering också. Det är lite som att vara i Europa-spel, ska man kriga på två fronter måste man tänka efter lite extra.

I övrigt har det gnuggats på idogt ute på Kaknäs för att optimera laget.
– Vårt försvarsspel senaste veckan har gått väldigt mycket framåt och där ser det väldigt bra ut. Nu ska vi även bli lite bättre i vårt djupledsspel också, då är vi verkligen på gång. Truppmässigt ser det också bra ut. Theo Bergvall och Rasmus Schüller var de enda som saknades under torsdagsträningen och sedan kan ju ”Tokki” (Tokmac Nguen) inte gå för fullt än på alla träningar.

Om AIK

 • Har fem inspelade poäng efter inledande seger mot Västerås SK samt två följande kryss mot BP och Mjällby.
 • Rui Modesto är lagets bästa målskytt under tävlingssäsongen med två mål i Allsvenskan samt tre i Svenska Cupen.
 • Tidigare skadade Eskil Edh och Dino Besirovic är redo för spel igen.

 

Kim Bergstrand om AIK
– AIK kommer att vara med högt uppe i tabellen i år. De har fått ihop det bra och känns karaktäristiskt stabila. Sedan vi möttes senast har de tagit steg framåt, men det har vi också gjort och det derbyt var ganska tidigt på säsongen. Så båda lagen är väl ett snäpp bättre nu, berättar Kim som samlade på sig nyttiga intryck från derbyvinsten i cupsemin.
– Vi gör ganska mycket bra senast, även om vi tappar lite i de sista tio av den ordinarie matchtiden, viket var tufft. Men i övrigt gör vi en genuin insats mot en bra motståndare på ett svårspelat Friends. Så förutsättningarna är ungefär samma den här gången.

 

Fem senaste matcherna lagen emellan

AIK - Djurgården 3-4 (efter straffar), Svenska Cupen mars 2024
AIK - Djurgården 2-0, Allsvenskan sep 2023
Djurgården - AIK 1-0, Allsvenskan maj 2023
Djurgården - AIK 1-2, Allsvenskan okt 2022
AIK - Djurgården 1-0, Allsvenskan apr 2022

 

21 april, söndag 14:00Friends Arena

AIKDjurgården
2-0 (0-0)

 • MålskyttarBersant Celina 57'Ioannis Pittas 75'
 • Gula kortAlbin EkdalBesard SabovicPiotr Johansson
 • Domare Glenn Nyberg
 • Publik 44734 (Friends Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat