Djurgården vände och vann mot Degerfors

• U21
  • 6 maj 2024

Det blev 4-2 till Djurgården i måndagens match i Ligacupen Elit där underläge 1-2 vändes till seger efter en stark forcering i andra halvlek.

Djurgården mönstrade följande A-lagspräglade uppställning mot Degerfors:

Max Croon
Theo Bergvall, Jacob Une Larsson, Philip Rolke, Keita Kosugi
Besard Sabovic, Magnus Eriksson, Rasmus Nehrman
Peter Therkildsen, Musa Gurbanli, Melvin Vucenovic Persson

Avbytare: Sixten Bringzén, Alieu Atlee Manneh, Noah Östberg, Salim Makanda, Carl Selfvén, Lucas Briceno, Theo Patjas

Det var upplagt för ett intressant möte i Ligacupen Elit (fd U21-serien) på Kaknäs när ett välmeriterat Djurgården - med åtta spelare från A-truppen från start - tog sig an ett tillika A-lagsbetonat och starkt Degerfors. Fina spelmässiga förutsättningar således och ett behagligt vårväder utöver det bidrog till höga förväntningar inför avsparken.

Starten av matchen blev dramatisk med en farlig frispark i utsökt läge direkt för Degerfors. Dijan Vukojevic sköt dock över via mur denna gången, men han skulle dock få fler möjligheter.
Djurgården följde upp med en kontring en-mot-en för pigge Melvin Vucenovic Persson, men den vänsterfotade 07:an stoppades upp av en Degerfors-försvarare i sista stund.

Det var en bra och aggressiv start från blåränderna där mycket hände via vänsterkanten och tidigare nämnde Melvin Vucenovic Persson spelade fram smart till Musa Gurbanli i åttonde minuten, skottet blockerades tyvärr av ett rödlätt ben den gången.

Med dryga kvarten spelad skulle scenariot upprepa sig när en djupledsboll nådde fram till Vucenovic Persson som återigen spelade fram till Gurbanli som säkert tryckte in 1-0 till Djurgården.

En skön ledning och i 22:a minuten kom sedan första riktiga chansen för Degerfors där Philip Rolke påpassligt avstyrde ett farligt inspel från gästerna i boxen med ett utsträckt ben.

I övrigt var det mest Djurgården som stod för de offensiva intentionerna och det kom nästan-lägen samt fartfyllda attacker. Degerfors var inte ofarliga med sina rappa kontringar, men hade ingen riktig het chans under den första halvtimmen.
I 31:a fick dock Degerfors frispark ett antal meter utanför straffområdet. Dijan Vukojevic klev fram på nytt och den här gången fick han på en drömträff och bollen satt rakt i krysset.

1-1 och bara att kavla upp och gå framåt. Något Theo Bergvall gjorde då han ofta smög in centralt på mittfältet från sin högerbacksposition och i den 37:e minuten prövade han skott på distans som smet strax över.

Det var mycket Djurgården mot slutet där det staplades upp lägen och ett antal fasta situationer i form av frisparkar och hörnor. En fin sista möjlighet kom sedan när Melvin Vucenovic Persson trixade sig igenom till vänster och hittade Musa Gurbanli i boxen, skottet gick tyvärr strax utanför.

Återigen ett fint samarbete mellan de båda under halvleken, men inget mål den gången och det var 1-1 när halvtidsvisslan gick.

Ett byte blev det under pausen där Noah Östberg klev in istället för Theo Bergvall. Djurgården växlade ganska snabbt upp tempot och satte ånyo de rödvita gästerna under tryck. Det skapades  farliga inlägg och skottlägen då blåränderna bet sig fast på offensiv planhalva.

Nätkänning skulle också komma efter ett fint, snabbt kombinerande där Musa Gurbanli rann igenom i djupled. Flaggan kom dock upp för offside, vilket kändes långt ifrån självklart.

Degerfors stack sedan emellan med några framstötar innan Djurgården gick till nya attacker. Men med timmen spelad var det ändå Degerfors spets i omställningarna som skulle bli avgörande. Orosmomentet Dijan Vukojevic ryckte sig loss i djupled på en omställning och kunde rulla in 2-1 för de rödvita motståndarna.

Kanske inte helt rättvisande sett till matchbilden och Djurgården började jaga kvittering omgående.
Det var klassiskt ”nära men inte hela vägen” och alltför ofta avblåsningar för offside. Men utdelningen kröp allt närmare och en grym soloraid av Besard Sabovic i 67:e minuten gav läge för Musa Gurbanli. Degerfors målvakt Rasmus Forsell räddade dessvärre Musas skott, plus returen från Noah Östberg och det tredje följande avslutet från Magnus Eriksson stoppades av de rödvita försvaret.

Byten följde där DIF PA19-spelarna Alieu Atlee Manneh, Salim Makanda och Theo Patjas kom in samtidigt som Philip Rolke, Besard Sabovic och Magnus Eriksson klev av.

Det var fortsatt DIF-tryck framåt med nästan bara spelare födda 06 och 07 på planen, Degerfors försvarade dock sin box skickligt och höll blåränderna på avstånd så långt.

Ett sista byte kom när Lucas Briceno och Carl Selfvén klev in med knappa kvarten kvar medan Rasmus Nehrman och Melvin Vucenovic Persson fick välförtjänt vila.

Matchbilden var intakt där blåränderna forcerade för kvittering. I 80:e minuten skulle också det efterlängtade målet äntligen komma när Keita Kosagi smart sprintade sig fri med en snabb rusch in i boxen och dunkade upp bollen i bortre krysset.

Ett vackert mål och 2-2 - men Djurgården gick för mer. Minuten efter vann Noah Östberg en tuff duell på högerkanten och skickade in ett fint inlägg till Lucas Briceno som pangade in bollen i nät.

Det kunde även blivit 4-2 strax efter när rollerna var ombytta och Briceno la fram bollen för en för en ruschande Noah Östberg som fick fint läge, Forsell räddade dessvärre avslutet skickligt.

Fler chanser kom sedan för båränderna som inte lyckades omsätta dem. Degerfors gick för en kvittering men bakåt var det välstädat och i slutminuten skulle matchen till slut dödas när Djurgården ställde om snabbt.
07-födde Carl Selfvén fick skottläge och pangade distinkt in bollen i mål och det var game over.

En skön vinst i en underhållande fotbollsmatch och glädjande att se så många av Djurgårdens yngre förmågor i DIF PA19 visa framfötterna med utmärkta prestationer.

Nästa match i Ligacupen Elit spelas tisdagen 21 maj borta mot BP på Grimsta.

6 maj, måndag 14:00Kaknäs IP