Förlust med uddamålet – årets första på hemmaplan

• 16 juni 2024

Blåränderna jobbade hårt för att komma ikapp i den andra halvleken, men tabellfyran Kristianstad vann matchen med 1-2.

Djurgården gjorde två förändringar i startelvan där ordinarie mittlås (avstängning och sjukdom) ersattes av Ina Vårhus och Sura Yekka:

Katelin Talbert
Alexsandra Lobanova, Ina Vårhus, Sura Yekka, Ebba Hed
Sessy Åsland (K), Nellie Lilja
Tove Almqvist, Shinomi Koyama, StinaLisa Johansson
Zara Jönsson

Maria Brochmann, Flavine Mawete, Sara Lilja Vidlund, Beata Kollmats, Matilda Plan och Olivia Ländin Sjöblom var inte tillgängliga för spel.

Det går knappast att önska sig bättre förutsättningar än 21 grader och sol på vackra Stockholms Stadion och det var precis det som bjöds under dagens batalj.

Veckan som gått har varit intensiv, med en derbyseger mot AIK och en förlust på Hisingen mot BK Häcken och nu var det alltså dags att avsluta veckan med en hemmamatch mot Kristianstads DFF – tredje matchen på en vecka. Vinst skulle innebära att Blåränderna tog sig förbi skånelaget upp på en fjärdeplats i tabellen.

Kristianstad är ett starkt bortalag och hade plockat samtliga 15 av 15 möjliga bortapoäng hittills under säsongen. Det är givetvis inte fantastisk läsning för blårandiga supportrar, men faktum var att Djurgården vunnit fyra av fyra hemmamatcher i ligaspelet, vilket innebar att en av dessa trender var ämnad att brytas idag.

De orangeklädda skåningarna spelade inte under mitten av veckan då de flyttat på den omgångens match mot IFK Norrköping. Med extra energi i benen var det skåningarna som omfamnade taktpinnen mot ett något avvaktande Djurgården. Kristianstad fick ett par hörnor som flög långt in i straffområdet och höll sig kvar, men skotten blockerades av robusta Djurgårdsförsvarare.

Dagens bortalag, som huserar på fjärdeplats i OBOS Damallsvenskan med 19 poäng och en match mindre spelad än Djurgården, började bra, men Blåränderna åt sig in i matchen och började etablera spel med kvarten spelad. StinaLisa Johansson och Shinomi Koyama började lägga en grund för ett anfallsspel, men Kristianstad kom betydligt närmre målet inledningsvis, med bollar som lurade framför mål ett par gånger.

Matchens dittills bästa chans hade bortalagets Katla Tryggvadóttir med en nick från nära håll, som gick tätt utanför Katelin Talberts högra stolpe. Pulsen höjdes ännu en gång några minuter senare när Tryggvadóttir återigen fick en boll serverad snett inåt bakåt och hade en ypperlig chans att ta ledningen, men Talbert var självsäker och blockerade skottet med vänsterlåret.

Djurgården hade problem med att skapa farligheter, men med 30 spelade minuter växlades tempot upp. Både Zara Jönsson och Alexsandra Lobanova var först på varsina långa inlägg, men lägena var inte optimala och det var inte heller avsluten. Koyama var också framme och stressade målvakten vid ett tillfälle, men nära sköt ingen hare. Samtidigt som Djurgården började lyfta spelet började också sången från Stockholms stadions träläktare eka allt högre. Problemet var dock att Blåränderna aldrig riktigt fick fast bollen i den offensiva tredjedelen.

Bortalaget kom ofta till farliga anfall från högerkanten och med fem minuter kvar lönade det sig. Hlin Eriksdotter utmanade och sköt ett hårt skott som Talbert räddade, men när Emmi Alanen fick tag på returen gick hennes avslut på en täckande Sura Yekka och in i mål.

Anfallen fortsatte komma från högerkanten och denna gång var det Eriksdotter som fick göra mål. Eriksdotter fick en öppnande passning in i straffområdet och gjorde inga misstag med avslutet som gick förbi Talbert till 0-2 Kristianstad efter 45 spelade minuter.

Efter femton minuter med röjig halvtidsmusik var det dags för Blåränderna att försöka vända matchen för att kunna få med sig något i poängväg. Ett av dragen för att göra detta var bytet av Nellie Lilja till förmån för Louise Hvarfner centralt på mittfältet. Detta bytet kan ses som delvis taktiskt motiverat och delvis utifrån ett sjukdomsperspektiv.

Djurgården märkte att Kristianstad hittat något som fungerade på högerkanten närmast Lidingövägen och bestämde sig för att svara med samma mynt i den andra halvleken, som började med att Tove Almqvist fixade hörna därifrån. Det var dock från vänsterkanten som Blårändernas dittills bästa chans kom. Ebba Hed bröt bollen på mitten av den offensiva planhalvan och levererade en utsökt passning till Koyama, som bjöd på en dragning och ett skott som såg ut att leta sig in i nätmaskorna, men det hamnade till slut lite för långt till höger.

0-2 är en skör ledning och Sessy Åsland satte press på Kristianstad i form av en väl förvaltad straffspark efter att Zara Jönsson blivit neddragen av bortalagets målvakt. Klockan slog, Djurgården gjorde mål och det var dags för Djurgården att bestiga den nu lite mindre branta uppförsbacken.

Målet gav självförtroende och bara någon minut senare var Zara Jönsson nära på att styra in en boll efter att StinaLisa Johansson utmanat på sin kant och fått in bollen till Shonimi Koyama, som letade efter Jönsson, men alltså utan lycka. Det var dock ett Djurgården som kände den orangea blodlukten och pressade på.

Med Matilda Plan avstängd och Beata Kollmats som inte kunde komma till spel var det inte roliga scener när Ina Vårhus la sig ner på planen i den 66:e minuten och inte kunde spela vidare. Inbytt blev Agnes Hedman, som tog plats till höger i backlinjen när Lobanova flyttade in i mittlåset. Surt för Djurgården som precis börjat bygga upp momentum.

Matchen vände något efter bytet och bortalaget började lyfta upp laget allt mer. Inte blev det lättare för Blåränderna när Kristianstad fick en straff i en situation där Ebba Hed till synes inte hade kontakt med anfallaren Tiondel, men domaren pekade på straffpunkten. När både straffen och straffreturen gick i stolpen var det dock som att fotbollsgudarna såg situationen och skonade Djurgården. Hed tilldelades ett gult kort i samband med straffen.

Tiden höll på att rinna ut och Marcelo Fernandez såg att något behövde göras, vilket innebar att Ana Cunha Teles och Lucia Duras byttes in istället för Zara Jönsson och Tove Almqvist i hopp om att få in en kvittering i eftermiddagssolen.

StinaLisa Johansson fick en chans att kvittera på kontring i den 84:e minuten efter att Lucia Duras hittat henne med en utsökt passning. Försvarare hann dock emellan Johansson och målet innan denne kunde få av ett avslut och hon vände istället tillbaka och passade till Ebba Hed, som varit bra i den andra halvleken men fick se sitt avslut bli blockerat av en hemåtspringade kristianstadspelare. Det var vissa rop om straff, men inget som domaren agerade på.

Det blev fyra minuters tilläggstid att spela på för Djurgården och Kristianstad bedrev under denna tid en effektiv tidsvinnande fotboll där Blåränderna inte fick tag på bollen. Slutresultatet blev 1-2 i en match där Djurgården var bättre i andra halvlek än i första, men fick se sig besegrade.

Blåränderna får en veckas vila att återhämta sig från de två raka förlusterna innan det är dags att möta Piteå som väntar på LF Arena.

16 juni, söndag 15:00Stockholms Stadion