Härlig derbyseger på Stadion

• 8 juni 2024

Djurgården inledde explosivt mot AIK med två snabba mål från Zara Jönsson och Beata Kollmats och kunde sedan kriga hem en skön vinst efter en tuff och tight andra halvlek.

Djurgården mönstrade följande elva i derbyt med glädjande comebacker för både Katelin Talbert och Zara Jönsson:

Katelin Talbert
Alexsandra Lobanova, Matilda Plan (k), Beata Kollmats, Ebba Hed
Sessy Åsland, Nellie Lilja
Tove Almqvist, Shinomi Koyama, StinaLisa Johansson
Zara Jönsson

Maria Brochmann, Flavine Mawete, Sara Lilja Vidlund, Louise Hvarfner och Olivia Ländin Sjöblom var de spelare som inte var tillgängliga för matchtruppen.

Det var en laddad stämning på anrika Stockholms Stadion inför årets första hemmaderby mot ett gästande AIK. Med över 2500 sålda biljetter var det tät uppslutning på de klassiska träbänkarna i den behagliga väderleken och som alltid var det mycket prestige på spel.

För Djurgårdens del var Katelin Talbert tillbaka mellan stolparna efter en längre skadefrånvaro och även Zara Jönsson var redo för spel igen efter sin rehab-period. I övrigt var det välbekanta namn i elvan som haft en god form med sju av nio poäng på de tre senaste.
För AIK:s del kom laget stärkta från en betydelsefull vinst mot KIF Örebro och hade innan dess satt Häcken under press. Så det fanns fog för att räkna med ett tufft motstånd när matchen kickades igång.

Inledningen blev som väntat intensiv med några rejäla dueller direkt och en farlig hörna från Ebba Hed redan i tredje minuten som styrdes i stolpen. Returen nickade sedan Beata Kollmats halvmetern över målramen, men hon skulle få anledning att fira senare.

Strax efter hotade StinaLisa Johansson med ett lurigt skott som AIK-målvakten Vendela Persbeck parerade och det var en fin inledning från Djurgården.

Utdelning skulle också komma i den sjätte minuten. Tove Almqvist drog på ett tungt skott från distans som Persbeck lämnade retur på och Zara Jönsson högg som en kobra och petade in bollen.

En drömstart på matchen och vilt jubel på Stadion. Greppet var kopplat och DIF fortsatte att rulla runt med tydligt övertag i  bollinnehavet. I tionde minuten testade Tove Almqvist skott igen, men denna gång skopade Vendela Persbeck bollen.

Kort därpå kom ett fint anfall när Sessy Åsland slog en briljant genomskärare till Alexsandra Lobanova på högerkanten. Inlägg följde sedan till StinaLisa Johansson som högg i boxen, volleyskottet styrde dock över ribban.

Med kvarten spelad var det mycket nära tvåan då Zara Jönsson fick en gratischans och kom helt fri med Persbeck som dock räddade avslutet. Det var hårt DIF-tryck nu och en hörna strax efter var ytterst nära att resultera när bollen flipprade runt i boxen.

Ett mål låg i luften och det skulle komma i 18:e minuten. En inläggsfrispark från höger gav Nellie Lilja läge,  hennes nick motades men returen togs påpassligt tillvara av Beata Kollmats som dunkade in 2-0.

En bra start blev därmed ännu bättre och nytt jubel steg från DIF-supportrarna på Stadion. Blåränderna öste vidare och minuten efter var Zara Jönsson en tågagelklippning från att hinna fram och stöta in Ebba Heds smarta inspel från vänster.

Bakåt var det lugnt så långt men i 23:e minuten blev det oroligt när Felicia Saving fick läge och sköt. Dessbättre blockerades skottet av DIF-defensiven. Sedan följde nya blårandiga framstötar och Sessy Åsland prickade stopen med ett tungt vänsterskott.

Tempot var högt och i 28:e minuten var det sedan AIK:s tur att pricka målramen när Michelle Rojas Flores bröt fram i en omställning och sköt i ribban.
En extremt händelserik och underhållande första halvtimme där Djurgårdens mittfält dikterade matchen anförda av en briljant Sessy Åsland, men där AIK gradvis åt sig in alltmer i matchen.

Attackerna växlade mellan lagen nu, men de heta chanserna föll glesare. Tove Almqvist var dock fortsatt skottvillig, avslutet på distans blockerades dessvärre. Farligast blev det i 43:e minuten för gästerna när både Daniel Famili och Monica Hagström fick fina skottlägen i boxen, dessbättre utan att hitta nätet.

Fler lägen blev det inte och efter en minuts övertid blåste domare Sara Wiinikka av en halvlek där DIF dominerade stort under de första 30 minuterna, men där matchen jämnades ut under sista kvarten.

Elvan var oförändrad inför de avslutande 45 minuterna och det fanns en ledning att bevaka som helst skulle utökas.
AIK flyttade upp och var mer framåtlutade medan DIF låg lite lägre. En hörna i 51:a minuten med tillhörande efterspel gav dock ett par fina lägen för blåränderna där Ebba Hed var nära att pricka in bollen med högern.
Kort därpå var det oroligt bakåt när Moa Sjöström sköt strax över på volley och matchen började skjuta fart på nytt.

Ett par spelavbrott med oroande smällar i duellerna gjorde dock att matchen rycktes sönder under en period, fast minuterna tickade ändå på i blårandig favör. Halvtimmen återstod och DIF gjorde ett byte där Ana Teles kom in samtidigt som Zara Jönsson klev av. Ny energi in på planen, vilket kändes välbehövligt med tanke på att AIK skapade alltmer tryck framåt nu.

Chanserna var färre men duellerna kom allt tätare nu och det var intensivt och småhetsigt. I 66:e minuten blev det farligt bakåt när Nina Jakobsson högg straffområdet, Katelin Talbert stod dockj rätt och redde upp läget med stabilt agerande.

Blåränderna var tillbakatryckta nu och med dryga 20 minuter kvar gällde det att inte låta AIK få vittring och reducera. Katelin Talbert fick rycka ut med en ny räddning på skott från Jakobsson och i 71:a minuten krävdes ännu en räddning när Moa Sjöströms skott tippades till hörna.

Med kvarten kvar kom en hotande nick från Jennie Nordin som smet strax utanför och oron ökade i takt med att gästerna forcerade allt hårdare.
Mer bekymmer kom sedan när Alexsandra Lobanova gick omkull efter en smäll i 78:e minuten och landade olyckligt med handen. Lyckligtvis kunde järnkaminen Lobanova fortsätta matchen med tejpade fingrar.

In 80:e kom sedan en fin DIF-möjlighet när Ana Teles hittade Shinomi Koyama som stoppades i sista stund. Kort därpå upprepades samarbete när Teles hittade Koyama i boxen men skottet blockerades dessvärre.

AIK:s forcering fortsatte dock och det var ruggigt farligt när ett inspel stoppade två gånger om på mållinjen och därefter sköt Adeisa Grabus över bara ett par meter från mål.

Ett DIF-byte följde där Ina Vårhus kom in i 85:e minuten samtidigt som Beata Kollmats klev av. Trycket från AIK fortgick emellertid där Djurgården mobiliserade och fick minuterna att gå med hårt jobb från DIF-försvaret.

Ett sista byte kom i 89:e minuten när Lucia Duras klev in och sex tilläggsminuter kom upp på skylten.

DIF hade ett par fina lägen för att punktera matchen som inte resulterade. Närmast var evighetsmaskinen Alexsandra Lobanova som rullade bollen precis utanför stopen i snäv vinkel och även Tove Almqvist var nära ett friläge men fick inte till mottaget.

Men det gjorde inte alltför mycket när slutsignalen blåstes av och förkunnade att Djurgården stod som derbyvinnare.
En seger som grundlades genom en explosiv inledning och som säkrades genom stenhårt jobb under resterande del av matchen. En grymt skön derbyvinst och tre poäng som befäster Djurgårdens position i det övre skiktet av tabellen.

Närmast väntar ny match redan på torsdag då Djurgården tar sig an Häcken på Bravida Arena på torsdag.

8 juni, lördag 15:00Stockholms Stadion