Kryss mot IFK Norrköping i Ligacupen Elit

• U21
  • 15 apr 2024

Det blev en intensiv och A-lagspräglad match på Kaknäs där Djurgården jagade ikapp ett underläge till 1-1 genom ett straffmål av Musa Gurbanli.

Djurgården mönstrade en A-lagspräglad startelva mot IFK Norrköping:

Malkolm Nilsson Säfqvist
Peter Therkildsen, Jacob Une Larsson, Philip Rolke, Keita Kosugi
Gideon Granström, Magnus Eriksson
Haris Radetinac, Rasmus Nehrman, Gustav Wikheim
Musa Gurbanli

Ersättare: Max Croon, Theo Patjas, David Tokpah, Noah Östberg, Lucas Briceno del la Fuente och Liam Högqvist.

Solen hade letat sig fram lagom till avspark när Djurgården spelade sin tredje match i Ligacupen Elit (före detta U21-serien). IFK Norrköping stod för motståndet och det fanns revansch att utkräva med anledning av att Peking vann den inledande matchen i serien mot DIF.

Den blårandiga startelvan hade en tydlig viktning av A-lag, vilket gav behövliga minuter för att hålla samtliga spelare i truppen igång - extra angeläget med tanke på den kommande perioden av fem matcher på två veckor, som inleds på söndag i derbyt mot AIK.

För Norrköpings del matchade även de ett lag med tydlig A-lagsprägel, dessutom med ett intressant namn mellan stolparna i form av David Andersson, givetvis med pappa Bo på plats på Kaknäs.

Upplagt för en intressant match med förmodat högt tempo således. Det var bra fart från start och Vito Hammershoj-Mistrati hade ett farligt avslut i fjärde minuten. Även DIF ville framåt där framför allt Gustav Wikheim såg pigg ut och den nu friske norrmannen var nära att löpa igenom hela Peking-försvaret strax efter. Han drogs tyvärr omkull strax utanför straffområdet med farlig frispark som följd. Magnus Eriksson exekverade, men skottet styrde utanför via muren.

Kort därpå kom en fin dubbelchans när Musa Gurbanli fick läge i boxen. David Andersson räddade dock två gånger om efter att Peter Therkildsen nickat på returen. Mållöst med kvarten spelad även om Norrköping sedan var nära med ett skott från nära håll som Malkolm Nilsson Säfqvist parerade skickligt.

Peking var inne i en bra period men därefter var det Djurgårdens tur att trycka på framåt. Jacob Une Larsson var ytterst nära att nicka in ett ledningsmål på hörna, men bollen smet decimetern utanför stolpen.
Fler hyfsade lägen kom för blåränderna fast det var gästerna som skulle ta ledningen i den 26:e minuten när Malkolm Nilsson Säfqvist kom fel på ett hemåtspel och bollen stöttes i mål av Carl Björk.

DIF gick för en replik med ett fortsatt tryck framåt i en svängig match där gästerna i sin tur hotade två gånger om genom Isak Andri Sigurgeirsson och Stephen Bolma. Djurgården hade emellertid ett starkt offensivt vapen i Gustav Wikheim som var tufft - och ofta alltför hårt - ansatt under hela halvleken. I 36:e minuten slet han sig dock loss och sköt med vänstern, men David Andersson var med på noterna.

Blåränderna hotade frekvent via vänsterkanten under halvleken och även Keita Kosugi testade Andersson i kassen mot slutet. Fler chanser blev det dock inte i en jämn första halvlek där Djurgården fick gå till halvtidsvila i underläge.

Det blev ett förutbestämt byte i paus där Melvin Vucenovic Persson ersatte Gustav Wikheim och därmed var det två 07-födda DIF-spelare på planen - detta med tanke på att Rasmus Nehrman startade matchen.

Norrköping var på hugget inledningsvis och Sigurgeirsson var nära på nytt, men Nilsson Säfqvist räddade förtjänstfullt. Strax därpå fick Malkolm rycka ut igen med en ny parad på Dino Salihovic avslut.

Djurgården åt sig gradvis in i matchen och utdelning skulle också komma i form av en straff i 52:a minuten. Haris Radetinac inlägg stoppades av en utsträckt arm och Musa Gurbanli tog hand om elvameterssparken och rullade kyligt in kvitteringen.

DIF fick en injektion av målet och ett nytt läge kom strax efter när Melvin Vucenovic Persson rullade fram Magnus Eriksson som nöp till med vänstern. Skottet var vasst, precis som räddningen från David Andersson som fick sträcka ut ordentligt.

Djurgården kopplade grepp nu och tryckte på och en ny räddning från Andersson hindrade Musa från att bli tvåmålsskytt när den azeriske anfallaren vände om och sköt ett lurigt skott i boxen.

Peking stack sedan emellan med en bra chans, det var hög fart på matchen och 1-1 med timmen spelad. Ett DIF-byte kom där Lucas Briceno ersatte Rasmus Nehrman och fortsatt bra offensiv följde från blåränderna med bollvinster högt upp i banan.
Magnus Eriksson drev på med sina ledarinstinkter och gick på ett avslut som dessvärre smet över målramen. Strax efter var det Jacob Une Larssons tur att vissa klass med en vältajmad brytning på ett farligt inspel från höger.

Nya byten följde med kvarten kvar där 06:orna David Tokpah och Noah Östberg klev in och Philip Rolke och Haris Radetinac tackade för sig. Båda lagen gick för vinst och DIF kom närmast efter ett fint anfall som ledde till ett vänsterinlägg från Keita Kosugi. Peter Therkildsen fanns på bortre stolpen, men nicken från dansken smet dessvärre utanför stolpen.

Båda lagen hade lite halvchanser mot slutet men några bollar i när blev det inte och efter ett par tilläggsminuter gick slutsignalen. 1-1 och delad pott kändes också rättvist i en jämn och intensiv match med bra tempo mellan två bra lag, där det fanns många positiva tendenser både hos det äldre och det yngre gardet i Djurgården att ta med sig.

Nästa match I Ligacupen Elit spelas den 6 maj då Degerfors kommer till Kaknäs på besök.

15 april, måndag 15:00Kaknäs IP