Företag

Lyckad utbildningsvecka för Djurgårdens ideella ledare

  • Ungdom
  • 11 mars 2024

DIF Ungdom mobiliserade med full kraft och bjöd på en fullmatad och uppskattad utbildningsvecka för alla våra över 550 ideella ledare inom ungdomsfotbollen.

Att Djurgården Fotbolls kärnverksamhet handlar om just fotboll får sorteras in under kategorin självklarheter. Men ibland hamnar den otroliga bredden som föreningen besitter inom fotbollen lite under radarn, där våra framgångsrika representationslag oftast gör de största och mest frekventa avtrycken i medierna.

I Djurgårdens alla ungdomslag finns i dagsläget över 2300 spelare som backas upp av över 550 ideella ledare – eldsjälar som utan ersättning lägger ner ett oräkneligt antal timmar för att skapa bästa möjliga förutsättningar för sina respektive lag i form av träning och lagledning m.m. En tillvaro med ständigt rullande tvättmaskiner, evigt bollpumpande, tungt materialkånkande och uppstigningstider på vinterkalla helger som lätt för tankarna till en medeltida jordbrukartillvaro.

Dessa vardagshjältars insatser förtjänar allas vår uppskattning så för att skapa bästa möjliga förutsättningar och stärka våra ideella ledare i deras respektive uppdrag genomförde DIF Ungdom nyligen en omfattande utbildningsvecka.
– För oss är utbildningsveckan ett enormt viktigt inslag för att markera för våra ideella ledare att vi vill ge dem ett stort stöd i deras arbete utifrån alla olika roller som tränare och ledare har. De olika rollerna innefattar ambassadörskap, ledarskap, organisation, instruktörsskap och matchcoachning och alla dessa har våra ledare fått en inblick i under veckan, berättar Christian Krigström Gentile som är verksamhetschef för DIF Ungdom och betonar vikten av en gemensam grund.
– Utbildningsveckan är vårt redskap för att varje år sätta en riktning för våra hundratals ledare, och det är markören för en förening och verksamhet som håller ihop; att alla har en gemensam utgångspunkt och riktning. Att lyssna till vad föreningen tycker är viktigt i de olika områdena och givetvis bli inspirerad inför matchsäsongen som börjar på riktigt om några veckor .

Utbildningsveckan inleddes med en fysisk träff på GIH där Djurgårdens vd Henrik Berggren berättade om sina egna erfarenheter från att träna ungdomslag. Han beskrev hur glädjen kunde upplevas i två faser; dels hur det ger en kvalitetstid med sina egna barn och dels hur man flera år efteråt blir glad när man träffar spelare man tränat fortfarande som kommer ihåg och tackar för insatsen.
Kvällen kompletterades sedan med dragningar från de båda sportcheferna för herr & dam, Bosse Andersson och Jean Balawo, som sedan lämnade över till den blårandiga nestorn Pelle Kotschack.
– Måndagens utbildningsdel som utgick från ambassadörskapet samlade många Djurgårdsprofiler från fotbollen som berättade om vad Djurgården är för dem, om vad ledare kan betyda för spelare och vad ledaruppdraget kan ge för upplevelser och minnen, samt lite om Djurgården från deras egna uppdrag. En given höjdpunkt var Pelle Kotschacks historielektion om Djurgården. Men också Bosses resa från att spela fotboll i Röö med lagkompisar som idag fortfarande hörs, och vad Djurgården betyder för honom. En fin inledning på utbildningsveckan, summerar Christian.

Under tisdagen fortsatte sedan utbildningsveckan i digital form, enligt Axel Hellberg som är sportsligt ansvarig för pojk- och flickverksamheten 5-12 år.
– Tisdagen fortsatte med flera digitala föreläsningar, spelform för spelform. Våra akademitränare dök ner i träningsorganisation, spelmodeller och matchcoachning medan Jean Balawo och Adam Stevens (sportsligt ansvarig för pojkar och flickor 13-19) hade ett väldigt uppskattat föredrag om vikten av bra ledare för att inspirera och behålla spelare så länge som möjligt i fotbollen, berättar Axel.

Även onsdagen hade digital inriktning med fortsatt tematik kring utvecklingen av de olika beståndsdelarna i ett väl fungerande ungdomsledarskap.
– Onsdagen fortsatte med digitala fortbildningar för de olika spelformerna som våra akademitränare höll i.  Träningsstruktur för ledarna i 5 mot 5, spelmodell och ledarbeteenden för ledarna i 7 mot 7 samt fysisk prestation för ledarna i 9 mot 9 och 11 mot 11 stod på schemat, förklarar Isaac Bengtsson, som tillsammans med Adam Stevens är sportsligt ansvarig för pojkar och flickor åldrarna 13-19 år.

Veckans rundades sedan av under torsdagen med en heldag som blev en fullträff, enligt Adam Stevens som summerar den sista dagens aktiviteter.
– DIF FA19-tränaren och tillika schweiziska damlandslagets assisterande tränare Anders Johansson (bilden ovan) inledde med teori på temat försvarsspel där ledare från 9 mot 9 samt 11 mot 11 deltog. Spännande och väldigt intressant och det bjöds på kunskap och insikter som blir till stor nytta för föreningens ledare. Anders har ju en gedigen karriär med många år inom bland annat Djurgården samt många olika landslagsuppdrag, där han förutom Schweiz även jobbat med Brasiliens damlandslag tillsammans med inte helt okända Pia Sundhage. Så det blev många roliga historier, men även väldigt mycket bra tips i ämnet som ledarna fick med sig, berättar Adam som sedan tog med sig gänget för att omsätta teori i praktik.
– Därefter gick ledarna i samlad trupp till Vinnarhallen för ett praktikpass med fokus försvarsspel. Det genomfördes med en väldigt bra grupp spelare, som tog till sig och utförde det hela på ett förträffligt sätt. Vi som är sportsligt ansvariga för ungdom 13-19, dvs jag och Isaac Bengtsson, ledde spelarna och informerade ledare med diverse tips för att utveckla respektive lags försvarsspel. Men även om konsten i att utföra enkla övningar och vikten av direkt feedback.

Parallellt pågick även utbildningen för ledarna i de yngre lagen.
– Jacob Fowler och Afnan Khabiri jobbade med ledare för lagen som spelar 5 mot 5 och 7 mot 7. De inledde i Vinnarhallen för att efter avslutat pass ge deltagande ledare en teorilektion. Dessa otroligt skickliga ungdomstränare gav som alltid ledarna på plats viktig information och tips för att utveckla ledarna, som i sin tur ger spelarna en ny dimension i sitt utövande. Klockan 21:15 avslutades sedan dagen och alla gick därifrån med ny och spännande information, sammanfattar Adam.

Därmed var en mycket lyckad utbildningsvecka till ända och det var glädjande att ta del av den positiva feedback som kommit från många utav deltagarna. Förhoppningsvis leder det till ännu mer glädje och utveckling i våra ungdomslag under året och det här kommer att bli ett återkommande inslag inom DIF Ungdoms verksamhet.

 

Schemat under utbildningsveckan

Måndag – GIH

Ambassadör 5m5/7m7/9m9/11m11 (Henrik Berggren, Bosse Andersson, Jean Balawo, Pelle Kotshack, Christian Gentile)

Tisdag – Teams

Coach 5m5 (Jacob Palmqvist)
Organisatör 7m7 (Samuel Johansson)
Coach 9m9/11m11 (Hannes Grönblad)
Ledare 9m9/11m11 (Adam Stevens, Jean Balawo)

Onsdag – Teams

Organisatör 5m5 (Samuel Johansson)
Ledare 5m5 (Jacob Fowler)
Coach 7m7 (Lisa Hellenberg)
Ledare 7m7 (Patrik Wickman)
Organisatör 9m9/11m11 (Aleksandar Cvetanovic, Edward Fonsell)

Torsdag – Bosön

Instruktör 5m5 (Jacob Fowler)
Instruktör 7m7 (Afnan Khabiri)
Instruktör 9m9/11m11 (Anders Johansson, Adam Stevens)

Senaste nyheter

Relaterat