Företag

Nytt parallellt uppdrag för Anders Johansson

  • Damer
  • Ungdom
  • Akademi
  • 31 jan 2024

I början av december återvände Anders Johansson till Djurgården som huvudtränare för DIF FA19. Nu är det även officiellt att Anders kommer att ingå i Pia Sundhages stab kring det Schweiziska landslaget.

Anders Johansson har tidigare gjort åtta år i Djurgården, och sedan i början av december är han tillbaka i föreningen som huvudtränare för DIF FA19 samt koordinator från U till A i flickakademin. Med gedigen erfarenhet sedan tidigare från både damernas och herrarnas A-lagsverksamhet inom DIF, samt landslagsfotboll, bland annat som en del av Pia Sundhages stab i Brasiliens landslag, har förstås Anders en eftertraktad kompetens.

Detta har lett till att han återigen ska jobba tillsammans med Pia Sundhage som en av två assisterande tränare när hon nu har blivit presenterad som förbundskapten för Schweiz.
– När jag kom tillbaka till Djurgården var jag tydlig med att det fanns en möjlighet för mig att fortsätta med landslagsjobb på yttersta elitnivå. Så det här blev den perfekta kombinationen: att kunna jobba med Djurgården inom framför allt flickakademin, träna spelarna och dela med mig av de här erfarenheterna - och samtidigt få den internationella tävlingsdelen som sker fem gånger per år. Upplägget är utformat så att jag åker iväg som tjänstledig när det är landslagsläger, men i övrigt arbetar jag full tid i Djurgården. Det blir ganska få dagar totalt och dessutom är det inget mästerskap i år, så det blir relativt korta perioder som jag är iväg, säger Anders som givetvis blev ytterligare taggad inför uppdraget med tanke på nästa års Dam EM.
– Det är klart att det är extra inspirerande att det blir ett hemma-EM i Schweiz under 2025. Så det känns otroligt kul att få vara med om det och det kommer att ge många ny intressanta erfarenheter som jag kan ta med in i Djurgården.

Att den här rollen var på gång var Djurgården och sportchef Jean Balawo medvetna om när Anders anställdes i december.
– Vi visste förstås om att detta kunde hända när vi anställde Anders och det påverkar i princip inte hans uppdrag i Djurgården alls. Det är klart att han kommer vara borta några dagar kring landslagssamlingarna, men det har vi vetat om och har planerad täckning för, säger sportchef Jean Balawo.

Senaste nyheter

Relaterat