Företag

Jean Balawo blir ny sportchef för DIF Dam och flickakademin

  • Damer
  • A-lag
  • 5 nov 2019

Djurgården förändrar på ledarsidan inom damfotbollen där Jean Balawo tar vid som ny sportchef med ansvar för både damernas A-lag och flickakademin.

Efter en tuff säsong med en nagelbitande avslutning klarade DIF Dam kontraktet i sista omgången. Viktigt och glädjande för föreningen där vi nu kan ta sats mot en ny allsvensk säsong 2020 med Jean Balawo som kommer in som ny sportchef för damlaget och dessutom med övergripande ansvar för flickakademin.
– Som djurgårdare är jag otroligt stolt och extremt laddad men ändå med inställningen att jag är väldigt ödmjuk inför uppgiften. Djurgården är enda föreningen i Stockholm som spelar i Damallsvenskan nästa år och oavsett om vi krigar för guldet, blir en mittenklubb eller kämpar för att hålla oss kvar ska det finnas rätt förutsättningar samtidigt som vi utvecklar oss genom att hela tiden ta kliv framåt, säger Jean.

Jean kommer närmast från FC Djursholm där han tränat damlaget men har även erfarenhet som akademichef samt bakgrund som spelare.
– Jag är från början fotbollskille själv från BP och har spelat i bland annat Åtvidaberg tidigare. Jag var faktiskt med i ÅFF-laget som mötte Djurgården i cupfinalen på Råsunda 2005, tyvärr var jag inte uttagen i truppen men Djurgården vann ju både cupen och SM-guld det året. Efter det så har jag varit ledare i FC Djursholm där jag började som ungdomstränare för att sedan bli knatteansvarig, akademichef och därefter sportsligt ansvarig på damsidan.

Nu väntar en ny roll i Djurgården som i mångt och mycket sammanfattar många av Jeans tidigare erfarenheter och jobbet inleds omgående.
– Först och främst ska vi se till att få spelarna på plats och ge tränarna Pierre och August rätt förutsättningar för att ta nästa kliv. När vi har satt det så kan vi börja jobba för att bli en stabil allsvensk förening som kan konkurrera om topplaceringar, säger Jean som noterat att det finns god återväxt i föreningen med framgångar för både F17 och F19. 
– Det har varit väldigt positiva tendenser i flickakademin och den yngre akademin och just nu har vi funderingar på en av våra unga spelare för ett eventuellt A-lagskontrakt, vilket är ett säkert tecken på talang i de yngre leden. Gällande akademin i stort så är den långsiktiga planen att vi ska ta upp kampen på riktig med de andra alliansföreningarna. Vårt F19 och F17 samt F04 är redan där, men jag vill att även de yngre akademierna också kommer dit. Med tanke på att vi faktiskt är det enda Stockholmslaget i Sveriges högsta serie så vore det fantastisk om vi lyckade flytta upp två spelare till damernas A-lag varje år. En tuff målsättning men det sänder en signal till våra unga tjejer att dörren inte är stängd, utan att de måste ta fighten. 

Men prio ett är att kartlägga läget för att sedan introducera sig ordentligt.
– Just nu håller jag på att sätta mig in i lite rutiner och hur det funkar i Djurgården så att man får en god uppfattning om föreningen. Jag kommer att ringa runt till spelarna, presentera mig och kolla läget. Många undrar nog vem den nya killen på jobbet är, avslutar Jean.  

För Ola Danhard som är ansvarig för damfotbollen inom Djurgården innebär Jeans ankomst att han får ett välkommet nav för dam- och flicksidan.
– Det känns bra att stärka upp organisationen på flick- och damsidan med en sportchef som har ansvar för hela biten. Tidigare har vi inte haft en enskild sportchef utan delade tjänster. Nu får vi in en person med erfarenhet av damfotbollen, ett stort engagemang och som dessutom har en spelarbakgrund själv. Så vi ser fram emot att Jean kommer hit och bidrar för att utveckla damsidan och bli ännu bättre. Vi siktar uppåt under nästa säsong, konstaterar Ola.

Senaste nyheter

Relaterat