Företag

Ny målvaktstränare till DIF Dam och FA19

  • Damer
  • A-lag
  • 11 dec 2019

Vi välkomnar Mikael Svensson som tar plats i ledarstaben inför 2020.

Djurgården rustar upp på damsidan inför säsongen och senaste tillskottet i truppbygget är erfarne målvaktstränaren Mikael Svensson. En expandering av ledarstaben i DIF Dam och FA19 där Mikael kliver in med erfarenhet från AIK F19 (2015-2018), BP Dam U (2019) och Stuvstas A-lag (2019). Under den perioden har han hunnit bidra till bland annat SM-guld, JDM-guld och JDM-silver och nu är han redo att ta sig an sin nya roll.
– Det ska bli ofantligt roligt, en riktig utmaning. Jag har tittat på många matcher med damerna under årets gång och ser en potential för en positiv förändring. Så när jag blev uppringd och fick frågan var det en dröm som gick i uppfyllelse, berättar Mikael som nu får vara verksam i föreningen i hans hjärta.
– Jag är ju djurgårdare sedan barnsben och har hållit på inom fotbollen i 16 år och inför den här säsongen hade jag lämnat BP Dam U för hösten och skrivit på för Stuvsta i division 1. Men när jag fick samtalet från Jean (Balawo, sportchef) och Djurgården var valet inte svårt.

Mikael har spelarbakgrund som ytterback och målvakt i Växjö BK, erfarenheter som kommer väl till pass i rollen som målvaktstränare. En ledarresa som började i sonens ungdomslag och sedan fortsatte i en rivaliserande klubb.
– Som djurgårdare var det en tuff period i gnaget, haha. Men skämt åsido så lärde jag mig jättemycket av deras organisation där jag började med 01- och 02-akademi. Sedan på hösten tog jag F19 där jag hade med mig JDM-guld och silver det året. Men efter ett tag kände jag att det var dags att gå vidare.
– Jag fick en förfrågan att ta över som målvaktstränare i BP Dam U och var där ett år och fick även med mig JDM-guld där också. Men jag hade bestämt mig redan innan att jag ville jobba med seniorfotboll så därför blev det ett kliv upp till seniorsidan och Stuvsta.

Det märks att Mikael utstrålar mycket energi och han har en hög kravbild både på sig själv och sina målvakter där han gärna vill ha aktiva keepers som är delaktiga i spelet. 
– Jag är en engagerad målvaktstränare och vill se målvakter som kommer upp i målområdet. Så att man minskar ytan mellan backlinje och målvakt. På så sätt får man med målvakten mer i anfallsspelet och även i det defensiva spelet. Jag kommer att prata väldigt mycket med både målvakter och mittbackar, där måste det bli en symbios i det defensiva arbetet, förklarar Mikael som kickstartat jobbet direkt.
– Nu när vi har snackat färdigt ska jag upp och titta på en träning med FA19 och FA17 och prata ihop mig med Dennis Gabrielsson (FA19-tränare). Sedan ska jag snacka ihop mig med Pierre (Fondin, damtränare) efter det. Så det är en process som inleds nu där det kommer att behövas en del tid för att få allt på plats.

Hur det blir med nuvarande målvaktsbestånd i truppen återstår att se där Jennifer Pelley lämnat och Gudbjörg Gunnarsdottir som är gravid i sjunde månaden. Det finns med andra ord behov av förstärkning.
– Vi behöver få in en målvakt med erfarenhet av att spela på allsvensk nivå. Det ska finnas en stabilitet och antalet enkla misstag måste minimeras. Det finns några intressanta namn som diskuterats och sedan återstår att se hur det blir med Gugga (Gudbjörg Gunnarsdottir) och Nichole Persson. Två duktiga målvakter som vi har i truppen med det där är Jeans område, förtydligar Mikael som ser positivt på det truppbygge med erfarna karaktärsspelare och unga talanger som Djurgården just nu genomför.
– Jag gillar den satsning som Djurgården gör just nu och det är en ära för mig att få vara med på den. Nu vill jag bara köra igång så fort som möjligt, avrundar han.

Därmed ökar nu Djurgården satsningen inför 2020 och sportchef Jean Balawo är nöjd med att få in dedikerad kompetens på målvaktssidan som kommer att stärka upp defensiven.
–  Fantastiskt kul att Micke är klar för oss, hans roll blir assisterande tränare med målvaktsansvar för damerna och FA19. En väldigt kompetent ledare som har varit med i gamet väldigt länge. I Micke får vi in en djurgårdare av rang samt en roll som är väldigt betydande för oss då vi just nu sitter på två fantastiska landslagsmålvakter i FA19 som kommer att få ta del utav Mickes kunskaper.

15 februari, lördag 18:00Tele2 Arena

DjurgårdenLinköpings FC
1-3 (0-1)

  • MålskyttarNilla Fischer 14'Ronja Karlsson Törnborg 34'Lina Hurtig 36'Rachel Bloznalis 41'
  • Domare Annica Torkelsson
  • Publik (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat