Företag

A-lagskontrakt för Elvira Björklund

  • Damer
  • A-lag
  • 14 dec 2020

Efter starka prestationer i DIF FA19 tar nu det unga målvaktslöftet steget upp till A-truppen.

Djurgården fortsätter att fylla på med unga talanger från de egna leden och nu är det dags för 16-åriga målvaktslöftet Elvira Björklund att ta klivet upp från DIF FA19 till A-laget.
– Det känns otroligt kul, det här är ju en dröm som jag haft ända sedan jag var liten och började spela fotboll. Det är ju också målet som jag haft, men jag hade inte tänkt mig att det skulle gå så här snabbt. Samtidigt har jag kämpat hårt för det och jag är väldigt tacksam för att jag får den här möjligheten, säger Elvira som redan är bekant med miljön då hon var med på A-lagets träningsläger på Cypern förra året.
– Det betydde väldigt mycket för mig att åka med. Jag tog ett jättestort kliv när jag gick från min moderklubb IFK Viksjö till DIF FA19 förra året och att sedan direkt få åka och träna med A-laget var ju fantastiskt för mig. Nu känner jag till miljön och sedan får jag spela ihop med Louise Hvarfner och Hanna Stokki igen som jag spelade med i FA19.

Fotbollsresan påbörjades tidigt i Järfälla för Elvira.
– Jag började spela fotboll närjag var sex år gammal i IFK Viksjö och där har jag spelat nästan hela mitt liv. Jag bytte till Djurgården förra året och det blev som sagt ett stort kliv framåt för mig, även om jag redan hade varit uttagen till Stadslaget och blivit kallad till landslaget innan. Det var i den vändan som min karriär tog fart, förklarar Elvira som hunnit med två svenska F17-landskamper hittills.
– Nu har det ju tyvärr blivit lite uppehåll med coronan men det vore jättekul om det kan dra igång med spel igen för ungdomslandslagen nästa år.

Ser man till Elviras egenskaper som målvakt är hon utåtriktad och tydlig på planen där hon gärna dirigerar backlinjen.
– Jag är en väldigt kommunikativ spelare och försöker alltid vara med och styra laget och hjälpa mina medspelare så mycket som möjligt. Sedan skulle jag säga att jag har bra spelförståelse och räckvidd.

Nu närmast väntar ett juluppehåll innan säsongen kickar igång igen i januari. Något Elvira verkligen ser fram emot och hon går in i det kommande fotbollsåret med fokus på utveckling.
– Nu i början handlar det om att komma in i laget och utvecklas ännu mer som spelare, att försöka etablera mig i A-laget helt enkelt. Jag förväntar mig inte särskilt mycket matchtid utan nu handlar det om att utvecklas och känna på miljön. Men det är klart att jag är där för att på sikt försöka ta en plats, det är självklart målet, sammanfattar hon.

Jean Balowo om Elvira


För sportchef Jean Balawos del fortsätter han därmed att lyfta upp egna unga talanger in i A-lagsverksamheten och han ser fram emot att få följa Elvira under det kommande året.
– Oerhört kul att vi återigen lyfter upp en spelare från ungdomsleden. För ett år sedan satt jag med Elvira och sa att vi hade aldrig tagit hit dig till Djurgården om vi inte trodde att du kan spela A-lagsfotboll med oss så småningom, så det är väldigt kul att hon får göra det nu. Vi tror att hon kommer att bli en riktigt bra framtida allsvensk målvakt och hon har redan nu kvaliteter som gör att hon kan konkurrera. Hon är mogen trots att hon är så pass ung och det visar att det här kan bli något att bygga framtiden på, summerar Jean.
 

Fakta Elvira Björklund
 

Position: Målvakt
Född: 20 januari 2004
Längd: 182 cm
Tidigare klubbar: IFK Viksjö
Landskamper: 2 U17-landskamper för Sverige.Senaste nyheter

Relaterat