Företag

A-lagskontrakt för Mattias Mitku

  • Herrar
  • A-lag
  • 16 dec 2020

Djurgårdens unga mittfältstalang är klar för två nya år i den blårandiga tröjan.

Efter en uppflyttning från DIF PA19 till A-laget i höstas, med ett så kallat lärlingskontrakt, är det nu klart för ytterligare två år på Kaknäs för Mattias Mitku. Kontraktet är påskrivet och det är ett välkommet besked för den 19-årige mitfältstalangen.
– Det här känns jättebra, jag är väldigt glad och stolt, berättar Mattias som fått en del positiva indikationer under hösten om en förlängning.
– Det kom inte helt oväntat, det kändes som att alla inblandade var nöjda. Så det var väldigt kul att få beskedet och jag har känt att det har gått bra för mig.

Under hösten har Mattias gjort tre inhopp i Allsvenskan och funnits med i matchtruppen ett antal gånger utöver det och han är glad över att tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf gett honom möjlighet att visa upp sig.
– Jag är väldigt tacksam för att jag har fått så mycket förtroende. Kim och Tolle hjälper mig hela tiden med de saker jag behöver förbättra och hur jag kan höja det jag redan är bra på ytterligare. Jag tar in det och sedan försöker jag jobba på det så mycket som möjligt, resonerar Mattias som fick uppleva en spektakulär allsvensk debut mot Malmö FF när han kom in i matchens slutskede och var delaktig när DIF vände underläge 0-2 till seger med 3-2 på åtta minuter.
– Det kommer jag aldrig att glömma. Det var en av de sjukaste händelser jag varit med om och en väldig rolig debut.

Ser man till Mattias egenskaper är han en snabb och bollskicklig mittfältare och själv bedömer han sina förmågor på följande sätt.
– På plussidan skulle jag säga att jag är skicklig med bollen, väldigt teknisk och med hyfsat bra spelförståelse. Ser man till minusdelen är det fysiken, där behöver jag bygga på lite grann och den biten jobbar jag med just nu så jag har ingen stress. Det gäller att ha tålamod och slipa på de grejer som är bra och förbättra det som behövs.

Vid sidan av planen är skolgången nu avklarad och därmed är det fullt fokus på utvecklingen som fotbollsspelare.
– Jag har gått ut skolan och tagit studenten i år, så nu är det bara fotboll som gäller. På fritiden i övrigt blir det mest att jag umgås med nära vänner och familjen och tränar en del på egen hand.

Spelat på egen hand gjorde han också inledningsvis som knatte där Mattias fotbollsresa i föreningsmiljö startade lite senare än vad som är brukligt för de flesta.
– Jag började i IFK Tumba men kom igång ganska sent. Jag tror jag var tio år gammal och det var rätt sent jämfört med när mina barndomskompisar började spela. Innan dess spelade jag mest fotboll för att det var kul, jag tog det inte så seriöst men till slut tyckte mina föräldrar att jag skulle börja spela och träna i ett lag. Så jag var i Tumba i fyra år och utvecklades väldigt mycket. Fotbollen var väldigt rolig så förutom träningarna var jag mycket ute och spelade på fritiden och rasterna i skolan. Jag kände att det här är något jag tycker är kul och vill göra. Det gick bra för mig i Tumba och sedan började jag i Huddinge som hade ett bra utvecklingslag. Jag kom in i laget och fick spela jättemycket men hann bara med en säsong för efter det gick jag till Djurgården U16. Sedan dess har det rullat på.   

Rullar på fortsätter det bevisligen göra för Mattias som siktar på att försöka etablera sig ordentligt i laget under de kommande åren.
– Jag har gott om tålamod och jag vet vilka kvaliteter som jag besitter. Jag ska jobba mig in i det, spela så mycket som möjligt och bidra till laget. Men målet i slutändan är ju att starta matcher och bidra med mål och assist, helt enkelt satsa på att slå mig in i startelvan, sammanfattar Mattias.

 

Bosse om Mattias Mitku

För sportchef Bosse Andersson innebär det att han nu säkrar upp en intressant och lovande spelare från de egna leden som får gott om tid på sig att utvecklas och ta klivet in i en allsvensk miljö.
– Vi har haft väldigt många unga spelare i träning under året och Mattias har ju varit en av dem. I somras så skrev vi ett kortare kontrakt och han har gjort allsvensk debut under hösten. En oslipad talang som är snabb och skicklig med bollen så med tålamod kan han i lugn och ro få utvecklas till en riktigt bra allsvensk fotbollspelare, säger Bosse.

 

Fakta Mattias Mitku

Position: Mittfältare
Född: 20 juli 2001
Tröjnummer: 25
Tidigare klubbar: IFK Tumba, Huddinge

Senaste nyheter

Relaterat