Företag

Elias Andersson klar för Djurgården

  • Herrar
  • A-lag
  • 11 dec 2020

Den 24-årige mittfältaren ansluter från Sirius till DIF under de kommande tre åren.

Efter en period av avtackningar anländer nu ett mycket välkommet nyförvärv på mittfältet. Elias Andersson skriver på ett treårskontrakt med DIF, efter tre säsonger i Sirius, och han är mycket entusiastisk över ankomsten.
– Det känns väldigt bra och roligt att vara här och ett bra steg för mig i karriären, säger Elias som trots sin skånska uppväxt faktiskt är Djurgårdare sedan länge och även har varit på plats och kollat DIF på Tele2 Arena.
– När man kommer från Skåne så blir det ju nästan alltid två klubbar man väljer på där nere, så jag har stuckit ut lite. Men jag har fler andra kompisar i Hässleholm som också håller på Djurgården så det gör det ju extra roligt att få komma hit.

En bakgrund som förenklade valet ytterligare när Bosse Andersson erbjöd ett kontrakt och det krävdes ingen längre betänketid för Elias.
– Nej, det var det absolut inte och eftersom jag dessutom har haft Kim och Tolle som tränare tidigare så var det ett ganska enkelt beslut. Jag trivdes väldigt bra när jag hade dem i Sirius så jag ser väldigt mycket fram emot tiden som väntar på Kaknäs.

Trots sin relativt unga ålder har Elias hunnit med mycket på sin fotbollsresa med en väldigt tidig debut i Helsingborgs IF under 2013.
– Det har varit lite upp och ner i och med att jag kom fram väldigt tidigt i Helsingborg. Jag fick förtroendet där och sedan bytte vi tränare och då blev det en utlåning till Varberg. Då kändes det som ett steg tillbaka men samtidigt så var det en möjlighet att utvecklas och spela matcher i en annan miljö. Därefter visade Sirius intresse och jag fick spela i Allsvenskan, även om jag åkte på en tuff skada när jag verkligen var på gång. Men nu har jag haft i stort sett två år av kontinuerligt spel i Allsvenskan och under 2020 känns det som att jag aldrig varit bättre, berättar Elias som passar på att ge en kortfattad beskrivning av sina egenskaper.
– Jag är väl en klassisk box-till-box-fältare som gillar att springa upp och ner och jobba för laget med en bra vänsterfot och bra blick för spelet.

Egenskaper som har slipats ytterligare under tiden i Sirius där han haft det lite extra prestigeladdade tröjnumret 10, men som nu byts till nummer 8 i Djurgården, trots att 10:an är ledig.
– Jag har haft nummer 8 väldigt mycket och alltid haft det tröjnumret när jag spelat i ungdomslandslagen. Så det känns rätt, förklarar Elias som har 51 U-landskamper på sitt cv. 
– Har man testat på de bitarna så ger det mycket erfarenhet. Att få möta andra länder och få se olika fotbollskulturer har varit väldig nyttigt så landslagsspelet är viktigt för mig.

Prio ett blir dock självklart Djurgården inför en säsong där det sker en hel del förändringar på spelarfronten. Men även om inte hela truppbygget är klart så har Elias en tydlig och koncis bild av förväntningarna inför tiden i DIF. 
– Jag har ju såklart en ambition att utvecklas som fotbollsspelare och sedan vill jag vinna pokaler med Djurgården. Så enkelt är det, sammanfattar han. 
 

Bosse om Elias


Därmed är sportchef Bosse Andersson igång med uppbyggnaden av en ny trupp. Perspektivet är långsiktigt men samtidigt är Elias en spelare som sannolikt har en kort startsträcka sett till förutsättningarna.
– Vi har alltid vetat att Elias är en väldigt spelskicklig och rörlig mittfältare och såg redan i unga dagar att han skulle bli en elitspelare. Sedan har han haft lite hack i kurvan med skador men som 24-åring har han många fina fotbollsår framför sig och gjorde en väldigt fin säsong i Sirius där han har varit en nyckelspelare. 
– Vi har ju en väldigt god kunskap om Elias eftersom Kim och Tolle har haft honom i Sirius tidigare och det är klart att han kommer hit med höga ambitioner för att utvecklas ännu mer och samtidigt ska han vara med och bidra till att vi gör bra sportsliga resultat, sammanfattar Bosse.  
 

Fakta Elias Andersson


Position: Mittfältare
Född: 31 januari 1996
Tröjnummer: 8
Tidigare klubbar: IK Sirius, Varbergs BoIS, Helsingborgs. IF
Landskamper: Sverige U19 (23), Sverige U17 (28)

Senaste nyheter

Relaterat