Företag

Hannah Wilkinson klar för DIF

  • Damer
  • A-lag
  • 9 juni 2020

Välmeriterade nyzeeeländska landslagsanfallaren Hannah Wilkinson ansluter till DIF Dam.

Efter att Maria Hovmark åkte på en korsbandsskada i första cupmatchen för året uppstod ett behov av en ersättare i truppen på forwardssidan. Den luckan täpps nu till med anfallaren Hannah Wilkinson - en välmeriterad striker med 98 A-landskamper för Nya Zeeland på sitt cv.

För närvarande befinner sig Hannah hemma i Nya Zeeland på andra sidan jordklotet men hon ser verkligen fram emot att komma till Stockholm för att installera sig och lära känna sin nya förening.
– Det känns väldigt roligt att få spela för Djurgården. Jag vet att det är ett starkt och välkänt lag med mycket tradition. Dessutom är det ett lag från Stockholm vilket blir en intressant miljö för mig. Så jag ser fram emot att komma igång, säger Hannah som har god erfarenhet av svensk fotboll sedan tidigare.
– Jag spelade ju i Vittsjö i två år så jag har mött Djurgården ett antal gånger och jag har god kännedom om nivån i OBOS Damallsvenskan.

I övrigt känner Hannah inte några av spelarna i DIF personligen men har bra koll på en del av dem sedan sina år i skånska Vittsjö 2017-2019. 
– Jag känner Petronella Ekroth även om hon inte spelar kvar i Djurgården längre och så känner jag till Olivia Schough. Hon är ju svensk landslagsspelare och vi har lite gemensamma vänner, berättar Hannah som inte heller har träffat tränare Pierre Fondin på plats än.
– Jag har inte hunnit sätta mig in helt i vilken typ av fotboll vi kommer att spela. Men rent generellt tror jag att den svenska spelstilen passar mig bra där det ofta är intensiva och fysiska matcher. Jag ser fram emot att träffa tränarteamet och lära känna laget för att börja träna och komma in i spelet så fort som möjligt.

Ser man till Hannahs egenskaper på planen så ligger uttrycket powerforward nära till hands.
– Jag är lång, stark och snabb och gillar att spela tufft. Senaste säsongen spelade jag i Portugal (Sporting CP)och där tyckte jag att jag utvecklades mycket rent tekniskt. Men framför allt är jag en djupledsspelare som gillar att löpa och hota i offensiven. Dessutom gör jag en del nickmål på fasta situationer.

Ytterligare erfarenhet har hon samlat på sig från från landslagsspel med Nya Zeeland där hon gjorde sin första landskamp redan 2010.
– Jag har hunnit med 98 landskamper så här långt, så det närmar sig tresiffrigt. Senast spelade vi i Algarve Cup mot Norge. Det var en bra turnering för oss och vi hade en bra vistelse i Portugal och det var faktiskt sista matchen jag spelade innan coronakrisen startade. 

En kris där det ändå kom glädjande besked precis innan den här intervjun gjordes om att matchspel tillåts från och med 14 juni. Något som öppnat upp för en kommande start av OBOS Damallsvenskan den 27 juni mot Uppsala.
– Det låter ju fantastiskt. Det är tidigare än jag trodde och jag är verkligen ivrig över att komma igång igen. I nuläget har jag varit mycket hemma, tränat med herrlag i min hemtrakt i norra Nya Zeeland och kört mycket på gymmet. Så det vore ju väldigt kul att kunna komma igång med matcher snart, säger Hannah som ligger i standby-läge för att ta sig till nya hemstad Stockholm.
– Jag måste kolla vilka möjligheter som finns att flyga över till Sverige men eftersom situationen verkar förbättras så kommer det säkert finnas lite fler flighter snart. Man får ha lite tålamod så kommer det att lösa sig, avslutar hon. 

För sportchef Jean Balawo innebär det att han nu åter har en stark uppsättning på anfallssidan i och med att Hannah skriver på för ett år.
– Som sagt så har det inte varit några hemligheter kring att vi letat efter en ersättare till skadade Maria och precis som tidgare så kollar vi mycket på karaktären. Utöver att Hannah är brutal och hänsynslös i straffområdet, oavsett om bollen kommer i luften eller på marken, så är hon även bra i djupled. Med Hannah i laget så får vi en större variation i vårt anfallsspel där vi förutom djupledsspelet, som vi redan har in house, nu även kan slå in bollen på inlägg och fasta och det gör att vi kan variera spelet ännu mer, summerar Jean.

Fakta Hannah Wilkinson

Position: Forward
Nummer: 9
Född: 28 maj 1992
Längd: 1,76 m
Tidigare klubbar: Glenfield Rovers, Tenesse (College), Vittsjö GIK, Sporting CP
Landskamper: 98 A-landskamper (26 mål)  för Nya Zeeland

DIFTV med Jean  Balawo om Hannah Wilkinson
Transaktionen har skett med hjälp av AFEX som levererar säkra betalningar och valutaväxlingar.

Senaste nyheter

Relaterat