Företag

Historiskt medlemsmöte från Tele2 Arena

  • Föreningen
  • Medlem
  • 18 nov 2020

475, ett rekord till antalet, hade anmält sig till onsdagens digitala medlemsmöte som direktsändes från Tele2 Arena.

Lars-Erik Sjöberg, ordförande för Djurgården Fotboll, inledde mötet med att hälsa alla medlemmar välkomna och berätta kort om agendan.
 
Henrik Berggren tog därefter över mikrofonen för att berätta om föreningen, hur Covid-19 påverkar och påverkat Djurgården Fotboll, den starka relationen med partners, souvenirförsäljningen, Vår Stad samt ekonomin och dess status i dessa påfrestande och ovissa tider.
- Väldigt kort efter den 11 mars beslutade man att skjuta på starten av serierna, såväl Allsvenskan herr som OBOS Damallsvenskan. Vi är väldigt vana att hantera kriser och större förändringar, men det här var något helt nytt, berättade Henrik Berggren som omgående inledde med att se hur personalen mådde och vad som behövde göras där.

Ungdomsfotbollen har under 2020 rullat på som vanligt. Turneringssidan har självklart minskat, men antal anmälda på skollovscamper och knatteskolor är högre än tidigare år.
- Kidsen behöver röra på sig så mycket som de kan. Sedan gäller det att göra detta på ett ansvarsfullt sätt, betonade Henrik Berggren.

Djurgårdens vd, Henrik Berggren.

Ekonomin har varit i självklart fokus under året. Dels på kort sikt, dels på lång sikt. Bland annat så har personal varit korttidspermitterad, framförallt under våren och sommaren.
- Vi har valt att inte göra några generella lönesänkningar. Jag kan försäkra er att vårt ansvar är att Djurgården mår bra ekonomiskt över tid. Vi kommer vidta de åtgärder som är nödvändiga, sade Djurgårdens vd.

- Totalt sätt är Djurgården Fotboll en väldigt stark förening. Vår uthållighet att klara 2021 är extremt god. Mycket tack vare de rätta beslut vi tar, och mycket tack vare alla medlemmar och deras stora stöd. 

"Vi jobbar långsiktigt"

Under starten av pandemin valde Djurgårdens stjärnsponsor Prioritet Finans att förlänga sitt avtal. En stark symbolisk handling.
- Det visar på en trygghet och en signal att vi jobbar långsiktigt med våra partners. Vi har haft en löpande dialog med alla våra partners för att se hur deras verksamhet går och hur vi ska hantera de avtal vi har, hur vi hittar lösningar på såväl kort som lång sikt så att alla känner sig nöjda, förklarade Henrik Berggren.

Djurgårdsbutiken visar fina siffror för 2020. Inte i paritet med guldåret 2019, men över förväntan – och det mycket tack vare engagerade och lojala supportrar.
- De på butiken vill framföra sitt innerliga tack till alla er som valt att köpa produkter, sade Henrik Berggren. 

Numera betraktar Djurgården Fotboll hållbarhetsarbetet Vår stad som en del av kärnverksamheten.
- Vi ordnar varje vecka aktiviteter via Skol-IF från årskurs 1-9. Det kan vara allt från fotboll och hockey till andra roliga saker, berättade Henrik Berggren.

Under året har antalet medlemmar i Djurgården Fotboll ökat markant. 17 186 stycken löd det senaste rekordet som förkunnades i början av november.
- Oerhört glädjande, sade Henrik.

Tomas af Geijerstam, ansvarig för biljetter och arrangemang meddelade därefter att förlängningen av säsongsbiljetter startar den 7 december. Prisnivån för säsongskorten anno 2021 förblir densamma som för 2020.
 
Daniel Bergström, media- och marknadsansvarig Djurgården Fotboll.

Eftersom fokus under året inte kunde ligga på matchbiljetter på grund av stängda läktare har fokus riktats mot andra områden i större grad. Daniel Bergström, ansvarig för marknad och media på Djurgården Fotboll, visade upp positiva kurvor gällande såväl souvenirer, medlemskap som olika stödkampanjer som rullat under året. Dessutom har Djurgården satsat stort innehållsmässigt för att ge en närmare känsla om vad som händer i verksamheten. Dels genom egenproducerade DIF Inifrån, dels genom Dplay och serien ”Närmare Svenska Mästarna: Djurgården” som sänds tisdagar sedan mitten av juni.
- Jag hoppas att det har gett någon slags insikt om vad som har hänt i klubben, säger Daniel Bergström.

”Stort fokus på fysiska träningen”

Först ut av sportcheferna vid podiet var damernas Jean Balawo.
- Vi har under 2020 lagt stort fokus på vår fysiska träning. Det har resulterat i att vi har tagit tio fler poäng jämfört med förra året och släppt in fjärde minst mål i serien, säger han samtidigt som han hyser förhoppningar om fler mål framåt under 2021.

Jean passade även på att tacka för ett fantastiskt stöd, framförallt i samband med avgörande matchen hemma mot IK Uppsala.
- Det var otroligt att se, berömmer Jean Balawo.

Tio spelare har i nuläget utgående avtal med Djurgården Dam. Diskussioner om förlängt kontrakt med Olivia Schough pågår meddelade Jean Balawo som även berättade att det blir fortsatt spel på Stockholms stadion åtminstone ett par år till.
 
Herrarnas sportchef Bosse Andersson avslutade sedan kvällens presentation. ”Super-Bo” berättade om de spelare som under 2020 anslutit och lämnat. Efter besvikelsen i cupspelet gjorde Djurgården sin absolut största spelaraffär genom tiderna då Marcus ”Mackan” Danielson såldes till kinesiska ligan.
- Då var till och med Henke glad.

Bara ett coronafall

Men coronan var kommen och tiderna förändrade. Det var stopp för spelarförsäljningar, träningsmatcher, tävlingsmatcher och spelarna permitterades under perioder. På Kaknäs har tiden för samkväm och möten varit ytterst begränsad. Bosse passade på att ge ett stort beröm till det medicinska teamet som gjort ett hästjobb på Kaknäs för att hålla alla friska.
- Vi har bara haft ett coronafall under året, säger Bosse Andersson.

Men samtidigt som viruset på allas läppar hållit sig borta från Djurgårdens trupp, så har skadorna duggat tätt, ofta med ojämna och oväntade doser. Spelare som Edward Chilufya, Emmanuel Banda och Erik Berg har tyvärr missat många matcher. Bosse berättade därefter om strategin gällande rörelse i truppen under 2020.
- De spelare som börjar säsongen ville vi skulle avsluta säsongen. Om man börjar röra där måste man ta in spelare, och de som arbetar i agentbranschen har inte tagit hänsyn till coronaläget.

- Det är inte lätt att vara sportchef, tränare, supporter eller spelare en sådan här säsong. Det är en stor utmaning. Vi kommer behöva ha is i magen, säger Bosse Andersson som ändå tror på en större spelaromsättning till 2021.
- Vi behöver ett antal nya spelare till nästa år, och lite av en föryngring.

Årets kanske största utropstecken i herrtruppen har varit norrmannen Fredrik Ulvestad som stått för elva fullträffar. Efter december löper kontraktet ut.
- Vi har inte haft några diskussioner med Fredrik (Ulvestad). Men han trivs bra här, så det finns ett litet hopp, säger Bosse Andersson.

Avslutningsvis ett par ord från Djurgårdens ordförande Lars-Erik Sjöberg.
- Vi är en förening som mår väldigt bra. Vi gör många saker tillsammans som är av högsta klass. Det ska vi vara väldigt stolta över.

Planerade träningsmatcher 2021 för herrlaget
31 januari Vasalund
6 februari Brommapojkarna
13 februari Örebro SK
25 mars – motståndare ej bestämd

Senaste nyheter

Relaterat