Företag

Isak Hien klar för DIF

  • Herrar
  • A-lag
  • 16 dec 2020

Djurgården förstärker försvaret med kraftfulla mittbacken Isak Hien från Vasalund.

Påfyllningen i A-truppen är i full gång och nu är det dags för ett nytt, spännande tillskott i lagbygget när 21-årige mittbacken Isak Hien är klar för Djurgården. Närmast kommer han från Vasalunds IF där han var kraftigt bidragande till den överlägsna seriesegern i Ettan Norra där Vasalund vann 22 av de 30 matcherna.

Nu är det dags för nästa nivå med allsvenskt spel för Isak. Ett treårskontrakt med Djurgården är påskrivet och han ser fram emot att komma igång.
– Det här känns jättekul. Jag är född och uppvuxen här i Stockholm och jag vet ju hur stor förening Djurgården är. Så när jag hörde att DIF var intresserade var det inte så mycket att fundera över, jag kände att det är här jag vill spela. Det ska bli väldigt kul att komma hit, få träffa grabbarna och köra igång med träningen ute på Kaknäs, berättar Isak som gick på DIF-match redan i tidig ålder.
– Jones Kusi Asare, som också är från Ghana, är en vän till familjen och han fixade biljetter till oss för att gå på match på Stadion. Det måste varit runt 2005-2006 då jag var sex-sju år gammal. Eftersom jag var så liten kommer jag inte ihåg exakt vilka Djurgården mötte men jag kommer ihåg att det var bra tryck på läktarna och jag fick dessutom min tröja signerad av DIF-spelarna. Sedan dess har det i princip varit en dröm att få spela i Djurgården.

En dröm som nu blir verklighet efter en stark utveckling för Isak som mittback i Vasalund, även om han varit anfallare under större delen av sitt fotbollsliv.
– Jag var forward fram tills för drygt två år sedan och efter det har jag spelat mittback. Det var min tränare George Moussaly, som är assisterande i år i Vasalund, som hade mig i några U19-matcher och tyckte att jag borde bli mittback. Han sa: ”Är du med och spelar med U19 kommer jag att låta dig vara mittback vare sig du vill eller inte”. Jag var lite förvånad till en början men han fick rätt till slut. Jag vande mig vi det och gillade det så jag försökte anpassa mig så snabbt som möjligt. Sedan fick jag även förtroendet att spela mittback i A-laget och det blev en större omställning. Man möter bättre spelare och det blir mer fysiskt, men jag känner att jag kommit in i det bra ändå. 

När Isaks egenskaper lyfts fram nämns ofta fysiken och med 1,91 i längd är det närmast ofrånkomligt att den förs på tal när han ska beskriva sig själv som spelare.
– Det som sticker ut är min fysik. Jag är lång, stor men även snabb och det var ju egenskaper som jag hade som forward också, men jag kan nästan använda snabbheten ännu bättre som mittback. I övrigt har jag bra teknik för att vara mittback. Så det är väl de egenskaper som jag tänker på först, förklarar Isak som haft bra snack med tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf inför ankomsten.
– De verkar vara två bra tränare och väldigt professionella. De har koll på vad de gör och de hade sett mig i några matcher så de vet vad som kommer. 

En intressant framtid som väntar och Isak är inställd på stenhårt och tålmodigt jobb för att uppnå sina mål under de kommande tre åren.
– Jag ska försöka komma in i gruppen så snabbt som möjligt och vänja mig vid tempot. Det är ju oftast det som blir den största skillnaden ju högre upp i seriesystemet man kommer. Sedan är jag inte här bara för den sakens skull utan jag vill spela och bidra till att laget vinner matcher. Men man får ha tålamod, det kommer med tiden. Så det är bara att gnugga på och hoppas på det bästa, summerar Isak. 

Bosse om Isak Hien


För sportchef Bosse Anderssons del kan han nu glädja sig åt att ha vunnit racet om den eftertraktade unge mittbacken och han ser fram emot att följa Isaks framfart i den blåandiga tröjan de kommande åren.
– Isak är en ung lovande talang som har blivit omskolad från forward till försvarsspelare. Han fick stort förtroende i Vasalund under året och gjorde en fantastisk säsong som en av tre försvarare i deras trebackslinje. En skicklig och kraftfull mittback som både har stark fysik och snabbhet och med sin talang kan han bli en väldigt bra fotbollsspelare. Han har egenskaperna som krävs så det ska bli spännande att följa honom framöver, sammanfattar Bosse.
 

Fakta Isak Hien

Position: Mittback
Född: 13 januari 1999
Längd: 191 cm
Tröjnummer: 18

Senaste nyheter

Relaterat