Företag

Jesper Karlström klar för Lech Poznan

  • Herrar
  • A-lag
  • 2 dec 2020

Djurgårdens lagkapten och guldhjälte fortsätter fotbollsresan i den polska ligan efter sex år i den blårandiga tröjan.

Det har varit en lång och framgångsrik tid i Djurgården för Jesper Karlström från att han anslöt på Kaknäs som en gryende talang från BP till att avsluta som mittfältsgeneral och lagkapten med SM- och cupguld på sitt cv.

146 allsvenska matcher plus 16 i Svenska Cupen med 11 mål, 6 assist (och även 25 gula kort ; ) har det blivit totalt för fysiske järnkaminen ”Karlis” som nu tar nästa steg i fotbollskarriären. Flyttlasset går till Polen och Lech Poznan som har haft ögonen på Jesper under en längre period.
– Det känns så klart bra för mig på många sätt, framför allt sportsligt där jag kommer till ett storlag i Polen som blir en ny utmaning. Jag känner att det är rätt steg för mig just nu men samtidigt är det väldigt tråkigt att lämna Djurgården. Jag har varit här i sex år och har fått otroligt många fina minnen, så det är självklart känslosamt att lämna och jag hoppas att jag kommer tillbaka någon gång i framtiden. Men just nu känns det här som ett bra beslut och jag tror att jag hade ångrat mig om jag inte hade tagit chansen, berättar Jesper.

Att han kommer till en klubb som verkligen varit angelägen att rekrytera honom är uppenbart där Jesper funnits med på Lech Poznans radar sedan en tid tillbaka.
– Det är en av anledningarna till att det känns så pass bra. De har scoutat mig noggrant och länge och mitt intryck är att det är en jätteproffsig klubb med bra människor, dessutom med bra supportrar och arena. Så det ska bli kul att testa något nytt och försöka utvecklas som spelare och se hur långt jag kan komma med fotbollen. Men även som människa tror jag att jag kommer att utvecklas eftersom jag har bott i Stockholm hela livet. Så det blir en utmaning och allt känns väldigt positivt, förklarar Jesper som tycker att samarbetet kring övergången fungerat utmärkt.
– Bosse (Andersson) och Henke (Berggren) har varit väldigt schyssta och vi känner varandra så pass bra att när jag sa att jag ville gå dit har de varit lätta att ha att göra med. Det var ju snack om en övergång i fönstret redan i höstas, men då gjorde vi en överenskommelse eftersom Djurgården inte ville släppa mig då och jag ville spela klart säsongen. Så blev det nu och det kändes väldigt bra.

I den nutida fotbollstillvaron är sex år inom samma förening en väldigt lång tid men Karlis minns hela resan från ankomsten i januari 2015 fram till nu.
– Det känns som att det har gått snabbt men ändå har man varit med om väldigt mycket. Jag var ju en helt annan människa när jag kom hit så jag har verkligen utvecklats på alla sätt. Jag trivdes väldigt bra redan första dagen men var kanske lite nervös när jag kom över hur jag skulle passa in i laget med nya lagkamrater, eftersom jag hade trivts så bra i BP. Men det gick över förväntan och det har fortsatt så, minns Jesper som har många tack som han vill dela ut.
– Alla människor i föreningen som har jobbat med, alla på kansliet och alla supportrar som har stöttat genom med- och motgångar och som man sedan fått fira framgångar med och inte minst alla lagkompisar och övriga på Kaknäs. Samtliga har gett mig ett bra bemötande hela vägen, så jag känner en sjukt stor tacksamhet över min tid här och jag har bara bra minnen som dyker upp när jag tänker tillbaka. Jag är enormt stolt över det jag och mina lagkamrater har lyckats uppnå och jag hade inte bytt bort SM-guldet mot något annat. Att vinna Svenska Cupen var så klart stort även det, fast det var mitt i säsongen och man gick vidare från det snabbare. Men SM-guld är något man drömt om ända sedan man var liten och jag har alltid haft den där bilden i huvudet av att lyfta pokalen. Så att vi lyckades göra det och att jag fick vara en del av det kommer jag att ta med mig under resten av livet. Den glädjen som fanns i omklädningsrummet efter sista matchen mot Norrköping går inte att hitta någon annanstans.

Huruvida det blir något som Jesper får återuppleva i en återkomst till ett framtida Djurgården är svårt att sia om men för egen del hoppas han att det blir verklighet.
– Om jag får bestämma så blir det så, sedan vet man aldrig hur fotbollslivet blir framöver. Men om Bosse är kvar som sportchef då får vi se till att lösa det. Att få springa ut på Tele2 Arena inför Djurgårdspubliken är något som man måste uppleva själv för att förstå den kicken. Det vill jag verkligen få uppleva igen och jag vill än en gång tacka för all kärlek och allt stöd genom åren, avrundar Karlis.

 

”En fantastisk kille både på och utanför planen”

Därmed är ännu en internationell spelartransfer i hamn för sportchef Bosse Andersson som nu tackar av järnkaminen, lagkaptenen och den minst sagt entusiastiske guldfiraren Karlis efter sex år tillsammans i föreningen.
– Jesper kom till oss 2015 och har varit här i sex säsonger. Han har haft en fantastisk utveckling under den här tiden där SM-guldet och cuptitlen var kronan på verket där han var starkt bidragande till att vi vann de titlarna. Under den här tiden har Jesper förhandlat om sitt kontrakt två gånger där ambitionen alltid har funnits att komma utomlands och bli proffs. Vi hade en dialog i höstas där vi ville få till en övergång under vintern och det har varit bra diskussioner och gott samarbete mellan alla inblandade parter. Vi har en bra relation med Lech Poznan som har stor kunskap om Jesper som spelare och vilken framtida roll han får där. Så det känns tryggt att veta att det kommer att blir bra sportsligt för honom, säger Bosse som kunnat följa Karlis steg för steg under hans utveckling i DIF.
– Det har varit väldigt roligt att följa hans resa i Djurgården. Han kom till oss som ung från BP och avslutar som lagkapten och är en fantastisk kille både på och utanför planen. Så det är bara att lyfta på hatten och tacka för den här tiden tillsammans och önska ett stort lycka till med hans nya fotbollsäventyr.

Transaktionen har skett med hjälp av AFEX som levererar säkra betalningar och valutaväxlingar.

Senaste nyheter

Relaterat