Företag

Leo Cornic klar för Djurgården

  • Herrar
  • A-lag
  • 18 dec 2020

En mycket intressant värvning ansluter till DIF när den 19-årige norske ytterbacken Leo Cornic, med meriter från norska U21-landslaget, nu skriver på för fyra år.

Knappt har bläcket från Bosse Anderssons penna hunnit torka på de senaste nyskrivna kontrakten innan det är dags för ytterligare ett spännande namn att kliva in i truppen. Unge, norske ytterbacken Leo Cornic, med meriter från norska U21-landslaget, ansluter från Grorud IL och drar på sig den blårandiga tröjan för fyra kommande år.
– Det känns otroligt kul att komma till en så stor förening. Som en dröm som blir verklighet och jag har bara hört bra saker om Djurgården - att det är en väldigt familjär känsla och att det är fantastiska supportrar, berättar Leo som har god koll på sitt kommande lag där hans tre landsmän utmärkt sig under säsongen.
– Min mamma är från Ålesund där Fredrik Ulvestad spelade, så när jag var liten såg jag honom spela där. Jag känner honom inte personligen men vet vem han är. Sedan vet jag att Aslak Witry är en väldigt skicklig ytterback och PK Bråtveit såg jag senast i Nations League-matchen mot Österrike då han gjorde en riktigt grym match.

Någon resa till Stockholm för besök på kansliet och Kaknäs har dock inte kunnat genomföras än med tanke på de strikta norska smittskyddsreglerna under coronapandemin. Men via telefon berättar Leo om sig själv och sina egenskaper som spelare.
– Jag är en offensiv högerback som gillar att vara delaktig i offensiven när jag inte försvarar. Senaste säsongen i Grorud hade jag en ganska offensiv roll så det blev en del mål och assist. I övrigt löper jag väldigt mycket och är en utpräglad lagspelare.

Leos fotbollsresa startade som ungdomsspelare i Vålerengen där han 2019 gick på lån till Baerum (i norska tredjedivisionen) innan han inför säsongen 2020 tog klivet över till Grorud IL i OBOS-ligan (norska Superettan).
– Jag gick ju till Grorud förra året och innan dess spelade jag i Vålerengen i ungefär tio år. Så det har bara blivit en säsong med Grorud men det var en väldigt bra säsong. Det blev 24 matcher totalt och jag är väldigt tacksam för min tid där.

Förutom seriematcherna har det blivit mycket landslagsspel för Leo som debuterade i norska U16-landslaget 2017 och sedan har det rullat på fram till årets debut i U21-landslaget.
– Det är alltid kul att få representera Norge och jag hoppas kunna fortsätta på det spåret där mitt mål är att nå det norska A-landslaget. Hittills har det blivit en U21-landskamp och vi skulle spelat en till i november, men den blev inställd på grund av coronapandemin. Totalt sett har jag spelat över 30 U-landskamper i olika åldrar så jag har hunnit få lite rutin av det.

Förhoppningsvis kommer rutinen och Leos kvalitet på planen att komma till sin fulla rätt i Djurgården och för egen del hoppas han på en positiv utveckling de kommande säsongerna.
– Min målsättning är att ta en plats och spela så mycket som möjligt för att kunna bidra till laget under lång tid. Jag kommer att jobba hårt, göra mitt bästa och ser fram emot att få träffa mina lagkompisar. Känslan är att jag kommer att trivas väldigt bra, förklarar Leo som inte missat att DIF har tagit två titlar på tre år.
– Självklart är det kul om jag kan vara med och bidra till att vi kan vinna titlar också. Jag har sett några klipp från guldfirandet 2019 och den känslan vill jag gärna vara med och uppleva.

 

”En talangfull ytterback med fina egenskaper”

För Djurgårdens sportchef Bosse Andersson är det fullt pådrag just nu och med värvningen av Leo Cornic får han in en mycket spännande, ung spelare där både det långsiktiga och omedelbara perspektivet är intressant.
– Leo är en väldigt modern och talangfull ytterback med fina egenskaper. Han är löpvillig med offensiva kvaliteter och trots sin ringa ålder har han även en bra fysik. Vi ska ge Leo en miljö där han kan fortsätta att utvecklas i lugn och ro i sin långa fotbollskarriär. Han har de egenskaper som krävs för att gå väldigt långt och även höga ambitioner och mål med sitt fotbollsspel. En mogen person både på och utanför planen som har gjort ett fint intryck och han ser fram emot att komma till Stockholm. Leo kommer att få tröja nummer 12 då vi från och med 2021 kommer att ge målvakterna tröjorna 15, 30 och 35, berättar Bosse som har haft Leo på radarn sedan en tid tillbaka.
– Vi följde honom under hösten då vi och hela tränarstaben blev väldigt kittlade av möjligheten att få Leo till oss. Han har visserligen spelat i andraligan i Norge men man har ändå tydligt kunnat se hans kvaliteter på planen. Så vi är stolta och tacksamma över att familjen ger oss förtroendet att låta Leo komma till Djurgården.

 

Fakta Leo Cornic

Position: Högerback
Född: 2 januari 2001
Längd: 1,78 m
Tröjnummer: 12
Tidigare klubbar: Grorud, Baerum, Vålerengen
Landskamper: 1 st. U21, 10 st. U18, 13 st. U17, 11 st. U16

Senaste nyheter

Relaterat