Företag

Maria Hovmark klar för DIF

  • Damer
  • A-lag
  • 31 jan 2020

Djurgården fyller på i anfallet med dansk dynamit av premiumklass.

Förstärkningarna duggar tätt i DIF Dam och nu har ett nytt spännande namn anslutit. 20-åriga danska forwarden Maria Hovmark hämtas in från Bröndby och skriver på för två år i den blårandiga tröjan.
– Det här känns väldigt spännande. Jag behövde ingen längre betänketid när jag fick frågan, så det var ett enkelt val, säger Maria som kom upp till Stockholm under fredagen för att bekanta sig med sin nya förening.
– Jean (Balawo, sportchef) ringde min agent och presenterade ett upplägg, innan dess visste jag faktiskt inte så mycket om Djurgården. Men jag lär mig väldigt fort och jag har haft en bra dialog med tränarna Pierre och August. De är ödmjuka på ett lite överraskande sätt och jag har fått ett gott intryck av dem.

Nyförvärvade danska målvakten Kathrine Östergaard Larsen har dock Maria full koll på sedan länge eftersom båda spelat i Bröndby.
– Vi har pratat en del om träningarna och om hur det fungerar i laget. Jag fick höra bra saker om Djurgården och det bidrog till beslutet. I övrigt känner jag inga fler i truppen men jag kommer att lära känna dem snart. 

Maria kommer närmast från spel med Bröndby IF där hon varit med och vunnit Elitdivisionen 2017 och 2019 samt tagit hem danska cupen 2018. Dessutom med Champions League-spel på meritlistan.
– Jag hoppas att jag kan vara med och bidra till framgångar även för Djurgården. Vi måste sikta högt inför den här säsongen och jag tycker att topp-5 vore en bra målsättning för oss.

Att det är en utpräglad målskytt som anländer ser man tydligt i statistiken och Maria beskriver sig själv som spelare på följande sätt:
– Jag är snabb, teknisk och en utpräglad målskytt. Men jag tycker att det är svårt att definiera varför jag gör mycket mål. Det är mer en känsla som jag har för hur det ska göras och sedan har jag ju hjälp av duktiga medspelare.

Även i landslagssammanhang märks det att Maria är en målmaskin. Hon etablerade sig tidigt i den rödvita tröjan och har gjort sammanlagt 24 U-landskamper för Danmark och stänkt in 14 mål så här långt.
– Jag siktar på att spela fler landskamper framöver men jag har missat en del matcher på grund av en svår skada. Fast nu är jag fullt frisk och fokuserar närmast på spel med Djurgården. Det ska bli kul att åka iväg på träningsläger med laget. Jag kommer att få gott om tid att lära känna alla spelarna och ledarna så det ser jag verkligen fram emot, avslutar Maria.

Jean om Maria

Därmed har sportchef Jean Balawo nu byggt upp en solid forwardsuppsättning och Maria blir en mycket intressant spelare att följa under året.
– Det här är en spelare som jag och Pierre har jagat sedan dag ett. En av våra priospelare där förhandlingarna har pågått väldigt länge och en spelare som vi värvar. Så för oss är det en stolthet att kunna landa en spelare som Maria. Hon är spelmässigt välutbildad, flexibel på sina positioner och kan spela både i djupled och möta boll. Många spelare är antingen djupledspelare eller mötande – Maria kan göra både delarna. Bra på att utmana, stark genombrottskraft och bevisligen en väldigt bra målskytt. En spelare att hålla koll på i år, säger Jean som haft tillgång till nödvändiga resurser i samband med övergången.
– Det här är en spelare som vi värvat och det är stort att vi kan landa en spelare av den här digniteten i Djurgården.
 

Fakta Maria Hovmark

Position: Anfallare
Född: 11 maj 1999
Tidigare klubbar: Bröndby IF
Landskamper: Danmark 11 U19 (9 mål),  4 U17 (1 mål), 9 U16 (4 mål)

Senaste nyheter

Relaterat