Företag

Rasmus Schüller till Djurgården

  • Herrar
  • A-lag
  • 13 dec 2020

Den finske landslagsmittfältaren skriver på för tre år med Djurgården.

Ett nytt blårandigt mittfältsbygge är påbörjat och nu är det dags att tillfoga nästa komponent. Den 29-årige finske landslagsmannen Rasmus Schüller ansluter till DIF för spel under de kommande tre åren och han är extremt taggad inför det som väntar.
– Det känns fantastiskt. Jag är väldigt stolt och glad över att få den här möjligheten att komma till Djurgården och otroligt ivrig och entusiastisk över att börja spela för laget. Som det ser ut nu kör vi igång träningen den 11 januari och jag kan knappt bärga mig tills säsongen 2021 är igång, säger Rasmus som anländer som nybliven finsk mästare med HJK Helsingfors och hoppas på fler titlar i DIF.
– Det är målsättningen. Man spelar för att vinna titlar och ha minnesvärda säsonger och kommer man till en förening som Djurgården måste man ha den målsättningen – att jaga nya SM-guld och cuptitlar. Det är inspirerande att komma till en sådan miljö där man kan fortsätta att fightas om det som ett av lagen som är favoriter.

Beslutet att välja DIF krävde ingen längre betänketid för Rasmus som har haft den blårandiga radarn påkopplad sedan en tid tillbaka.
– Jag har följt Djurgården under en lång tid och det har varit en önskan att spela i DIF-tröjan. Nu var tajmningen rätt och både jag och Djurgården ville att det skulle bli av, så det har inte varit några svåra förhandlingar. Vi kom snabbt överens om att det här är en god idé.

Ser man till Rasmus egenskaper är det en fysiskt stark och mångsidig mittfältare som anländer.
– Jag är en central mittfältare som är aktiv både i det offensiva och defensiva spelet, både med och utan boll. Jag försöker hela tiden återerövra bollen till laget och när vi väl har den är jag en kontinuitetsspelare som vill ha bollen och fördela spelet. Sedan försöker jag erbjuda lösningar i uppspelsfasen och närmare motståndarnas mål. Jag har mest spelat som nummer 6 eller 8 i min karriär, det är där mina styrkor ligger, berättar Rasmus som burit kaptensbindeln i ett flertal lag och nu senast i finska landslaget. Själv håller han dock en klädsamt låg profil kring ledaregenskaperna.
– Det är andra som definierar dig som en ledare och inte något man utnämner sig själv till. Jag har haft äran att vara kapten i olika lag och det är jag otroligt stolt över. Nu senast var det i landslaget och det är väldigt stort, det finns knappast någon större ära för en finsk fotbollsspelare än det.

En uppenbar höjdpunkt under en fotbollsresa som inleddes som ung knatte i FC Kasiysi hemma i Finland innan debuten sedan skedde i FC Honka i augusti 2008.
– Allt började i Esbo, staden som ligger precis bredvid Helsingfors, där jag började min professionella karriär i FC Honka. Efter det blev det en flytt till HJK Helsingfors, som är den största klubben i Finland, och därefter blev det BK Häcken i ett år följt av tre år i USA. Sedan kom jag tillbaka i fjol till HJK och nu blir det ett nytt kapitel med Djurgården.

Nyttiga erfarenheter som har format Rasmus som spelare och person.
– Jag har hunnit spela ett antal år som professionell och sett lite olika länder och fotbollskulturer. Det är en stor rikedom att ha med sig och speciellt MLS var annorlunda och en stor erfarenhet som jag fick med mig, förklarar Rasmus som även har hunnit med spel på Tele2 Arena under tiden i Häcken.
– Jag var ju här och spelade 2016 när vi mötte just Djurgården så arenan är inte obekant.

Nästa år väntar nya matcher på Tele2 Arena för Rasmus och denna gång i den blårandiga tröjan. Förväntningarna är höga och Rasmus är beredd på hårt arbete för att uppnå dem.
– Det är inspirerande att Djurgården varit otroligt framgångsrika senaste åren även om det inte nådde riktigt fram till målsättningen den här säsongen. Men det ökar bara motivationen inför nästa säsong då vi ska vara ett lag som går för titeln och slutar på topplaceringar. Det är där vi ska befinna oss 2021 även om det såklart blir en omställning med mycket nya spelare i truppen och viktiga spelare som försvunnit. Men det blir en intressant utmaning, summerar Rasmus.

 

"En bollvinnare som är väldigt spelskicklig"

Därmed kan sportchef Bosse Andersson kryssa i checkboxen för ett viktigt tillskott i ett kommande blårandigt mittfält och han har stort förtroende för Rasmus kapacitet som spelare.
– Vi följde ju Rasmus för flera år sedan när han var i HJK Helsingfors. Då kunde vi inte genomföra det ekonomiskt och sedan gick han till Häcken. Efter det har han varit tre år i USA och under den perioden var han ju också tvungen att göra militärtjänstgöring. Så vi har haft vetskap om hans sociala situation genom att hans flickvän bor i Stockholm och vetat att gärna skulle vilja spela här och i synnerhet i Djurgården, eftersom hans pappa är djurgårdare. Nu har vi följt honom i HJK i år där han har gjort en väldigt bra säsong och blev mästare. Dessutom har han gjort det väldigt bra i landslaget och när vi såg Frankrike- Finland, där han var bäst på plan, och följde upp med starka insatser mot Bulgarien och Wales, så det fanns ju ingen tvekan från vår sida. Tajmingen var som sagt inte rätt förra gången men nu är den det och vi har haft en bra dialog med HJK och Aki Riihilahti där vi kommit överens om en övergång, förklarar Bosse som får in en ledargestalt i laget.
– Rasmus är en bollvinnare som är väldigt spelskicklig, alltid är spelbar och jobbar hårt. Han är också en ledare både på och utanför planen som vi kommer att ha stor nytta av. Sedan har han ett utmanande fotbollsår 2021 framför sig där Finland är med i EM-slutspel och där Rasmus kommer att vara delaktig. Men jag är övertygad om att han kommer att göra ett väldigt bra avtryck i Djurgården och vi ska förvänta oss mycket av honom.
 

Fakta Rasmus Schüller

Position: Mittfältare
Född: 18 juni 1991
Tröjnummer: 6
Tidigare klubbar: HJK Helsingfors, Minnesota United, BK Häcken, FC Honka
Landskamper: 38 A-landskamper och 14 U21-landskamper.

Senaste nyheter

Relaterat