Företag

Sara Olai till Djurgården

  • Damer
  • A-lag
  • 1 dec 2020

DIF Dam förstärker truppen med mångsidig och målfarlig ytterback från IK Uppsala.

OBOS Damallsvenskan må vara färdigspelad för säsongen men på transferfronten är det full fart där Djurgården nu fyller på med ytterligare ett nyförvärv inför nästa säsong. 21-åriga ytterbacken/yttermittfältaren Sara Olai ansluter från IK Uppsala och skriver på för två år med DIF.
– Det här känns jättebra och jag är väldigt taggad och förväntansfull inför att komma igång. Det kändes som rätt väg för mig att gå i min utveckling, säger Sara som inte tvekade i beslutet.
– Vi hade ju diskuterat det ett tag men det kändes bra ganska tidigt och jag fick en väldigt god känsla för Djurgården direkt.

Sara har en hyfsat god överblick på sina kommande lagkamrater och dessutom blir det ett välkommet återseende från tiden i Ljusdal.
– Jag har koll på laget även om jag inte känner någon av spelarna jättebra, men jag har spelat med Hayley (Dowd) som ju skrev på nyligen. Vi har spelat ihop en halv säsong, så det blir kul att ses igen.

Som anfallsinriktad ytterback blir det en del mål från Sara som gjorde tre mål för Uppsala i år och hela sju stycken säsongen 2019 i Elitettan.
– Jag är en offensiv spelare som tycker om att följa med upp i anfallen. Jag är passningsskicklig och duktig i boxen, berättar Sara som är van att operera över hela kanten.
– I Uppsala har jag antingen varit wingback eller högerback i en fyrbackslinje. Jag kan även spela på andra positioner i försvaret, men mest har jag varit på kanten som antingen vinge eller ytterback. Det har blivit lite mål också och det är ju kul. Jag ska försöka fortsätta på det spåret och göra mål i Djurgården också.

Trots sin relativt unga ålder har Sara gott om rutin med tre säsonger i Damallsvenskan/Elitettan sedan fotbollskarriären startade på Östgötaslätten.
– Jag började i Borens IK och sedan gick jag till Linköpings FC vid 15 års ålder. Där spelade jag två säsonger i deras F19-lag och sedan blev det en säsong i A-laget. Därefter  flyttade jag till Ljusdal och körde en säsong i Elitettan där vi tyvärr åkte ut. Då lämnade jag och gick till Uppsala där jag nu varit i två säsonger. Först i Elitettan och senaste säsongen i Damallsvenskan, så jag har hunnit med en del klubbar så här långt.

Hon har även hunnit med ett antal matcher i de svenska F19- och F17-landslaget.
– Jag har varit med i några EM-kvalmatcher och på samlingar. Det är alltid kul att bli kallad för att spela landslagsfotboll så det är klart att det är ett mål att fortsätta med det och på sikt försöka ta sig till A-landslaget. Men fokus ligger ju på att göra det bra i klubblaget och sedan kanske det andra kommer automatiskt.

Förhoppningsvis blir utfallet så för Sara som har höga förväntningar på sina kommande år i den blårandiga tröjan.
– Det känns spännande och kul att komma till en förening där man satsar och vill ta kliv framåt för att bli ännu starkare i Damallsvenskan. Jag hoppas att jag kan bidra till det på bästa sätt med det jag kan göra för att vi ska nå dit, avslutar hon.

 

Jean Balawo om Sara

Därmed har sportchef Jean Balawo fått in en ung, spännande spelare med framtiden för sig på högerbacken och han ser fram emot att få se Sara i aktion under kommande säsonger.
– Sara Olai är en offensivt lagd ytterback som belönades med priset som Elitettans bästa back 2019. Hon gjorde sju mål som ytterback 2019 samt tre mål 2020 och förhoppningarna är att hon ska fortsätta att ta stora kliv i sin utveckling. The sky is the limit, sammanfattar Jean.

 

Fakta Sara Olai

Position: Ytterback/mittfältare
Född: 9 juli 1999
Tidigare klubbar: IK Uppsala, Ljusdals IF, Linköpings FC, Borens IK
Landskamper: 2 st F19, 5 st F17 för Sverige.

Senaste nyheter

Relaterat