Företag

Truppstatus DIF Dam inför 2021

  • Damer
  • A-lag
  • 3 jan 2021

Sportchef Jean Balawo går igenom läget i laget inför den kommande säsongen.

Ett nytt år har inletts och ett sportsligt bokslut över 2020 sker samtidigt som blickarna vänds mot nästa säsong. När det gäller DIF Dam fortsätter sportchef Jean Balawo sitt truppbygge inför 2021 där han känner att läget är under god kontroll med några sista komponenter som ska tillföras framöver innan OBOS Damallsvenskan kickar igång.
– Det har varit ett väldigt hektiskt år som gått men nu befinner vi oss i en fas där vi ligger i framkant, betydligt längre fram än vad vi gjorde vid den här tiden förra året. Då hade vi avtal med sex spelare när vi startade upp i januari och i år är vi 18 + 1. Som det ser ut nu känner jag att vi kanske bara har 2-3 platser kvar att tillsätta. Så vi kan gå in i säsongen i lugn och ro jämfört med förra året, berättar Jean som går igenom lagdel för lagdel nedan:

Målvakter
– Det vi har klart i dagsläget är en uppflyttad spelare, Elvira Björklund som nu har ett avtal med oss. Sedan tittar vi på och utvärderar vem som ska bli vår förstekeeper. Men ser man till Elvira är hon uppflyttad från FA19 och en spelare som vi tror kommer att bli väldigt bra. Hon är en otrolig talang redan nu och det finns inget stopp för hennes potential. Även om vi tar in en ny förstemålvakt så kommer hon att behöva bevisa att hon ska vara nummer ett för Elvira lär utmana om den platsen.

Försvaret
– De som är kontrakterade nu är Fanny Lång, som ju vann Årets mål, där det kändes självklart att förlänga med henne. Hon har bidragit mycket och hade 13 matcher från start i serien. Sedan har vi Portia Boakye som började som både ytterforward och innermittfältare men som nu landat som mittback där har hon varit väldigt bidragande till vår säsong. Vi hade en svacka under en period men när vi flyttade ner Portia i försvaret tightade vi till det ordentligt där bak.
– Rachel Bloznalis har vi precis förlängt med. Hon har avtal över 2022 och kom från Umeå inför säsongen och har varit en av våra tre kaptener. Gudrun Arnardotttir har avtal över 2021 och har varit en viktig kugge i vårt försvarsspel. Tillsammans med Rachel och Portia har hon sett till att gruppen mår bra och att försvarslinjen alltid är intakt.
– Sedan har vi tagit in Sara Olai från Uppsala som högerback, en offensiv ytterback som har mycket fotboll i sig och som kommer att bidra extremt mycket där hon gör mycket poäng framåt.  Vi har även Julia Walentowicz, en av våra egna spelare som varit med i DIF hela vägen sedan hon var tio år och som finns med under 2021.

Mittfältet
– Här finns Sheila van den Bulk som är viktig för oss och även en våra tre kaptener. Sedan har vi Louise Hvarfner som flyttades upp i juni med ambitionen att vara med och stötta upp. Men hon blev startspelare tre matcher senare, vilket var sjukt kul både för oss och henne. Det finns mycket mer att hämta hos Lollo och hon kan absolut bli en Djurgårdsgigant på sikt, så det gäller att ta hand om henne.
– Vi har plockat in Nellie Lilja från Rosengård, senast var hon utlånad till KIF Örebro. En spännande spelare både i karaktär och spelstil, hon är en tvåvägsspelare som gärna är med och bygger upp spelet plus att hon ofta är med och avslutar också, dessutom med tydliga ledaregenskaper.
– Utöver det har vi Linda Motlhalo och Malin Diaz, två innermittfältare som är väldigt bolltrygga och skickliga i en-mot-en-situationer. I övrigt har de bra kompetens i spelförståelse och spelbarhet. Så det mittfältet som vi har i år känner jag mig extremt trygg med och det gör att vi kommer att kunna spela den fotboll vi vill spela.

Anfallet
– Framåt så har vi Hanna Ekengren och Hanna Stokki som är på tillväxt. Allting ligger i deras egna händer och tron på dem är väldigt stor. Det gäller att fortsätta kriga på och ta för sig på träningarna för att visa tränarna Pierre och August att de är med och slåss om en plats på allvar. Vi har även Tilde Lindwall som var vår bästa forward och gjorde tre mål innan hon fick körtelfeber. Hon hann komma tillbaka i slutfasen och gjorde i alla fall en halvlek i sista matchen mot Uppsala.
– Haley Dowd har vi plockat in från Moröns BK, en spelare som har gjort nästa oförskämt mycket poäng i Elitettan. Ambitionen är att hon ska fortsätta att vara oförskämt bra i Damallsvenskan också. Med det lagbygget hon har runt omkring sig hoppas vi att hon kan tillföra det vi vill ha i anfallsspelet.
– Ett nyförvärv som inte är ett nyförvärv är Maria Hovmark. Hon gick ju sönder med en korsbandsskada i våras men hon kommer tillbaka och tränare fullt, kanske från slutet av februari. Då kan vi få en väldigt intressant forwardskombination beroende på hur vi väljer att spela framåt.

Sista pusselbitarna i truppbygget
– Vi kommer inte att ha bråttom. Vi har visserligen tappat Olivia Schough och det betyder att vi kommer att behöva ersätta den spelartypen på den positionen. Men vi tar det i lugn och ro eftersom transferfönstret stänger den 31 mars och då har vi all tid i världen att hinna förstärka, summerar Jean.

Senaste nyheter

Relaterat