Företag

Elliot Käck förlänger med DIF

  • Herrar
  • A-lag
  • 30 mars 2021

Urdjurgårdaren Elliots blårandiga fotbollsresa började redan som femåring och nu rullar den vidare med nytt kontrakt till och med 2023.

Allsvenska 100-matchersstrecket i den blårandiga tröjan är för länge sedan passerat för evighetsmaskinen Elliot Käcks del – och fler lär det bli med tanke på att han nu har förlängt sitt kontrakt fram till och med 31 december 2023.

Därmed fortsätter Elliot sin långa DIF-sejour som påbörjades redan som knatte och trots några avstickare så har vägen alltid lett tillbaka till Kaknäs.
– Först och främst är jag otroligt glad över att ha förlängt mitt kontrakt. Det har varit ett mål för mig sedan jag kom tillbaka från Norge inför 2019. Jag kände att jag ville vara här en längre period och det känns som sagt väldigt skönt att skriva på, berättar Elliot som inte hade några större betänkligheter när kontraktet lades fram.
– Det har gått ganska fort från att de tog kontakt och ville att jag skulle vara kvar i föreningen. Jag svarade att jag jättegärna ville vara kvar, så det var helt smärtfritt.

Därmed exemplifierar Elliot uttrycket ”borta bra men hemma bäst” på ett passande sätt och efter året i IK Start i Norge suktar han inte efter nya utlandsäventyr.
– Nej, inte alls faktiskt. Jag har haft några erbjudanden efter 2019 att gå utomlands, men varit ganska tydlig med att jag vill vara kvar i Djurgården och göra mitt bästa här. Året i Norge var lärorikt men det gjorde också att jag fick perspektiv på saker, jag insåg hur bra jag har det här och vilken fantastisk förening Djurgården är att vara i, säger Elliot som ser utvecklingen som en viktig faktor.
– Jag tycker att DIF har tagit väldigt många steg framåt sedan jag skrev på mitt första kontrakt här. Det var ju i slutet av 2014, så det är några år sedan. Allt har blivit extremt mycket proffsigare inom fotboll, fys, miljö, resor och media med mera, så det känns att Djurgården är en av de ledande klubbarna i Sverige sett till helheten. Själv är jag ju från Stockholm, har min familj här och gjorde min första träning med Djurgården när jag var fem år gammal på Östermalms IP. Så det är väl ingen hemlighet att jag trivs bra.

Med 31 år fyllda blir Elliot en av de rutinerade rävarna i laget, men hungern är fortfarande intakt.
– Jag känner att det var en energiboost att skriva nytt kontrakt, vilket jag sa till Bosse (Andersson) och Henke (Berggren) också. Sedan jag kom tillbaka har det varit väldigt framgångsrika år med SM-guldet 2019 och säsongen förra året var väl inte fy skam heller. När man vinner en titel på det sättet får man ju verkligen mersmak. Så jag är sugen på att vinna mer, komma högt i tabellen och jobba hårt för det.

Vad är då nyckeln för att nå framgångarna?
– Först och främst måste jag säga att Bosse och Henke gjort ett fantastiskt jobb. Det var ett helt annat läge när jag kom 2015, ekonomin var inte alls på samma nivå. Jag har ju sett väldigt många spelare komma för att sedan gå när de blir sålda och pengarna har blivit väl investerade. Allting känns extremt välskött och det var också ett steg upp när Kim & Tolle kom in. De tog med sig sin fystränare Viktor (Helander) så den biten har blivit mycket proffsigare, vilket ju som sagt även gäller alla andra bitar.

Elliot tillhör den typen av spelare som alltid är redo och sedan ankomsten 2015 har Elliot spelat 130 av 150 allsvenska matcher, varav 113 från start. Men det är inte bara Elliot som förlängt inför året, andra kulturbärare som till exempel Haris Radetinac och Tommi Vaiho har också tecknat nya kontrakt.
– Jag tror att det är viktigt att behålla spelare. Inför den här säsongen var det många som hade varit länge i Djurgården som lämnade och det har kommit in mycket nytt. Så det kan vara viktigt att behålla några av oss som har varit med ett tag och vet hur det fungerar. Vi kan slussa in de nya, så det är en bra strategi, förklarar Elliot som även ser en katalyserande effekt av de många nyförvärven i laget.
– Jag tror att det är många som har fått en nytändning. Det märks i matcherna som vi spelat, det springs mer, ser hungrigare ut och känns kanske lite mer som det såg ut försäsongen 2019 då vi åkte ur snöpligt mot Häcken i semin av Svenska Cupen. Förra året var ju alla kvar från säsongen innan och det blev lite speciellt med Corona som sköt upp allt. Så det är svårt att säga vad som beror på vad, men just nu känns det som en väldigt stor hunger i truppen och det är kul att se.

Ser man till Elliots egen målbild inför säsongen har den också förändrats över tid.
– Det blir kanske lite annorlunda målsättningar med åren. Min målsättningen nu är att hjälpa Djurgården att vara med och nå nya framgångar, det är mitt största fokus. Min egen prestation kommer i andra hand. Och det är kanske lite skillnad mot för några år sedan när man hela tiden strävade efter att ens egen prestation skulle vara bra. Men det finns en risk då att det går ut över laget om man går för hårt framåt och för lite bakåt. Men det känns som att Djurgården är mitt hem och jag kommer göra allt för att föreningen ska gå så bra som möjligt, resonerar Elliot som även vill hjälpa de yngre på traven.
– Jag har redan försökt hjälpa några av dem. Mest med lite rehab-övningar i gymmet, jag spenderar rätt mycket tid där med både rehab och prehab och kommer med lite tips. Förhoppningsvis kan jag komma med lite tips på planen också, det handlar om att anpassa sig och göra spelarna så bra som möjligt från min position. Kanske styra den jag har framför och innanför mig. När jag har haft till exempel Hjalmar (Ekdal) bredvid mig försöker jag snacka in honom i det och har lärt mig hur tränarna vill att vi ska spela. Jag har ju haft dem både här och i Sirius.

Med en allsvensk start runt hörnet blir läget snart ännu skarpare för Elliot & Co. Så hur bra är DIF i år egentligen?
– Man har ju lärt sig under åren att man inte ska dra för höga växlar av försäsongen. Men än så länge har det sett jättebra ut, framför allt den här hungern och drivkraften har verkligen funnits där. Sedan är det klart att det blir fel ibland men alla gör det som de kan för att vi ska skapa målchanser och skydda eget mål. Det finns detaljer vi måste slipa på men så här långt ser det bra ut, avrundar Elliot som i första hand fokuserar på söndagens kommande cupsemifinal.
– Extremt viktigt att gå vidare. Dels för att vinna en titel, dels för att komma ut i Europa. Så vi kommer att göra allt vi kan för att komma till final.

Bosse om Elliot

Med Elliots underskrift på plats kan sportchef Bosse Andersson sätta ett viktigt kryss i checkboxen för vänsterbacksplatsen. Dessutom med en trygg vetskap om att Elliot med största sannolikhet kommer att finnas redo för spel om man ser till den imponerande statistiken där han spelat 130 av 150 allsvenska matcher under sin tid i DIF.
– Elliot Käck är en av spelarna som har haft flest säsonger i Djurgården historiskt sett. Han började redan som knatte i DIF och spelade fram till han var 19 år. Sedan fick han en intressant karriär när han kom tillbaka som 25-åring och debuterade i A-laget. Nu har han gjort fem säsonger med oss och är inne på sin sjätte. Han börjar ju närmas sig 150-strecket för allsvenska matcher och målsättningen är att han ska göra över 200 matcher i Djurgården. Han är 31 år nu men fortfarande en väldigt skicklig fotbollsspelare och samtidigt en bra lagkamrat som verkligen är med och bidrar till en god kultur i gruppen, summerar Bosse.

Senaste nyheter

Relaterat