Företag

Emelie Lövgren till DIF

  • Damer
  • A-lag
  • 16 dec 2021

Djurgården boostar defensiven med rutinerade mittbacken Emelie Lövgren från norska Arna-Björnar.

Truppbygget inför säsongen 2022 är i full gång och nu stärks det blårandiga försvaret upp ytterligare med stabila mittbacken Emelie Lövgren. Närmast kommer hon från norska Arna-Björnar och innan dess spelade hon under ett stort antal år för Piteå IF där hon bland annat blev svensk mästare 2018.

Men nu är det DIF som gäller för Emelie som skrivit på ett treårigt kontrakt och ansluter inför en spännande säsong 2022.
– Det fanns många anledningar till att jag valde att komma till Djurgården men den största är väl det fotbollsmässiga. Tränarteamet med Magnus (Pålsson) i spetsen vill spela en fotboll som går mycket i linje med hur jag själv vill spela fotboll. Han vill bygga spelet bakifrån, spela igenom i flera led och kanske inte alltid ta den snabbaste vägen fram till mål, utan fokus ligger på ett eget grundspel. Så det kändes intressant och utanför fotbollen har jag dessutom en del familj och vänner här i Stockholm som jag nu kommer närmare, vilket också känns bra.

En försmak av Djurgården har hon redan fått efter att ha varit med och tränat med laget samt även gästspelat i den avslutande träningsmatchen mot Bollstanäs i slutet av november.
– Det har varit nyttigt att få känna på det lite grann. Prata med tränarna, gå igenom spelidé och få en bättre helhetsbild. Framför allt att få träffa tjejerna i laget har varit väldigt nyttigt och kul. Sedan fick vi avsluta med en träningsmatch som vi vann och det var roligt att få medverka.

Närmast kommer Emelie från norska Arna-Björnar men det är Piteå IF som har varit hennes hemvist under lejonparten av fotbollsresan.
– Den största delen av min karriär har jag hållit till i Piteå, vilket är den stad jag också är född och uppvuxen i. Jag har spelat tretton säsonger i Piteå, varav elva på elitnivå i Damallsvenskan, och under den tiden tog vi fyra allsvenska medaljer med ett SM-guld 2018.
– Så det har varit en lång sejour uppe i norr men under de två senaste åren har jag testat vingarna på annat håll. Då har jag spelat i norska Arna-Björnar och det har ju varit lite speciellt i och med pandemin, Norge valde ju att gå i lockdown när det tog fart vilket påverkade en del. Men totalt sett ändå väldigt nyttigt och lärorikt och jag kommer tillbaka till Sverige med nya erfarenheter.

Ser man till Emelies prestationer på planen finns det många fina egenskaper att lyfta fram.
– Jag är ju en spelande mittback som vill spela bollen framåt och mina främsta kvaliteter ligger väl framför allt i defensiven. Jag är en bra box-spelare, framför allt defensivt men det går även att använda offensivt för att göra poäng på fasta situationer. I övrigt är jag en bra huvudspelare och sitter på en del ledaregenskaper som kan vara bra att ha, förklarar hon och tillägger:
– Ledaregenskaper är alltid viktigt. Men för mig handlar det först och främst om att ha en relation till alla spelare i laget och lära känna alla tjejer på ett bra sätt för att kunna bidra med det jag har i bagaget. Förhoppningsvis kan jag hjälpa någon ung spelare som vill det. Så det är klart att erfarenhet och rutin är viktigt, men det är inte allt.

Ytterligare erfarenhet kommer att byggas på under 2022 då laget samlas för uppstart den 10 januari.
– Jag hoppas och tror att vi tillsammans kommer att kunna prestera en bättre säsong än den som avslutats. Lagbygget ser väldigt intressant ut inför 2022 så det blir spännande. Det är ju en helt ny grupp för mig men jag har redan hunnit träffa ganska många av tjejerna när jag var här och tränade för ett tag sedan.
– Flyttlasset går nu i mellandagarna och jag och min sambo kommer att åka ner för att förbereda lägenheten. Vi ser fram emot att komma igång med livet i Stockholm och framför allt ser jag fram emot att komma igång med träningen.

Någon definitiv målsättning har Emelie inte i nuläget men siktet är inställt på optimering.
– Jag har inga konkreta målsättningar men det handlar alltid om att man vill bli en bättre version av sig själv. Nu hör ju jag till den äldre skaran av spelarna i laget men är ändå av den åsikten att det alltid finns saker att utveckla och förbättra. Det gäller både för egen del och självklart hela laget. Sedan kommer vi säkert att diskutera fram en mer konkret målsättning för hela laget den här säsongen, avslutar Emelie.

 

Jean Balawo om Emelie

I och med Emelie Lövgrens ankomst ges ytterligare förutsättningar för en solid blårandig defensiv där sportchef Jean Balawo nu plockat in en viktig byggsten som bidrar med både rutin och ledaregenskaper.
– Vi är oerhört glada över att lyckas ro hem ett så pass starkt namn som Emelie. Hennes erfarenhet, mentalitet och tuffa spel har bidragit till ett SM-guld för Piteå 2018 och förhoppningvis kommer vi att dra fördelar av hennes vinnarskalle när vi får följa hennes utveckling i Djurgården, sammanfattar Jean.

Fakta Emelie Lövgren

Position: Mittback
Född: 3 juli 1990
Tidigare klubbar: Storfors, Sunnanå SK, Piteå IF, Arnar Björnar.
Landskamper: Sverige F19 (20) F17 (8)

Senaste nyheter

Relaterat