Företag

Förlust mot Vasalund på Tele2 Arena

  • Herrar
  • A-lag
  • 7 feb 2021

Djurgården fick inte hål på Vasalund i söndagens träningsmatch där gästerna vann med 2-0.

Laget

De dubbla träningsmatcherna i helgen innebar två separata startelvor och mot Vasalund var det Jacob Widell Zetterström som tog plats mellan stolparna medan Hjalmar Ekdal gjorde sin blårandiga debut i sällskap med Linus Tagesson i mittförsvaret, Aslak Witry och Haris Radetinac kompletterade backlinjen som ytterbackar.

På mittfältet teamade Hampus Finndell, Rasmus Schüller (med kaptensbindel) och Emmanuel Banda upp medan Kalle Holmberg återfanns på topp med Edward Chilufya på högerkanten och ytterligare en debutant i form av Albion Ademi på vänsterkanten.

Första halvlek

Minusgraderna på Grimsta var ett minne blott i den behagliga värmen inne på Tele2 Arena där DIF tog sig an nyblivna Superettan-laget Vasalund som stod för imponerande säsong 2020 när de komfortabelt vann Ettan Norra. För Djurgårdens del betonade tränare Thomas Lagerlöf att han ville se ”spelare som vågar göra saker” inför matchen och Albion Ademi tog fasta på det omgående och slog en låg, lurig hörna redan i första matchminuten där Hampus Finndell mötte men dessvärre inte fick avslutet på mål.

Det fick däremot Ibrahim El Mezouak i minuten efter när han snappade upp en för snål bakåtpassning och placerade in 1-0 för Vasalund via stolpen. En riktig kalldusch och det kunde ha blivit värre när Vasalund kom i en omställning 3-mot-2 strax därpå där Elias Durmaz gick på skott som stack metern utanför.

Men därefter tog DIF tag i matchen och satte Vasalund under tryck under en längre period men utan att skapa någon riktigt högkaratig målchans. Mycket bollinnehav för DIF blev det men Vasalund var fortsatt vassa i sina omställningar där de utnyttjade misstag från DIF-spelare för att sedan hota framåt.

I 17:e minuten var det farligt igen när Jacob Widell Zetterström fick parera ett tungt skott från Mai Traore och nu osade det katt bakåt med jämna mellanrum där Djurgården inte fick något grepp om matchen och Vasalund skapade de bästa chanserna.

Med halvtimmen spelad kom dock en riktig bra möjlighet, efter fint kombinerande, där Aslak Witry till slut rullade fram till Kalle Holmberg som drog iväg en tung projektil rakt i stolpen. Dessvärre följde ytterligare ett bolltapp för DIF där Antony Wabani fick öppen gata mot mål men skottet gick rakt i skopan på Widell Zetterström.

Mot slutet blev det bättre fart framåt och Haris Radetinac stack upp och hotade med ett tungt skott i 37:e och Hampus Finndell hade ett hyfsat avslut strax efter, där det kändes som att Djurgården sakta började få igång offensiven.

Två nya avslut från Aslak Witry och Radetinac följde där det sista krävde en vass räddning av Filip Anger och ändå positiva tendenser som avslutade en första halvlek med blandade intryck.
– Vi börjar med att tappa rätt mycket boll på offensiv planhalva och de får ställa om på oss där vi ger dem 1-0. Men jag tycker att vi kommer in i det ganska bra och slutet är rätt okej ändå. Vi hotar dem lite mer och fyller på i boxen när vi ska vara där och sedan gäller det att ta rätt beslut på sista tredjedelen. Då ska vi nog kunna göra några mål, summerade Kalle Holmberg för discovery+ i pausen.

Andra halvlek

Det blev inga byten i paus och Albion Ademi fortsatte att utmana och drog iväg ett hyfsat farligt skott omgående. Djurgården såg hungriga ut och Emmanuel Banda fick ett bra läge strax efter men skottet gick rakt på Anger.

Känslan var att DIF var på gång nu men istället skulle ett andra mål i baken komma när Takyto Yasuka fiskade upp en andraboll i straffområdet i 54:e minuten och tryckte in 2-0 för Vasalund. En snäppet brantare uppförsbacke väntade, även om det var nära en reducering när Djurgården ställde om och Finndell stod för en smart framspelning till Holmberg. Filip Anger kom dock ut snabbt och fick en hand på bollen och avstyrde reduceringen.

Med timmen spelad kom sedan Djurgårdens första byten där Albion Ademi klev av och DIF PA19--spelaren Alexandros Garcia-Tsotidis fick göra A-lagsdebut. Matchbilden var emellertid oförändrad där Djurgården hade bollinnehavet och letade efter ytor och möjligheter i gästernas defensiv men utan att kunna hota rejält.

Minuterna tickade iväg och när Aslak Witry fick frisparksläge från favoritdistans strax utanför straffområdet fanns det förhoppningar men Filip Anger motade skottet utan alltför stora problem. Med kvarten kvar var det sedan Hjalmar Ekdals tur att lämna planen och in kom PA19-försvararen Anthonio Sanjairag.

Även om resultat är av sekundär betydelse i träningsmatcher så ville DIF tydligt gå för seger men det blev svårt trixande på små ytor i det kompakta Vasalundsförsvaret och det var ständiga nästan-lägen. Desto närmare ett mål var istället Alexander Andue som löpte sig fri djupled men lyckades inte förvalta friläget när Widell Zetterström kom ut. DIF-keepern fick sedan parera ett tungt skott från Adam Id Salem och det kändes närmare 3-0 för Vasalund än en reducering för Djurgården.

Fler mål blev det dock inte åt något håll och efter tre övertidsminuter satte domare Mohammed Al-Hakim pipan i munnen. Summa summarum en match som indikerar att det finns en del saker att jobba med för Djurgården, även om Vasalund självklart ska ha cred för en gedigen insats såväl offensivt som defensivt.
– Vi får en ordentlig fysisk utmaning och jag tycker att det ser anständigt ut i 75 minuter. Sedan är det soppatorsk i sista kvarten där det var många som inte riktigt orkade. En hel del bra grejer och sedan har vi lite att jobba med rent offensivt, det blir lite för många omställningar emot oss med för många bolltapp när vi ska gå på genombrott. Vi får träna mycket på att försvara oss mot omställningar. Sedan har vi en brist på kvalitet offensivt där vi har en massa bra lägen att sätta upp och kombinera och där vi kommer rättvända med fart. Men idag slutade det ofta med att vi passade bollen till ens röd spelare och en del av det har nog att göra med ett det är lite slitna skallar där ute, sammanfattade Thomas Lagerlöf för discovery+ efter matchen.

7 februari, söndag 17:00Tele2 Arena

DjurgårdenVasalunds IF
0-2 (0-1)

  • MålskyttarIbrahim El Mezouak 4'Takyto Yasuka 54'
  • Gula kortRasmus Schüller
  • Domare Mohammed Al-Hakim
  • Publik (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat