Företag

Fyrstjärnig certifiering av Djurgårdens pojkakademi

  • Ungdom
  • 8 jan 2021

Det blev snudd på högsta betyg för Djurgården när Svensk Elitfotboll (SEF) meddelade medlemsklubbarnas certifiering på pojksidan i akademiverksamheten.

Varje år utför Svensk Elitfotboll (SEF) en certifiering av medlemsklubbarna som ingår i Unicoach och deras akademier. Föreningarnas ungdomsverksamhet genomlyses och poängsätts. Syftet är att utveckla svensk elitfotboll. Djurgårdens pojkakademi fick 2455 poäng, strax under gränsen på 2500 för femstjärnig verksamhet.
- Vi gjorde ett ordentligt försök att återta fem stjärnor på årets certifiering men det är svårt att på kort sikt påverka poängen som man får för spelare i elitfotbollen, det är mer en poäng som ger ordentligt utslag över tid. Samtidigt så är vi i år en av de klubbar som ökar mest på denna del, säger Christian Krigström Gentile, ansvarig för Djurgårdens pojkakademi.

Vad behöver vi utveckla för att nå fem stjärnor?
- Till kommande säsong gör vi ett nytt försök, men framför allt är det viktigt att bedriva en bra verksamhet, mer än att jaga stjärnorna i certifieringen, säger Krigström Gentile.

- Det finns vissa luckor i dagens certifiering som påverkar oss, och det är något som även Svensk Elitfotboll uppmärksammat och de har därför påbörjat ett arbete med att göra om hela certifieringen. Den nya versionen träder i kraft från 2022.

Under året (läs 2020) har olika föreningsutvecklare inom SEF besökt klubbarna och deras ansvarige för ungdomsakademin. Processmålen med certifieringen är utöver kvalitetssäkrande av klubbarnas arbete med spelarutbildning även att identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden, stödja och i dialog medverka till klubbarnas egna utvecklingsarbete, höja kvaliteten på spelarutbildningen i ett internationellt perspektiv och även underlätta för klubben att identifiera sin roll inom den svenska fotbollen.
Certifieringen är uppdelad i flertalet avsnitt. I D-delen av rapporten, som rör träningsfaciliteter, får Djurgården 88 poäng, 98% av maxpoängen. Bäst i landet tillsammans med IF Elfsborg.

Två nomineringar till Årets spelare

Arbetet med certifieringen startade 2010. Det övergripande målet är att skapa framtida elitspelare. Djurgården såg under 2020 spelare som Mattias Mitku och Melker Jonsson ta det stora steget från akademin till A-laget – båda två nominerade till Årets Unicoachmittfältare respektive Årets Unicoachback 2020.
- Det är såklart en jätteframgång att två spelare bli nominerade till Årets Unicoachspelare för säsongen som gick, i slutändan så är det ett kvalitetsmått på den utbildning vi bedriver och att de spelare som kommit längst i vår verksamhet verkligen tillhör Sverigetoppen, säger Krigström Gentile.

Mattias Mitku, nominerad till Årets Unicoachmittfältare. Foto: Nobbes Djurgårdsbilder

Sportsligt kan Christian Gentile Krigström blicka tillbaka på en sportsligt stark säsong 2020 för stora delar av Djurgårdens pojkakademi, även om den pågående pandemin gav ett abrupt slut på den samtidigt som slutspelet skulle kicka igång. Djurgårdens PA19 vann sin serie övertygande (Allsvenskan Norra) före klubbar som AIK, Vasalund och Örebro SK. I Unicoach-certifieringen 2020 ökar DIF med 165 poäng mot föregående i år när det kommer till ”Sportsliga resultat av ungdomsverksamheten”.
- Vi tar liknande poäng på de första delarna som rör verksamheten och något högre poäng på spelare i elitfotbollen. Pandemin påverkade några poäng för oss, då samarbete med andra klubbar, vissa samlingar och utbildningar fick revideras och en del internationella matcher, som klubbarna också får poäng för, uteblev, säger Christian Krigström Gentile.

Här kan du läsa mer om certifieringen

Senaste nyheter

Relaterat