Företag

Jacob Une Larsson förlänger med DIF

  • Herrar
  • A-lag
  • 9 apr 2021

Djurgårdens mittbacksklippa spelar blårandigt fram till och med 2024.

Rykten har surrat kring Jacob Une Larsson på sistone där rykten om anbud från utlandet florerat kring den 27-årige mittbacken med 144 allsvenska matcher för DIF på meritlistan. Men nu kommer lugnande besked där Jacob nu skrivit på ett nytt kontrakt med Djurgården som sträcker sig fram till den 31 december 2024.

Ett beslut som skapar trygghet inför den allsvenska starten, men även på lång sikt, och Jacob är glad och nöjd med att allt är kritat och klart.
– Så fort jag fick höra att de ville förlänga mitt kontrakt var jag väldigt positivt inställd till det. Sedan är det alltid två parter som ska komma överens i en förhandling och det har förhandlats lite fram och tillbaka under vårkanten. Så jag är glad att vi kunde ro det i hamn, berättar han.

I Jacobs fall fanns det antingen intressanta utlandsäventyr eller fortsatt spel och titeljakt med föreningen i hans hjärta i vågskålarna. Något som krävde ett visst funderande.
– I vanliga fall väger man ju mellan alternativen, men speciellt nu i en pandemi när världen inte är sig lik så viktas det ännu mer. Det är klart att få vara nära familjen och känna den tryggheten som jag har här i Stockholm väger tungt. Samtidigt så är det viktiga för mig att inte gå i fällan att bli bekväm, det skulle vara att göra mig själv en otjänst. Jag har varit här några år nu och fått uppleva fantastiska saker, men jag vill ju vakna upp varje morgon och känna att jag vill återuppleva det. Vinna nya SM-guld, vinna fler titlar, fortsätta att prestera bra. Så tryggheten är lika viktig som att inte bli bekväm, säger Jacob som har tydliga ambitioner inför framtiden.
– Mina personliga målsättningar är att vara en kugge och en viktig del i att slussa in dem nya och se till att de presterar väl. Sedan att fortsätta att utvecklas på egen hand så klart. Jag hade aldrig förlängt kontraktet om jag inte trodde att det fanns utvecklingsområden för mig själv i Djurgården. Så det finns flera saker kvar som jag vill uträtta.

Samtidigt har Une befunnit sig i en situation där många av hans gamla lagkompisar lämnade Djurgården i slutet av förra säsongen.
– Det är klart att på ett personligt plan så är det trist rent socialt. Men det är också helt naturligt att spelare kommer och går. Jag hade ett snack med Bosse (Andersson) och Henke (Berggren)  tidigt i våras där de presenterade lite av vad de ville ha av mig. Vi pratade inte så mycket kontrakt utan mer om vilken roll jag skulle ha i laget. Deras plan var lockande, det inspirerade mig och jag kände att det här kan bli ett väldigt roligt år. Lite känsla av nystart med så många nya och det är bara att titta på försäsongen så tror jag att alla är överens om att vi är inne på ett bra spår, förklarar Jacob och utvecklar innebörden i ovan nämnda roll.
– Det handlar mer om att jag har varit här i ganska många år och i och med det så lär man sig ju föreningens DNA och hur miljön ute på Kaknäs bör se ut. Jag hoppas att jag kan förmedla det till de nya och helt enkelt ta ett större ansvar. Jag har ändå varit ordinarie under en ganska lång tid så jag hoppas att jag trots min ringa ålder har lite rutin att erbjuda.

När det gäller just förmedlandet är Une en tydlig kravställare på träningarna där han vill se att nivån hålls uppe.
– Det är en fin gräns. Man vill inte vara för hård men det finns tillfällen när man behöver ryta ifrån. Framför allt att hela tiden tänka på vad vi presterar under träningen och inte slappna av. Så jag hoppas att jag är med och drar ett lass så att nivån är hög på träningarna.

Sett till nuvarande trupp har det inte behövts alltför mycket pådrivande på träningarna från Une med tanke på den höga energin i årets DIF-upplaga.
– Min känsla är bra inför året. Det är klart att man hade lite frågetecken i början när det var så mycket nytt som kom. Men vi har fått många svar här under försäsongen där jag tycker att alla varit positiva, så det känns som att det kan bli ett roligt år.
– Ska man sedan se till vad som karaktäriserar Djurgården 2021 är ramverket fortfarande detsamma, men det är kanske lite mer ungdomlighet och driv. Det finns för- och nackdelar i det,  att man kan bli lite överarbetande eller naiv i värsta fall och där kommer vår roll som äldre och mer rutinerade spelare in att hålla tillbaka de yngre. Men hellre att man får bromsa ett lag än att man måste gasa. Det är alltid lättare att hålla tillbaka än att hitta kraft för att gasa.

En bra och entusiastisk grupp helt enkelt, där gemenskapen är stark.
– Alla har bidragit till den stämningen som är. Bortsett från den här bittra uttåget ur cupen så har resultaten under försäsongen varit ganska goda. Så det är klart att det bidrar till att lagsammanhållningen snabbt kan bli bra. Men med tanke på de rådande omständigheterna, där man inte kan vara på anläggningen lika mycket som vi brukade vara och att vi inte kunnat åka på något långläger, så har alla verkligen bidragit till att sammanhållningen är riktigt bra, konstaterar Jacob som även poängterar att man inte ska dra alltför stora växlar från spelet under försäsongen.
– Jag hoppas att det inte ger oss en falsk trygghet och eftersom vi inte gick till finalen i cupen så har vi egentligen inte åstadkommit någonting i resultatväg. Vi har ju gjort fina prestationer som vi kan ta med oss men nu börjar allvaret på riktigt. Men ser man till försäsongen har vi all kvalitet som krävs för att vara med och slåss i toppen och det är min målsättning.

På söndag kommer första testet med sedvanligt tuff bortamatch mot fjolårstvåan Elfsborg.
– Vi har haft blandade resultat nere i Borås men jag hoppas att vi vinner. Förra året var vi ganska dominanta i matchen där nere även om vi inte fick med oss något bra resultat. Så jag hoppas att vi kan prestera lika bra på söndag och få med oss resultatet den här gången, avslutar Jacob.

Bosse om Une Larssons nya kontrakt

Med Jacob Une Larsson säkrad fram till och med 2024 sitter nu sportchef Bosse Andersson på en stabil och långsiktig mittbacksuppsättning. Att dessutom få behålla en blårandig trotjänare inom föreningen är dessutom extra betydelsefullt.
– Une går ju in på sin sjätte säsong och vi inledde en diskussion tidigt med honom för att hitta ens långsiktig lösning. Han är en viktig spelare i vår trupp och har gjort nästan 150 allsvenska matcher för oss, en urdjurgårdare och en av kulturbärarna i laget tillsammans med spelare som till exempel Haris Radetinac och Tommi Vaiho. Så det kändes viktigt för oss att få till en fortsättning och han har en viktig roll som ledare i laget där han kan hjälpa de yngre på traven, säger Bosse som naturligtvis är medveten om att Une Larsson kan fortsätta att vara ett eftertraktat namn på den internationella marknaden framöver.
– Vi har ju ett förtroende mellan varandra och vill vara här långsiktigt. Samtidigt ska vi inte sticka under stol med att det förekommit diskussioner med andra klubbar. Men Jacob landade i beslutet att han vill stanna hos oss, han har höga ambitioner, vill vinna fler titlar och trivs bra. Om det sedan skulle dyka upp fler förfrågningar om utlandsäventyr får vi ta ställning till det då, men just nu gläds vi åt att Une är klar för fortsatt spel med oss.

Senaste nyheter

Relaterat