Företag

Jesper Löfgren klar för DIF

  • Herrar
  • A-lag
  • 31 mars 2021

Djurgården förstärker defensiven med den kraftfulle mittbacken från Brann.

Vårvinterns transferfönster har bjudit på en strid ström av intressanta namn till Djurgården och på sista dagen tillkommer ytterligare ett. Den 23-årige mittbacken Jesper Löfgren ansluter till DIF från norska Brann, med ett kontrakt som sträcker sig till 31 december 2024, och det var ett efterlängtat samtal som Jesper fick.
– När Bosse ringer så säger man ja, det är väl den enkla anledningen. Men Djurgården som förening lockade väldigt mycket och det känns väldigt bra att ha skrivit på, säger Jesper som tycker att DIF blir ett optimalt steg för honom rent utvecklingsmässigt.
– Det är en stor förening och med allt intresse som finns utanför planen tror jag att det är ett stort steg. Men sett till fotbollsplanen tror jag att det är ett perfekt steg för mig, ett kliv upp men ändå inom Allsvenskan och det ska bli väldigt kul att få komma igång.

Jespers fotbollsresa tog sin början som knatte i Halltorps IF innan han gick vidare som junior till Kalmar FF. Vid 17 års ålder väntade sedan seniorfotboll med Nybro IF i division 3 där han spelade 36 ligamatcher under två säsonger. Sedan följde spel i Oskarshamn och Karlskrona innan han gick till Mjällby 2018, för att därefter skriva på för norska Brann.
– Jag är född i Kalmar och kommer närmast ifrån Brann. Men förra året spelade jag med Mjällby i Allsvenskan då jag var utlånad dit från Brann. Nu i år har jag varit tillbaka i Norge och kört lite försäsong med dem. Jag har kunnat träna på väldigt bra men vi har inte fått spela träningsmatcher på några veckor. Jag har i alla fall gjort en träningsmatch tidigare och i övrigt har det varit vanlig träning på slutet. Men det känns ändå som att jag är i bra form.

Ett välkommet formbesked med tanke på skadeläget på mittbacksfronten där det dock kommer att bli en allt skarpare konkurrens i takt med att fler tillfrisknar.
– Det är klart att det är hård konkurrens, men det är så det ska vara i en toppklubb. Det gör oss alla bättre, så det är bara bra, konstaterar Jesper som även ger en kortfattad summering av sina styrkor.
– Jag skulle nog säga att jag är bra med bollen, bra passningsspelare och stark på huvudet.

Egenskaper som tränare Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har god koll på och som de kommer att vilja använda på bästa sätt.
– Hittills har jag bara hunnit träffat ”Tolle” och snackat lite snabbt. Men det lär väl bli mer av det de kommande dagarna, så att vi kan sätta oss ner och prata ordentligt. Vi kommer säkert att gå igenom hur de vill spela och hur jag ska agera som mittback. Så det tar vi när jag kommer igång med träningen, förklarar Jesper som gärna fokuserar på sport även utanför planen.
– Jag är ju sportintresserad och kollar mycket fotboll, så det kretsar mycket kring det. Sedan blir det gärna lite golf, padel och sådant. I övrigt gillar jag att vara mycket med familjen och det blir ju lite lättare nu när jag är i Stockholm och kan träffa dem mer än när jag var i Norge.

Så hur ser då Jespers målsättning ut inför det som stundar?
– Kortsiktigt är det ju att komma hit, hjälpa Djurgården och göra det väldigt bra här. En förening som vill vara med i toppen, så det är jättekul att få vara med och kämpa om det. Här är man ju inte nöjd om man inte finns med i översta skiktet och det gillar jag. Sedan tror jag att om jag gör det bra här finns alla möjligheter att ta nästa steg. Men det tänker jag inte särskilt mycket på just nu utan är bara glad att vara här och försöka bidra på mitt sätt.

Något som kan ske i såväl defensiven som offensiven där Jesper förra året underströk sina kvaliteter i huvudspelet genom att göra mål för Mjällby i Svenska Cupen mot just DIF. Men förutom att ha spelat matcher mot Djurgården har Jesper ingen direkt koppling till någon i nuvarande trupp.
– Det är ingen i laget som jag känner men jag spelade ju med Besard (Sabovic) förra året som har varit här. Jag satt bredvid honom i omklädningsrummet och har snackat en del om Djurgården så jag har fått höra mycket om laget, säger Jesper som omgående kommer att få bekanta sig med sin nya miljö.
– Jag ska ut till Kaknäs på torsdag eftermiddag. Jag har inte varit där förut så det blir spännande att se hur det ser ut. Sedan blir det individuell träning efter det och tanken är att jag ska gå in i träning med laget på fredag.

Under rådande coronapremisser kommer dock inslussningen att ske under strama regler och med noggrant säkerhetstänk för att vara på den säkra sidan.
– Det har varit väldigt strikta regler i Norge där det var som en bubbla. Så jag är van vid att det är noggranna regler och det kommer jag självklart att följa även här.

Men att det pirrar lite extra i magen på Jesper just nu handlar enbart om välmående.
– Så klart! Speciellt när det är Djurgården så det är klart att det pirrar. Jag ser fram emot det mycket och det kändes väldigt bra när det blev klart. Nu vill jag verkligen komma igång och börja träna först och främst och sedan spela matcher. Det är ju inte så långt tills serien drar igång på riktigt så det här ska bli väldigt kul, avrundar han.

Bosse om Jesper Löfgren

Med tanke på den knepiga skadesituationen på mittbacksfronten, som ställt till det en del under försäsongen och cupspelet, blir Jespers ankomst en viktig komponent i den blårandiga defensiven. Därmed kan sportchef Bosse Andersson pusta ut efter att ett extremt intensivt transferfönster stängs med hela elva blårandiga nyförvärv på plats, där Jesper blir den sista pusselbiten.
– Vi har ju haft något av en mittbacksförbannelse under de sista åren där vi har fått mycket skador på just den positionen. Vi värvade ju Isak Hien och Hjalmar Ekdal inför den här säsongen och kände oss betydligt tryggare. Men det har ändå varit skador på Erik Berg, Jesper Nyholm och Melker Jonsson, vilket gjort att mittbackspositionen har blivit ett frågetecken. Jag och tränarna har följt den utvecklingen noga och haft en beredskap för det. Därför inledde vi en diskussion med Brann eftersom Jesper Löfgren var en spelare som vi kände till väl och som gjorde en väldigt fin prestation förra året i Mjällby. Jesper har höga ambitioner, är väldigt professionell och dessutom har han sin längd och skicklighet i huvudspelet, den styrkan har vi fått känna på när han gjorde mål mot oss i cupen förra året. Utöver det har han många andra fina egenskaper och det är en väldigt välutbildad och skicklig försvarsspelare som vi får in i laget, summerar Bosse.
 

Fakta Jesper Löfgren

Position: Mittback
Född: 3 maj 1997
Längd: 1,93 m
Tröjnummer: 16
Tidigare klubbar: Brann, Mjällby AIF, FK Karlskrona, Oskarshamn, Nybro

Senaste nyheter

Relaterat