Kryss för damerna – obesegrade i fyra raka matcher

• Damer
  • 5 juli 2021

Lagen delade på poängen i söndagens match – Sheila van den Bulk och Sara Olai målskyttar.

Djurgården tog emot Linköping på Vikingavallen i Täby då Stockholms Stadion var bokad för friidrottsevenemang. Den geografiska flytten av matchen till trots var det många Djurgårdare på plats på läktaren för att se sitt formstarka lag med tre raka hållna nollor i ryggen.

Även i Linköping finns fina försvarsresurser med lagkapten Nilla Fischer i fronten, en av Sveriges bästa spelare genom tiderna. Framåt har Linköping varit lite vassare än Djurgården (15 gjorda mål, att jämföra med Djurgårdens åtta) hittills under säsongen, inte minst senast när de slog KIF Örebro med 4-1.

Noterbart var även att 19-åriga Hanna Stokki fanns med i startelvan för första gången för säsongen, spelaren som gör sin sjätte säsong i Djurgården.

Blåränderna tog hand om avsparken och tog även initiativet inledningsvis i matchen. De första tio minuterna bjöd emellertid inte på någon klar målchans åt något av hållen. Med kvarten spelad kom matchens farligaste avslut när Alva Selerud drog till från långt håll och bollen seglade i ribban och ut. Dryga två minuter senare stod Kanu för matchens prestation när hon vände bort sin försvarare med förstatouchen och placerade in bollen i bortre burgaveln, hennes sjätte mål för säsongen. Ett snyggt ledningsmål av bortalaget, 0-1.

Linköping stärktes efter målet och det kändes som att de hittade ett bättre lugn i sitt spel jämfört med inledningen. Bollinnehavet var jämnt fördelat och nästa farliga målchanser var Djurgårdens när kapten Sheila van den Bulk drog på ett fint skott utifrån som målvakten stötte ut till hörna. En hörna som blev riktigt farlig när den slogs överlång, och sedan spelades tillbaka in i straffområdet där den styrdes ut till en ny Djurgårdshörna, en hörna som dock blev resultatlös.

Några minuter senare stod vi för ett riktigt fint anfall när Elizabeth Addo spelade fram bollen till Hanna Stokki som med en skarv på en touch spelade fram Daniela Zamora som tagit en fin löpning. Zamora sparkades ner i avslutsögonblicket – och domaren dömde straff!

Fram steg Sheila van den Bulk och rullade in bollen iskallt och behärskat till vänster om målvakten som slängde sig tidigt åt fel håll. 1-1 i den 38:e minuten kändes både rättvist och logiskt. Viss revansch för Sheila dessutom, som var försvararen som Kanu vände bort vid 0-1-målet.

Minuterna senare var det ytterst nära att en framstörtande Daniela Zamora rakade in 2-1 efter inspel från Fanny Lång, men en Linköping-försvarare hann emellan och styrde bort bollen.

Halvleken slutade 1-1 vilket speglade matchbilden efter de första 45 minuterna. Inge byten gjordes i paus och den andra halvleken fortsatte i jämn stil och med få tekniska misstag från något av lagen. En trevlig match att se på med ordnade anfall och bra insatser såväl  offensivt som defensivt.

Nellie Lilja växte in i matchen och började synas allt mer och hon hade ett riktigt fint väggspel med Linda Motlhalo efter dryga timmen som hon avslutade själv men inte tillräckligt vasst för att passera målvakten. Känslan var att båda lagen gick för att vinna matchen.

Djurgården fortsatte att trumma på med fina anfall och i den 73:e minuten slog Sara Olai in en boll i straffområde från högerkanten som seglade in till 2-1!

Det dröjde dock inte mer än ett par minuter innan Linköping fick en hörna från vänster som olyckligt studsade på Daniela Zamora och in i mål och plötsligt stod det 2-2 i matchen.

När Linköping skapade farligheter var det genom Kanu på topp som jagade sitt sjunde mål, och chanserna åt båda håll avlöste varandra. Fortsatt var intrycket att båda lagen gick för tre poäng snarare än att vårda den poäng man hade. Linköping tryckte möjligen upp laget lite mer sista 10 minuterna än tidigare i matchen. Ju längre klockan tickade mot 90 minuter ju mer tog Linköping över och spelet var mestadels förlagt till vår planhalva, men försvaret stod upp bra och gästerna hade svårt att skapa några riktigt farliga chanser. Djurgården stack upp och i den 91:a minuten ordnade Daniela Zamora en hörna i kamp mot Nilla Fischer. Bollen nådde Nellie Lilja på bortre stolpen vars avslut dock gick över efter en fin halv-volley-träff.

Slutresultatet blev 2-2 i en välspelad match från båda lagen och Djurgården är nu obesegrade i de fyra senaste matcherna. Nästa match är hemma mot Piteå den 7 juli. Varmt välkommen att se den matchen på plats på Stockholms Stadion!

4 juli, söndag 15:00Vikingavallen