Företag

Medlemsmöte med oväntad nyhet

  • Föreningen
  • Medlem
  • 11 feb 2021

Mitt under medlemsmötet i Djurgården Fotboll förkunnade sportchef Bosse Andersson ett nytt namn i herrlaget.

Många spännande, viktiga och intressanta nyheter och information presenterades under årets första medlemsmöte. Hela 507 medlemmar, ett nytt anmälningsrekord, hade klickat sig fram till direktsändningen från Djurgårdens kansli på Gärdet.
 
En och annan nyhet letade sig även in i agendan, och mest omtalad av alla blev den om inlåningen av ryske målvakten Aleksandr Vasyutin från Zenit Sankt Petersburg. Symboliskt nog kom Bosse Andersson in med en klocka in sändningen. Och medlemmarna som samlats var först med att få reda på nyheten.
- Vi är överens med Zenit om ett lån, och vi har även en option på att han kan bli en permanent spelare längre fram. Han ansluter till truppen på tisdag (läs 16 februari), berättade Bosse Andersson. 

I stället för ett träningsläger valde herrlaget i år att åka på teambuilding i natursköna Grisslehamn i Roslagen. En lyckad aktivitet, om än omskriven för annat i medierna.

En rad träningsmatcher har redan spelats, men många intressanta återstår – bland mot nyförvärvet Albion Ademis förra klubb IFK Mariehamn.
 
Den 12 april börjar Allsvenskan för herrlaget, med premiär borta mot IF Elfsborg. Efter åtta matcher pausas serien för stundande EM-slutspel där förhoppningsvis Rasmus Schüller finns med i den finska truppen som bland annat ska ta sig an Ryssland och Danmark.
 
Bosse berörde även den stora spelaromsättningen i truppen. Åtta spelare har värvats in.
- Mellan tummen och pekfingret har det kostat ungefär vad försäljningen av Jesper Karlström och Jonathan Augustinsson gav oss, berättade han.
- Vi planerar inte att göra några spelarförsäljningar den här säsongen. Vi satsar på kontinuitet. 

Djurgårdens herrtrupp var i stort sett förskonade från Covid-19 under fjolårssäsongen.
- Vi kommer vara fortsatt noggranna, berättade Bosse Andersson gällande rådande pandemi i samhället och de restriktioner och rekommendationer som gäller. 

Gällande tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, vars kontrakt går ut 2021, ser Djurgården gärna en långsiktig lösning framöver.
 
Ordförande Lars-Erik Sjöberg inledde annars medlemsmötet och berättade kort om kommande årsmöte i Djurgården Fotboll som planeras till den 10 mars.
- Kom ihåg att lämna in era motioner inom utsatt tid, påminde Sjöberg.

Henrik Berggren tog därefter över ordet. Efter några inledande meningar om det sportsliga, en ekonomi i balans och bredden i Djurgården Fotboll leddes fokus in på vad som står på agendan 2021 i synnerhet.
- Vi kommer prioritera våra två representationslag i år. Det är också viktigt att vi kommer till rätta med effekterna av pandemin. Vi vill så småningom öppna våra arenor och matcher för våra supportrar igen, sade Henrik Berggren.

Ekonomin mår bra

Det ekonomiska resultatet för Djurgården Fotboll ser gott ut för 2020.
- Det bygger mycket på stora spelartransfers, otroligt schyssta säsongskortsinnehavare som inte valt återbetalning, lyckade kampanjer och stort stöd från staten. Vi kommer komma ur 2020 på ett bra sätt. 

Hur man budgeterar för 2021 är dock fortsatt svårt.
- Vi budgeterar för tre scenarier: 100% publik, 50% publik och 0% publik, fortsatte Henrik Berggren som även berömde de partners som stannat kvar och ser långsiktigt på samarbetet med föreningen.
- Vår största partner, Prioritet Finans, valde i den mest brinnande av tider av pandemin att förlänga. Och som ni har sett i dag i våra kanaler har vi förlängt med fem år med adidas. 

Djurgården Fotbolls vd, Henrik Berggren.

Tillsammans med Djurgården Hockey driver Djurgården Fotboll sin souvenirverksamhet.
- Även där är siffrorna väldigt fina och positiva på sista raden, berättade Henrik som riktade ett stort tack till alla som köpt souvenirer under året och stöttat Djurgården. 

Skol-IF går som tåget. Efterfrågan är stor och snart finns Djurgårdens Skolidrottsförening på 22 olika skolor runtom i huvudstaden.
- Vi har bara sett början på det här, berömde Henrik Berggren. 

Den heta VAR-frågan berördes även i mötet.
- Under våren kommer utredningen om VAR (Video Assistant Referee) lämnas över till Svenska Fotbollförbundet. Där lämnas den sannolikt över till Svensk Elitfotboll där vi kommer motsätta oss då naturligtvis, sade Henrik Berggren och refererade till senaste årsmötets klubbade motioner i ämnet.
- Vi kommer rösta emot införandet.

Drygt 7 000 har förlängt sina säsongskort till 2021, cirka 1000 fler än föregående år. Utöver detta finns 500 reservationer i systemen. Den 25 februari startar nyförsäljningen av säsongskort 2021. Till dammatcherna på Stockholms stadion är 200 säsongskort sålda.

Publikfrågan – ett ljus i tunneln

Mats Jonsson, säkerhetsansvarig i Djurgården Fotboll, berörde därefter nuläget med pandemin. Regeringens förhoppning om att ha erbjudit vaccination mot Covid-19 till alla över 18 år är förstås ett ljus i tunneln i arbetet med att få tillbaka publiken till våra hemmamatcher.
- Förhoppningen är att under våren 2021 kunna släppa tillbaka publiken, med förbehåll för de regler och restriktioner som gäller, berättade Mats Jonsson.

Tomas af Geijerstam och Mats Jonsson (th) under det digitala medlemsmötet.

Mats Jonsson fortsatte sedan med att förklara den stora debatten kring Tillståndstrappan.
- Vi tycker inte att den är särskilt bra, särskilt rättvis. Den kommer inte att lösa någon problematik. Vi vill gärna arrangera trygga och säkra evenemang utan inslag av ordningsstörningar. Vi tror däremot inte på modellen ”Villkorstrappa”. Den är kontraproduktiv. Det krävs ett omtag av oss allihopa för att komma framåt. Debatten kring Villkorstrappan kan vara ganska hård och svår att följa med i. Vi tror på dialog och samverkan och försöker förmå alla aktörer att lösa det här tillsammans. Det vore det mest rimliga och trovärdiga, fortsatte Mats Jonsson.

Stort intresse för ungdomsverksamheten

En annan Mats, denna gång Jansson, tog sedan kameran. Mats, som ersatt Ola Danhard på sin position berättade om ungdomsverksamheten. För närvarande spelar cirka 2 100 ungdomar fotboll i föreningen.
- Vi ser att intresset att börja spela boll i Djurgården är stort redan i sexårsåldern, sade Mats och berömde sin kollega Mattias Larikka, ansvarig för flick- och pojkverksamheten 6-9 år, för hans arbete.

Även Mats hade en glädjande nyhet till de samlade medlemmarna.
- Det blir två nya elvaspelsplaner på Gärdet. De står klara under fjärde kvartalet 2021, sade Mats Jansson.

Flickakademin levererar

Damernas sportchef Jean Balawo berättade därefter kort om damlagets vinter där turneringen Volkswagen Stockholm Challenge pågår som bäst just nu på Tele2 Arena. På söndag kl. 13:00 väntar bronsmatch mot AIK, nykomlingar i OBOS Damallsvenskan. Damlaget har förstärkt organisationen och bland annat tagit in fystränaren Samuel Sandén på heltid. Flertalet unga spelare från Djurgårdens flickakademi har det senaste året debuterat i A-laget. Mot BP i semifinalen Volkswagen Stockholm Challenge fick tre spelare födda 2004 speltid.
- Vi som klubb vill alltid prestera och vara framåtlutade. Målet är att vara på den övre halvan och fajtas om europaplatserna, berättade Jean.

Jean Balawo.

Urval av tittarfrågor:
Har vi något projekt för att se på möjligheterna med en egen arena?
- Det är inget som vi jobbar med just nu, även om man aldrig ska säga aldrig, svarade vd Henrik Berggren.

Hur ställer vi oss som förening till trumförbud?
- Det tror jag vi ska vara varsamma med att förbjuda, att föra in ytterligare regler – inte minst i en tid som denna. Supporter- och läktarkulturen måste få att ett visst mått av uppfinningsrikedom, svarade Mats Jonsson, säkerhetsansvarig.

Hur jobbar DIF med språkbruk på läktarna?
- Vi jobbar ganska aktivt med frågan och har haft olika lösningar. Vi försöker införa något slags lägsta acceptabla nivå. Just i dag är inte språkbruket en fråga som lyfts fram så pass ofta att den framstår som en otrygghet. Dock ska vi inte luta oss tillbaka och tro att vi är i hamn. Språkbruket är absolut en fråga som är aktuell att se över framöver, svarade Mats Jonsson.

Inte medlem i Djurgården Fotboll? Gör som 17 536 andra och bli det här!
 

Senaste nyheter

Relaterat