Företag

Sanna Kullberg klar för DIF

  • Damer
  • A-lag
  • 26 nov 2021

Djurgården förstärker defensiven med den 28-åriga mittbacken från KIF Örebro.

En ny damallsvensk säsong väntar runt hörnet och DIF stärker upp i de bakre leden. Rutinerade mittbacken Sanna Kullberg ansluter från KIF Örebro, där hon spelade samtliga matcher under säsongen, och nu är det dags att välkomna henne i den blårandiga tröjan under de kommande två säsongerna efter att Sannas intresse för DIF väcktes under året.
– Det här känns väldigt roligt. Vi hade ju en förhandling och det fanns tankar åt båda hållen. Jag trivdes väldigt bra i Örebro där det fanns en fin sammanhållning i laget, men jag kände att magkänslan lutade åt Djurgården som erbjöd bättre förutsättningar att kunna utöva den fotboll jag vill spela. Det fanns även en spännande plan inför nästa år och det väckte mitt intresse, berättar Sanna.

Fotbollsspelandet tog sin början i Vännäs, flitigt uppmuntrad av sin pappa Stephan Kullberg med ett förflutet i Djurgården, vars defensiva talanger definitivt gått i arv. Därefter har Sanna spelat för olika Umeå-klubbar under resans gång och nådde till slut fram till OBOS Damallsvenskan 2020 efter att ha varit med och tagit upp sin dåvarande klubb Umeå IK från Elitettan till finrummet. När Umeå sedan åkte ur det året föll valet på KIF Örebro där hon som sagt spelade samtliga 22 matcher under 2021 som en viktig kugge i backlinjen.
– Det känns som att jag börjar landa i den allsvenska nivån. Det är ju ganska nytt för mig där 2020 var det första i Damallsvenskan och nu under den andra säsongen har jag kunnat jobba lite mer på detaljerna. Överlag kändes det som ett stabilt år, berättar Sanna som medger att det var ett litet steg upp från Umeå till Örebro.
– Örebro är ju etablerade och man märkte skillnad i nivån i och med att Umeå var nykomlingar förra året, så det blev ändå ett kliv. Sedan var vi väldigt många nya spelare i KIF Örebro den här säsongen som behövde spelas samman. Nivån var kanske samma till en början men vi växte som lag under säsongens gång. Fast sammantaget blev övergången kanske inte så stor som man hade kunnat tänka sig.

Just sammanhållning inom laget är en viktig faktor, enligt Sanna som med sina ledaregenskaper hoppas kunna bidra till att svetsa ihop den blårandiga truppen under 2022.
– Jag tycker att det är viktigt att det fungerar både på planen och utanför. Att vi ser till att hitta på mycket saker tillsammans och gör saker ihop även utanför fotbollen, det är viktigt för att lära känna varandra. Jag känner ju inga av spelarna i nuläget, men har lite koll på många av dem och jag kommer ju att lära känna dem ordentligt under året som kommer.

Ett år då Sanna siktar på att etablera sig i laget som ett första skede i hennes sportsliga målsättning.
– Ska man tänka realistiskt vill jag först och främst komma in i Djurgården och göra en stabil säsong. Hålla mig skadefri och fortsätta att utvecklas. Det är mitt närmsta mål och sedan har man ju alltid lite tankar om landslagsdebuter. Men just nu vill jag bara spela bra fotboll och leva upp till de förväntningar som jag har inför 2022, förklarar hon och är medveten om att det givetvis finns förväntningar på henne från DIF.
– Jag tror att föreningen vill att jag bidrar med rutin och att jag är en av våra ledare i laget. Att jag styr upp med rutin och är med och bidrar till framgång för laget.

Ser man till det rent spelmässiga egenskaperna beskriver sig Sanna på följande sätt.
– Jag gillar att spela både längs marken och med längre bollar. Ganska snabb, rätt stark och en bra passningsspelare.

Egenskaper som förhoppningsvis kommer väl till pass i det Djurgården som hon fått en introduktion till via sportchef Jean Balawo och tränare Magnus Pålsson.
– Vi hade ett möte och det jag fick höra lät väldigt bra. Magnus syn på fotboll matchar min spelstil vilket är väldigt positivt. Vi vill ju kunna få igång ett bra spel och vara modiga och framåtlutade, det trivs jag bra med. Dels fokusera på defensiven men också att vinna bollen högt uppe på planen och som sagt vara framåtlutade offensivt, förklarar Sanna som ansluter till laget den 10 januari och medger att det kommer att bli lite speciellt att kliva in för match på Stockholms Stadion, precis som hennes pappa gjorde under 90-talet.
– Det känns både speciellt och stort. Jag har ju tittat på bilder på pappa i DIF-tröjan och hört historier från honom. Så det ska bli väldigt roligt att följa honom i de spåren.
 

Jean om Sanna: ”En ledare på planen som kommer att bidra till trygghet”

För sportchef Jean Balawo innebär Sannas ankomst att backlinjen förstärks med både kompetens och rutin och han ser fram emot att få se ledaregenskaper hos Sanna som ett centralt nav i backlinjen.
– Sanna är en spelare som vi har följt väldigt länge och vi hade en dialog med henne redan i somras. Då var det inte rätt läge men nu kan vi äntligen ro allt i hamn. Det här är en spelare som kommer att förstärka oss både defensivt och offensivt, en ledare på planen som kommer att bidra till trygghet i försvarsspelet. Så det är oerhört kul att hon ansluter, berättar Jean.
 

Fakta Sanna Kullberg

Position: Mittback
Född: 10 juli 1993
Tidigare klubbar: Vännäs, Mariehems SK, Umeå Södra FF, Team TG, Umeå IK, KIF Örebro

Senaste nyheter

Relaterat