Företag

Amadou Doumbouya klar för DIF

  • Herrar
  • A-lag
  • 31 mars 2022

Vi välkomnar den talangfulle 19-åriga yttern från Guinea till Djurgården.

Ett intensivt transferfönster är på väg att stängas men sportchef Bosse Andersson hinner med ett sista schackdrag innan det slår igen. Den 19-årige guineanen Amadou Doumbouya skriver på för fem år med DIF efter att ha visat framfötterna under sin provspelsperiod på Kaknäs.

Amadou själv konstaterade skämtsamt att: ”mitt mål är ett kontrakt, jag är inte här för att skoja” under en tidigare intervju med dif.se och han har därmed fullföljt sin initiala ambition. Nu väntar istället nya mål som ska uppnås för Amadou som gläds över att få dra på sig den blårandiga tröjan.
– Jag är stolt över att skriva på för en så pass stor klubb som Djurgården. Jag är glad över förtroendet som Bosse och tränarna visar mig och jag tycker att jag har fått ett väldigt bra mottagande. Så jag ser verkligen fram emot att utvecklas som spelare här i Djurgården, det är en hög intensitet på spelet.

Något Amadou fick känna på under en veckas träning med A-laget och det blev även ett inhopp i söndagens träningsmatch mot C Honka för honom.
– Det var inte helt enkelt eftersom det var min första match i en ny miljö och jag har ännu inte riktigt vant mig vid kylan i det här landet. Men jag tyckte ändå att det gick bra under de 20 minuter som jag spelade och jag kommer att anpassa mig snabbt till temperaturen här i Sverige, berättar Amadou som är uppvuxen på betydligt varmare breddgrader i Guinea.
– Jag växte upp i Kindia, en stad som ligger en bit utanför Conakry och det var ganska tufft. Det kan vara svårt att lyckas inom fotbollen om man inte har en bra agent. Men den biten löste sig och jag fick en plats i en akademi i Kamerun och nu har jag tagit mig till Djurgården och skrivit på ett kontrakt.

Under perioden i den ovan nämnda akademin lärde han dessutom känna den kamerunske yttern Arnold Eba som nyligen anslöt till DIF och växlar mellan träning med A-laget och DIF PA19.
– Jag känner Arnold väl sedan vi spelade tillsammans i Kamerun. Det är roligt att han också är här och det är alltid bra att ha en vän på plats när man kommer till ett nytt land. Vi bor väldigt dessutom väldigt nära varandra här i Stockholm.

Närmast kommer dock Amadou från akademin Diamonds of Guinea där han spelat under ett par år medan Europa-drömmarna legat på is på grund av pandemin. Men han har ändå hunnit med en prövoperiod med Olympique Marseille innan han kom till Kaknäs. En tuff miljö och med facit i hand kände Amadou att det är här i Djurgården han vill spela för att bäst utveckla sina egenskaper som han beskriver på följande sätt.
– Jag tycker att jag har en bra teknik och speluppfattning. Utöver det ger jag alltid hundra procent under match och träning och kan spela på så gott som alla positioner i offensiven. Det är där jag trivs bäst och det brukar bli en del mål och assist.

Självförtroendet är gott hos Amadou vilket rimmar väl med hans smeknamn ”Ballon d'Or” (Guldbollen på franska). Huruvida det blir ett pris han får ta emot i framtiden återstår att se. Men ambitionerna är höga för Amadou, även om han betonar att det krävs mycket tid och tålamod när hans framtidsdrömmar kommer på tal.
– Jag hoppas att få vara med och vinna ligan med Djurgården och sedan få kvala till Champions League. Dessutom är det inspirerande att se resan ut i Europa som många afrikanska spelare har gjort via Djurgården. Jag har kollat på en del matcher med Edward Chilufya och jag hoppas att även jag kan göra den resan i framtiden. Men först och främst fokuserar jag på att utvecklas här i Djurgården, avrundar han.

 

Bosse Andersson om Amadou Doumbouya

Med väderkornet ständigt påkopplat för unga, talangfulla spelare såg sportchef Bosse Andersson en tydlig potential i Amadou Doumbouya och skred sedan till verket för att bjuda upp honom till Kaknäs. En invit som nu landat i ett påskrivet kontrakt fram till 31 december 2026.
– Vi är glada och stolta över att kunna välkomna Amadou till Djurgården. Han har väldigt spännande egenskaper som vi har kunnat ta del av under veckan som han varit här och provspelat med oss, berättar Bosse som initierade kontakten i höstas.
– Vi startade processen då och fick en bra kontakt med hans agent som lett fram till en god dialog. Men det var samtidigt knepiga omständigheter på grund av pandemin som gjorde att vi fick vänta fram till nu med att se honom på plats, vilket ändå passade bra sett till de spelarrörelser som varit. Amadou har ju tidigare varit en period i Olympique Marseille och gjort det bra där men landade i att Djurgården var det bästa miljön för honom att utvecklas i. Han är en ung spelare som kommer att behöva lite tid för att acklimatisera sig till en helt ny miljö för honom, men samtidigt har han redan nu en nivå i spelet som gör att han kan vara med och konkurrera på ett bra sätt. Så det ska bli väldigt intressant att följa honom framöver.

 

Fakta Amadou Doumbouya

Född: 12 oktober 2002
Längd: 1,72 m
Position: Ytter
Tröjnummer: 25
Tidigare klubbar: Diamonds of Guinea (akademi)

4 april, måndag 19:00Tele2 Arena

DjurgårdenDegerfors IF
3-1 (1-0)

  • MålskyttarSead Hakšabanovic 11'Victor Edvardsen 53' Abdelrahman Saidi 66'Victor Edvardsen 88'
  • Gula kortPiotr JohanssonRasmus Schüller
  • Domare Bojan Pandzic
  • Publik 20087 (Tele2 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat