Företag

Besard Sabovic återvänder till Djurgården

  • Herrar
  • A-lag
  • 10 aug 2022

Den 24-årige mittfältaren är tillbaka i den blårandiga tröjan under de kommande 2,5 åren.

Det är dags för en välkommen återkomst i DIF för Besard Sabovic. Efter att kontraktet med ryska klubben FC Khimki avslutats har han nu skrivit på ett nytt avtal med Djurgården som sträcker sig över 2024.

Ett glädjande besked för Djurgården och Besard som tränat med laget ute på Kaknäs sedan i början av juni och som nu ser fram emot att komma igång på allvar.
– Jag känner mig väldigt taggad och glad. Jag har varit hemma i Stockholm ett tag, tränat med laget och har sett varje hemmamatch på plats och bortamatcherna på tv och tänkt att jag bara vill köra igång så fort som möjligt, berättar Besard som nu återförenas med ett antal välbekanta lagkompisar. 
– Haris är ju såklart kvar och Elliot, Mange, Mackan, Hampus är några jag kommer på just nu. Men jag känner ju redan de flesta från annat håll och till exempel Hjalmar Ekdal har jag spelat tillsammans med sedan vi var jättesmå. Så det har varit noll problem att komma in i gruppen, det känns som ett lag som jag har spelat i innan jag kom.

Att det är en väl fungerande och välmående grupp i skön medvind blir också ett extra plus, enligt Besard. 
– Det är en jättehärlig känsla i gruppen, man märker att det är en god stämning bland alla. När man dessutom börjar vinna matcher och det går bra så går ju moralen och självförtroendet upp ännu mer. Så det är väldigt roligt att vara på Kaknäs, det triggar mig ännu mer att komma igång och börja spela.

Faktorer som varit bidragande i beslutet att återvända och Besard har haft en löpande diskussion med sportchef Bosse Andersson om återkomsten.
– Jag har haft en öppen och bra dialog med Bosse och till en början förklarade jag vilka ambitioner jag hade. Till slut så landade vi i det här kontraktet och det känns väldigt bra. Jag visste att jag skulle komma tillbaka till Djurgården någon gång och nu blev det lite tidigare än vad jag hade räknat med, men tajmingen kunde inte varit bättre. Laget har gått som tåget i Europa och Allsvenskan så det känns hur bra som helst att vara här nu.

Sett till historiken kom Besard som ung till Djurgården från BP U17 säsongen 2015. Det var hårt jobb och tuff konkurrens för att ta sig in i laget, där det dock blev en omskriven debut från start mot IFK Göteborg 2016 då Besard omgående blev målskytt. En olycklig korsbandsskada under 2017 satte dessvärre käppar i hjulet och därefter blev det utlåningsperioder i Dalkurd och Mjällby, vilket sedermera ledde vidare till en permanent övergång till Mjällby säsongen 2019 - efter en framgångsrik lånesejour. 

Sedan bar fotbollsresan vidare till en säsong i turkiska Kayserispor följt av en övergång till Khimki i ryska Premier League där Besard spelat 21 ligamatcher under 2021/2022.
– Det har varit ett äventyr och gett mycket erfarenhet att spela utomlands med allt vad det innebär. Roligt men också en del trubbel som man kanske inte tänkte på innan man flyttade. Allt det här med olika tränare och löner som ibland inte kommer. Så det är mycket som jag lärt mig på vägen som jag kan ta med mig, förklarar Besard som bland annat spelat med namnkunniga lagkamrater som exempelvis Aaron Lennon och Manuel Fernandes i Kayserispor .
– Det är stora namn och där hade jag även Dan Petrescu som tränare som har spelat i Chelsea i många år. I Ryssland spelade jag även med Yuri Zhirkov, som också har spelat vänsterback i Chelsea, så det är många stora namn jag stött på. Så även om vissa saker inte alltid fungerade har jag fått fantastiska upplevelser. Jag har fått spela mot stora lag och mot kända spelare som till exempel Malcolm som spelat i Barcelona. 

Men även i Djurgården anno 2022 finns det gott om namnkunniga spelare och den nuvarande konkurrensen på det blårandiga mittfältet måste onekligen betecknas som knivskarp.
– Det är väl det som varit grejen med att jag kanske tvekat lite eftersom jag velat börja spela direkt. Jag vet ju vad jag kan och jag tycker att jag har bevisat mig när jag lämnade från Mjällby. Samtidigt blir det ju tuff konkurrens i ett lag som är i toppen av Allsvenskan och jag har snackat med tränarna och Bosse om det. Men träningarna har gått jättebra och det finns en bra plan för mig - så hade jag inte trott på det hade jag inte varit här idag, konstaterar Besard som givetvis är väl medveten om att rotation blir en viktig faktor med nuvarande tighta spelschema.
– Det är två matcher i veckan just nu så det spelar självklart in. Sedan kommer det ju även ett nytt år snart så det är mycket att se fram emot.

Med sin mångsidighet kan Besard hantera samtliga roller på mittfältet i det nuvarande spelsystemet och han opererar helst lite längre ner på planen. 
– Jag trivs väldigt bra i alla de tre nuvarande mittfältsrollerna. Det är ju två som är lite offensiva och en som är sittande. Jag är van vid båda men i dagsläget så tror jag att jag ligger närmast den sittande, det vill säga som så kallad 6:a, resonerar han och även formmässigt ser det okej ut.
– Jag har ju inte spelat match på ett tag. Men på träningarna har det gått väldigt bra och tempot har varit högt. Så jag känner mig ändå i hyfsat bra form.

I den långsiktiga planen finns även en ambition kring framtida landslagsspel.
– I nuläget har jag fortfarande rätt att byta landslag om jag skulle vilja. Nordmakedonien har varit väldigt intresserade men jag har alltid haft Sverige närmast hjärtat. Det är det jag har satsat på och förhoppningsvis kan jag börja spela snart och visa upp mig på planen så får vi se vart det leder.

Men just nu är det fullt fokus på Djurgården och Besard gör ingen hemlighet av att han har högt ställda förväntningar.
– Jag förväntar mig att vi ska vinna SM-guld med Djurgården och att vi tar oss vidare i Europa, även om jag inte kan hjälpa laget så mycket nu på torsdag mot Sepsi. Men förhoppningsvis kan jag bidra i kommande matcher om vi går vidare och i Allsvenskan vill jag börja spela direkt och hjälpa laget. Det är väl förväntningarna för i år och nästa säsong är det bara att trumma på. Fortsätta vinna och kvala in till mer Europa-spel. Så jag har höga förväntningar på mig själv och Djurgården, summerar Besard som om allt klaffar eventuellt kan bli spelklar till helgen.
 

Bosse om Besards återkomst

I och med Besard Sabovic ankomst får sportchef Bosse Andersson in ännu en välmeriterad spelare som spetsar till konkurrensen ytterligare på ett redan kraftfullt blårandigt mittfält. 
– Besard har varit här och tränat med oss sedan i slutet av maj. Han är redan en del av gruppen och känner väldigt många, så det blir ett naturligt steg. Man kan ju se under träningarna att han är en skicklig fotbollsspelare som tidigare varit på äventyr både i Turkiet och Ryssland. Nu känner han att han vill starta om i en miljö som han känner sig trygg med i en förening som ligger honom varmt om hjärtat. Så det är väldigt glädjande att vi får in Besard, vi känner till hans kapacitet och vet att han kommer att vara en viktig pusselbit långsiktigt i Djurgården.

Senaste nyheter

Relaterat