Företag

Ebba Hed klar för Djurgården

  • Damer
  • A-lag
  • 6 juli 2022

Vi välkomnar den U-landslagsmeriterade vänsterbacken som ansluter till DIF från Madrid CFF.

Sommarens transferfönster står öppet och Djurgården fyller på med en mycket intressant rekrytering i form av 22-åriga Ebba Hed. En mångsidig poängspelare som kan användas på flera positioner och som närmast kommer från Madrid CFF, dit hon gick efter att tidigare tillbringat ett antal år i Vittsjö GIK.

Men nu är det DIF som gäller för Ebba som ser fram emot att dra på sig den blårandiga tröjan under de kommande tre åren.
– Jag är väldigt glad över att skriva på och det känns skönt att komma till en förening som har bra förutsättningar och något stort på gång, berättar Ebba som har god koll på sin nya miljö.
– Jag känner ju några stycken i laget sedan tidigare så jag har fått reda på mycket om hur Djurgården jobbar, hört om spelidéen och en hel del annat. Det har bara varit bra saker som de sagt så det har såklart varit bidragande till att jag skrev på.

Till ovan nämnda spelare hör Ebba Wieder och Tove Almqvist från tiden i Vittsjö samt även Nellie Lilja och StinaLisa Johansson från svenska U23-landslaget där Ebba spelat 19 matcher.
– Det är såklart en trygghet för mig att de finns på plats. Så jag hoppas att jag kan komma in i laget snabbt och lära känna fler, säger Ebba som även fått ett gott intryck av tränare Magnus Pålsson.
– Vi pratade en hel del i december när det här kom på tal, men nu efter att jag skrivit på har vi bara hunnit höras en gång. Fast det har ju en del att göra med att jag precis varit iväg och spelat med U23-landslaget.

Landskamper mot Indien och USA stod på agendan för Ebba och blågult med blandat utfall.
– Personligen spelade jag mest i matchen mot USA där jag startade och för egen del kändes det helt okej. Men lagmässigt förlorade vi med 3-0 så hela insatsen satt inte riktigt som den skulle. Men det var kul att få lite speltid.

Att landslagsspelet är en viktig del i utvecklingen understryker Ebba gärna.
– Det är roligt, man får nya relationer med nya människor och utvecklar sitt spel. Det blir också mer inblick i vad som gäller inom internationell fotboll och man får feedback utifrån.Sedan hoppas man ju någonstans på att nå upp till A-landslagsnivå, det är ett stort steg men något att sträva emot.

Ser man till Ebbas egenskaper är mångsidighet ett ord som dyker upp med tanke på att hon hanterat ett antal olika positioner under sin karriär. Men i DIF är det ytterbacksplatsen som kallar.
– Jag är främst tänkt att konkurrera om vänsterbacksplatsen. Jag har ju egentligen bara spelat på den positionen i två säsonger men jag trivs bra med det. När jag var yngre spelade jag alltid forward och gjorde det fram tills jag kom till Vittsjö 2016 då jag började som vänsterytter. Men förra säsongen spelade jag som vänsterback i Vittsjö och det gjorde jag även nu senast när jag var utomlands i Madrid, förklarar Ebba som inte tycker att omställningen till vänsterback varit alltför knepig.
– Det är ganska likt att spela som vänsterytter men det är ju mer försvarsspel nu och längre löpningar. Men jag har kommit in i det snabbt och det blir ju enklare om jag har bra backar omkring sig som kan hjälpa mig.

På frågan om sina övriga egenskaper på planen gör hon följande summering.
– Passningssäker skulle jag säga, jag gillar att försöka hitta bra passningar och sedan är jag väl ganska teknisk. Utöver det har det blivit en del poäng och förra säsongen var det främst de fasta situationerna som hörnor och frisparkar som jag gjorde poäng på. Så det kanske också får räknas som en styrka, avrundar Ebba som har balanserade förväntningar på sin tid i Djurgården.
– Främst att vi får ihop gruppen ännu mer och kan klättra uppåt i tabellen. Sedan långsiktigt att vi kan stärka gruppen ytterligare och jobba ihop under en längre period för att nå bra resultat.

 

Jean Balawo om Ebba: ”En spännande spelare för framtiden”

I och med värvningen av Ebba Hed fyller sportchef Jean Balawo på laget med en välmeriterad och spelskicklig poängspelare som kan stärka upp laget såväl defensivt som offensivt.
– Med Ebba får vi in en vänsterfotad vänsterback, vilket är något av en bristvara i svensk fotboll. En spännande spelare för framtiden som är skicklig i uppspelsfasen, bra i det offensiva spelet och med ett fint tillslag. Hon har bidragit med väldigt mycket poäng när hon spelade i Vittsjö och det hoppas vi att hon fortsätter med i Djurgården.

 

Fakta Ebba Hed

Position: Vänsterback/mittfältare (tidigare anfallare)
Född: 3 november 1999
Tidigare klubbar: Madrid CFF, Vittsjö GIK, IS Halmia, IF Centern
Landskamper: Sverige U23 (19 st.), U19 (16 st.), U17 (17 st.).

Senaste nyheter

Relaterat