Företag

Frank Odhiambo klar för Djurgården

  • Herrar
  • A-lag
  • 19 jan 2022

Den 19-årige kenyanske landslagsförsvararen skriver på ett femårskontrakt med Djurgården.

Det fortsätter att blåsa sköna vindar in genom det blårandiga transferfönstret och nu ansluter ytterligare ett spännande namn till DIF när den 19-årige kenyanska mittbacken Frank Odhiambo skriver på för de kommande fem åren. En spelare som trots sin unga ålder redan etablerat sig i klubblaget Gor Mahia (där en viss Michael ”Ingenjören” Olunga spelat) och som även spelat frekvent i det kenyanska U20- och U23-landslagen. Som kronan på verket gjorde han även debut i kenyanska herrlandslaget mot Mali i oktober 2021.

Fina meriter för Frank som intygar att just landsmannen Olungas positiva omdömen om DIF har haft en tydlig påverkan när det gällde klubbvalet.
– Jag fick höra talas om Djurgården 2016 när Michael Olunga reste dit från Kenya och började spela där. Då blev jag och många andra kenyaner Djurgården-fans och det var så jag lärde känna laget. Så jag är väldigt glad och förväntansfull över att få komma till Djurgården. Det här blir en ny utmaning och plattform för mig i min karriär, berättar Frank som hoppas kunna uppnå en liknande utveckling som Michael Olunga.
– Michael gav mig en hel del goda råd och han berättade att det var en fantastisk förening som har en bra filosofi och otroliga supportrar. En annan stor anledning till att jag valde Djurgården var att jag hoppas kunna följa i Olungas fotspår, så att jag kan utvecklas till en ännu bättre spelare i den miljön. Djurgården är ett bra lag för unga spelare som vill få ut det bästa av sin karriär och är duktiga på att guida spelare i deras utveckling.

En viktig faktor för Frank som hade ett flertal intressenter som ryckte i honom.
– Jag hade många olika klubbar som erbjöd kontrakt så jag satte mig och diskuterade med min agent vad som blev bäst. Det var bland annat lag i Frankrike, Belgien och Litauen men jag valde Sverige och Djurgården, förklarar Frank som beskriver sina egenskaper på följande sätt:
– Jag är hungrig och vill visa upp vad jag kan. Jag gillar att jobba hårt och ser fram emot att kämpa för en plats i laget. Sedan är sammanhållningen viktig för mig och jag spelar alltid för lagets bästa. Jag brukar ha lätt för mig socialt så jag kommer förhoppningsvis att komma in i laget snabbt, lära känna alla ordentligt och sedan bidra ute på planen. Jag försöker även att vara en ledare och hjälpa mina lagkompisar ute på planen.

Trots sin unga ålder har Frank redan hunnit skaffa sig mycket rutin med spel i både CAF Confederation Cup (afrikanska Champions League) samt det kenyanska U20- och U23-landslaget och han gjorde även debut i kenyanska A-landslaget med ett inhopp i höstas.
– Det var en bra erfarenhet för mig att få spela och träna med de bästa spelarna i landet. Jag lärde mig mycket av det och det var en stor ära att få bli kallad.

Härnäst är det dock blårandigt fokus som gäller för Frank som har tydliga målsättningar.
– Min dröm är att komma till Sverige och anpassa mig till nivån så fort som möjligt. Jag vet att jag kommer till en bra miljö och ska fortsätta det hårda arbetet som har tagit mig dit jag är nu. På sikt ska ja försöka ta en plats i startelvan och bidra till både min egen utveckling och framgångar för Djurgården - så ser min målsättning ut just nu. Jag vill utvecklas med Djurgården som plattform och sedan kanske det väntar ännu större utmaningar längre fram, summerar Frank som hoppas kunna vara på plats på Kaknäs så fort de administrativa bitarna är klara.
– I nuläget jobbar de med att få mitt visum klart så det kan tar några veckor innan jag är på plats. Förhoppningsvis går det fort så att jag kan börja spela i Djurgården snart
 

Bosse Andersson om Frank Odhiambo

Med god överblick på den kenyanska fotbollen har därmed sportchef Bosse Andersson körsbärsplockat en mycket spännande försvararstalang i form av 19-årige Frank Odhiambo. En mittback som uppträder med pondus trots sin unga ålder och som nu kommer att fortsätta sin fotbollsresa i den blårandiga tröjan.
– Vi följde ju Frank i kenyanska ligan med Gor Mahia där han nådde fina framgångar och blev Månadens spelare och även när han spelade internationellt i afrikanska Champions League. Han har haft en stark utveckling kryddat med landslagsspel i Kenya under hösten, så vi inledde en diskussion, berättar Bosse som haft god nytta av sin förmåga att hålla tät kontakt med tidigare DIF-spelare.
– Det är väl ingen hemlighet att det var Michael Olunga som tände gnistan i september när Frank var med honom i kenyanska landslaget. Det fanns ju intressen från andra europeiska klubbar också. Men Frank har glasklara ambitioner om vad han vill och känner sig trygg med att komma till Djurgården efter att ha fått ta del av Michaels erfarenheter.

Att det i nuläget finns en stark mittbacksuppsättning i DIF har inte påverkat arbetet med rekryteringen.
– Den centrala defensiven har inte varit den position vi söker primärt men projektet i sig är ju väldigt spännande. När vi hade dialogen med Frank, där även Michael Olunga var mycket delaktig, märkte man att Frank var oerhört målmedveten och ville komma till en utvecklande miljö som han känner till. Så vi pratade ihop oss och det här var ett projekt som vi alla hade stor tilltro till. Nyckelordet är tålamod när han kommer hit och utvecklas för att sedan förhoppningsvis ta klivet vidare ut i Europa. Tajmingen blev väldigt bra och vi tror att han långsiktigt kommer att växa in i det här, förklarar Bosse som får in en mittback som både är kraftfull och spelskicklig.
– Frank är ju fysiskt stark och vill delta offensivt i uppbyggnadsspelet, han är inte rädd för att gå framåt på planen. Utöver det har han visat att han är målfarlig i motståndarnas straffområde med ett starkt huvudspel så det blir intressant att följa hans framfart.
 

Fakta Frank Odhiambo

Position: Mittback
Längd: 190 cm
Född: 29 oktober 2002
Tidigare klubbar: Gor Mahia, Bongonaya FC

Senaste nyheter

Relaterat