Företag

Lova Lundin klar för Djurgården

  • Damer
  • A-lag
  • 21 jan 2022

DIF förstärker offensiven med en hårdjobbande targetforward som är giftig i boxen.

Den blårandiga miljön är redan bekant för Lova Lundin som var med och provtränade med laget i höstas och dessutom dunkade in två mål när hon gästspelade i den avslutande träningsmatchen mot Bollstanäs SK i december.

Nu blir dock den blårandiga miljön permanent för 23-åriga Lova som närmast kommer från en sejour i franska ASJ Soyaux-Charente och skrivit på för två år med Djurgården.
– Det känns otroligt bra att få bli en del av Djurgården, ett väldigt intressant projekt där det finns stora visioner. Så det ska bli spännande att vara med på resan, berättar Lova som inte behövde särskilt lång betänketid för att tacka ja.
– Nej, faktiskt inte. Jag var nere i några dagar i höstas och tränade med laget och kände att jag fick en väldigt bra känsla för hela föreningen och alla i laget. Sedan var jag även med och spelade en träningsmatch mot Bollstanäs i december och fick lära känna laget och ledarna ytterligare.

I övrigt har Lova rätt god koll på sin nya blårandiga hemvist.
– En väldigt anrik förening som har haft mycket framgångar. Det hette ju Djurgården/Älvsjö på damsidan innan och det blev ju SM-guld då. Sedan är det klart att man har följt herrarnas framgångar under de senaste åren. Jag har fått uppfattningen av att det är en väldigt fin förening med trogna supportrar och det känns som en härlig känsla kring Djurgården. Jag har bara hört bra saker från källor utifrån som jag pratat med, så jag har en positiv bild.

Lovas fotbollsresa tog sin början i Torsångs IF och trots sin relativt unga ålder har hon hunnit skaffa sig en bred erfarenhet.
– Jag började spela i en liten byklubb i Borlänge och sedan har jag spelat med Kvarnsveden i deras elitlag från 2013 fram till 2018. Jag hann med två säsonger i Damallsvenskan under den perioden och därefter flyttade jag till norröver 2018 för att plugga till läkare och spelade då med Umeå IK. Vi gick upp säsongen 2019 och spelade allsvenskt 2020 men åkte tyvärr ut och då valde jag att testa vingarna utomlands.
– Jag flyttade till Spanien och gjorde ett halvår i Logrono i högsta ligan. Jag fick bland annat spela final i spanska cupen mot Barcelona ganska direkt efter att jag kom dit och det var en otroligt häftig upplevelse att få möta alla de stora lagen i spanska ligan. Sedan blev det en kort sejour i höstas i Frankrike med ASJ Soyaux-Charente i högsta ligan. Men det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig från mitt håll och det var mycket som brast. Så jag valde att åka hem till Sverige redan i november.

Om man ser till Lovas egenskaper finns det fog för det brittiska uttrycket ”fox in the box”, det vill säga en forward som ofta har en speciell förmåga att befinna sig på rätt plats i straffområdet för att sätta bollen i nät.
– Jag skulle nog säga att jag är en tuff targetforward som ska hålla sig framför mål. Jag är bra i boxen och tung att möta. Det är väl mina främsta kvaliteter, förklarar Lova som samtidigt vill vässa andra delar i spelet.
– Det jag skulle vilja utveckla mer är mitt djupledsspel. Det är inget som jag är jättebristande i men det finns absolut utvecklingspotential.

Positionsmässigt trivs hon bäst i rollen som en klassisk 9:a men hanterar även andra roller om så krävs.
– Jag spelar mest centralt men är flexibel och kommer att spela varhelst tränarna sätter mig. Jag gör mitt bästa utifrån det, men får jag bestämma själv spelar jag i mitten, säger Lova som haft en god kommunikation med tränare Magnus Pålsson om hennes roll på planen.
– Han pratade en del om det när jag var med i höstas. Jag tycker att han är väldigt tydlig i vad han vill ha ut av alla spelare och även tydlig i sitt spelsätt, vilket jag tycker om. För min del kanske jag kan tillföra en annan dimension i anfallsspelet genom att vara bra på huvudet och tung i boxen.

Något vi förhoppningsvis får se under den stundande säsongen och Lova har höga förväntningar på sin kommande tid i föreningen.
– Det ska bli väldigt kul att se hur långt det här projektet kan räcka. Jag tror att det kan bli väldigt bra och det ska bli spännande att följa med på den här resan. Sedan är det klart att man alltid vill hjälpa till och prestera för laget så mycket som möjligt. Det är prio ett för min egen del, att kunna bidra på många sätt både på och utanför planen.

Jean Balawo om Lova Lundin

I och med Lova Lundins ankomst har sportchef Jean Balawo fyllt på med en tung och giftig anfallare som ger ytterligare bredd i offensiven med hennes intressanta egenskaper.
– En spelare som erbjuder hårt arbete, en grym inställning, stark fysik och dessutom är hon livsfarlig i boxen. Hon blir ett fint komplement till de spelartyper som vi redan har och det känns tryggt att kunna ha tillgång till en forward med hennes egenskaper. Hon har ju dessutom redan visat upp sina kvaliteter när hon gästspelade för oss och gjorde två mål i träningsmatchen mot Bollstanäs.

 

Fakta Lova Lundin

Position: Anfallare
Född: 25 oktober 1998
Längd: 1,72 m
Tidigare klubbar: ASJ Soyaux-Charente (Frankrike), Logrono (Spanien), Umeå IK, Kvarnsvedens IK, Torsångs IF

Senaste nyheter

Relaterat