Säkra poäng i Helsingborg

• 11 juli 2022

Med varsitt mål såg Victor Edvardsen och Gustav Wikheim till att Djurgården kunde åka hem med en 2-0-seger från måndagens match mot Helsingborg på Olympia.

Två ändringar i startelvan jämfört med den senaste matchen mot Hammarby. Emmanuel Banda ersatte Hampus Finndell på mittfältet och i anfallet tog derbyhjälten Gustav Wikheim hand om vänsterkanten i stället för Haris Radetinac som lämnade återbud på grund av sjukdom. Förutom Radetinac var Adamou Doumbouya och Elliot Käck de enda spelarna som inte var uttagningsbara.

Tabelljumbon Helsingborg hade inför matchen spelat ihop sex poäng i Allsvenskan, varav en hämtades på Tele2 Arena i vårens möte med Djurgården. Frågan var om tabelljumbon mäktade med att snuva Stockholms Stolthet på fler poäng, eller om DIF skulle förlänga sin segersvit till fyra matcher.

Avsparken blev fem minuter försenad på grund av en trasig nätmaska som behövde knytas ihop i Helsingborgs mål. När väl matchen kom igång gick Djurgården omgående till ett anfall som både inleddes och avslutades av Magnus Eriksson, men skottet gick ett par meter över ribban. Inledningen blev ändå en fingervisning om hur matchen skulle utvecklas då Eriksson hade mycket boll och Djurgården ett stort spelövertag, även om det inte resulterade i särskilt många målchanser under de första 45 minuterna.

Helsingborg hade en uttalad taktik att försöka såra Djurgården med långa bollar bakom backlinjen vilket också praktiserades när tillfälle gavs. Hemmalaget pressade intensivt med en del framgång men uppträdde samtidigt stressat i passningsspelet vilket gav DIF ett flertal gratischanser. Dessa utnyttjades dock inte med någon större skärpa förrän en halvtimme in i matchen då en mindre lyckad rensning skickligt nickades ner med adress av Piotr Johansson. Rasmus Schüller kunde då sätta igång ett anfall där bollen gick som på ett snöre via Gustav Wikheim och Emmanuell Banda innan den hamnade perfekt framför en i djupet löpande Victor Edvardsen. DIF-forwarden visade kyla i avslutet och tryckte säkert in ledningsmålet intill den första stolpen. Ett klassmål från början till slut, med många lyckade aktioner. Inte minst Bandas precisa passning till Edvardsen.

Innan dess hade Djurgården skapat sig ett tydligt grepp om tillställningen, men just innan målet hade hemmalaget haft sin bästa period och även avlossat det som skulle bli lagets enda skott på mål.

DIF fortsatte att ösa på efter fullträffen och målskytten Edvardsen lyckade sånär frispela Gustav Wikheim, men bollen fastnade på en Helsingborgsförsvarare.

– Vi gör det bra i egentligen hela halvleken och har bra triggers i vårt presspel. Vi måste fortsätta med samma vilja och intensitet och kanske till och med skruva upp tempot ännu mer, sa Victor Edvardsen.

HIF-spelarna såg ganska tidigt tröttkörda ut och lagets chanser förbättrades knappast när Wilhelm Loeper, med ett förflutet i Djurgårdens juniorlag, satte upp en oväntad armbåge i ansiktet på Hjalmar Ekdal. Domaren Granit Maqedonci tog upp det röda kortet och därmed var HIF ett decimerat lag från minut 38.

Djurgården lyckades inte utnyttja det numerära överläget under den första halvlekens återstående minuter, men såg ut att vara fast beslutna att göra det efter halvtidsvilan. Kalle Joelsson i Helsingborgs mål fick det rejält svettigt när Djurgården omgående drog igång en kanonad av chanser. Joel Asoro fick den första sedan Pierre Neurath Bengtsson spelat in en boll som Victor Edvardsen snyggt lät passera. Asoro fick bra träff men bollen for utanför målramen.

Edvardsen var även inblandad i nästa jättechans när han nickade ner Magnus Erikssons inlägg till en fristående Gustav Wikheim vid första stolpen. Norrmannen slog till direkt men kunde inte heller få avslutet på mål.

En dryg kvart in på halvleken lyckades Helsingborg sparka upp bollen på Djurgårdens planhalva, men det resulterade bara i att DIF kunde kontra och anfalla över lite mer ytor. Än en gång var Edvardsen och Wikheim i samarbete och när norrmannen serverades bollen i steget hjälpte det inte att fyra HIF-försvarare nästan hunnit ikapp. En liten touch på bollen var allt som behövdes för att den sakta skulle rulla in i mål och utöka Djurgårdens ledning.

Om matchen inte hade känts avgjord innan så gjorde den definitivt det nu. Den återstående halvtimmen handlade bara om huruvida Djurgårdens skulle göra ytterligare mål, vilket borde ha skett sett till antalet klara chanser. Wikheim, liksom inbytta Kalle Holmberg, Leo Cornic och Elias Andersson hade alla bra lägen att sätta dit trean. Elias Anderssons framspelning till Leo Cornics friläge var delikat men Kalle Joelsson stod för en förstklassig benparad. Den fetaste chansen hade ändå Wikheim när Holmberg osjälviskt passade, men den boll som skulle ha suttit fint i krysset flög metern för högt och utanför mål.

Det avgjorda läget i matchen förde med sig något bristande koncentration en del slarviga passningar som också gav HIF ett par kontringslägen, men med tio man i en 4-4-1-uppställning orkade de rödblå aldrig hota Jacob Widell Zetterströms nolla. DIF-målvakten fick därmed fira sin 24-årsdag på bästa tänkbara sätt.

– Det kändes klart vid 2-0 men redan innan de får utvisningen kände jag att det var vår kväll. I halvtid sa vi att vi inte ska gå ut och spela handbollsspel i 45 minuter där bollen bara går runt utan att vi skulle försöka såra HIF genom att spela in bollarna mellan och bakom dem. Det är en stark DIF-insats idag, sammanfattade lagkaptenen Magnus Eriksson.

Det blev aldrig något tredje mål men väl tre säkra poäng att ta med hem till Stockholm. Därmed har tolv pinnar inkasserats på de fyra senaste matcherna. På lördag väntar Värnamo hemma på Tele2 Arena med avspark 17.30.

11 juli, måndag 19:00Olympia