Företag

Tack för allt Matte Jansson!

  • Föreningen
  • 1 juli 2022

En blårandig trotjänare har nu gått i pension och Rolle Åman tecknar ett porträtt av DIF-legendaren vars insatser för föreningen inte nog kan uppskattas.En schweizisk armékniv tackar för sig

Apropå tack; det är föreningen som ska tacka Mats Jansson för hans 50 år i DIF.  Som rubriken antyder har Matte haft ett tvåsiffrigt antal olika tjänster, allt från pojklagsledare till styrelseledamot.

Matte kom in i vår kära förening vid 16 års ålder (1973) tack vare Lars-Magnus Wester och den numera legendariske ungdomsledaren Peter Carlsson och blev snart assisterande tränare till Leif ”Myran” Ekstig där de tog hand om Djurgårdens 59:or.
En poäng i sammanhanget är att ”Myran” var den som skulle axla ”Nackas” mantel i Hammarby. Riktigt så blev det inte, men väl en fin sportjournalistkarriär.

Nåväl, under 70-talet tränade Matte tre årgångar: -59, -63 och -64.

1980 var han, tillsammans med Göran Aral, ansvarig för ”den gyllene generationen”, födda 1962. Där fanns tre juniorlandslagsspelare i Thomas Hansson, Ingemar Lindewall och Christer Willborg. Samtliga allsvenska spelare 1980.

Men av guldet blev det istället gråsten: Alla tre slutade med fotboll efter säsongen. Den förstnämnde – Hansson – blev sedermera framgångsrik skådespelare på Dramaten.

Under mitten av 80-talet var Matte verksam i Stureby och Sundbyberg, men hade fortfarande uppdrag i DIF som arrangör av de tolv fotbollsskolor som arrangerades.

1987, alltså 35 år sedan kunde man ha tjänsten som assisterande tränare i A-laget, ha administrativa tjänster i samband med matcharrangemang (insläpp och kassor). ”Man”? Matte kunde det i alla fall …

Under perioden 1987-1994 hade Matte titeln sportchef/ klubbdirektör.
– Dock inte med samma mandat som ”Super-Bosse”och Henrik (Berggren).
Säger han fnittrande och lägger in en prilla.

Nu går Matte i pension, men ska jobba vidare med anläggningsfrågor. Hans envetenhet och förmåga att påverka beslutsfattare kan inte nog överskattas. Utan honom hade knappast Johan Björkman-hallen, Kaknäs och Manilla-planen funnits.

Nu ska han runda av med att förverkliga idén med att bygga två fotbollsplaner med belysning på Gärdet.

Ett omöjligt projekt, varnades han för. Det är sådant som triggar herr Jansson.
Bygget pågår som bäst.

Tack för allt, Matte!

Text: Ronald Åman

Senaste nyheter

Relaterat