Företag

Boksläpp: Djurgårdsikoner genom tiderna

  • Föreningen
  • 24 okt 2023

Ronald "Rolle" Åman porträtterar ett antal av våra främsta fanbärare inom föreningen i boken som nu kan inhandlas i Djurgårdsbutiken.

Fotboll har stått på programmet sedan 1899 i vår ärorika förening. Totalt har det, fram till och med 2022, blivit hela tolv SM-guld och fem cupvinster. I boken ”Djurgårdsikoner genom tiderna” porträtteras många av våra främsta fanbärare genom åren: ”Knivsta” Sandberg, Marcus Danielson, Stefan Rehn, Tommy Berggren, ”Nocke” Nordenskiöld, Markus Karlsson, ”Svenne” Lindman med flera.

Det handlar om legendarer och legender, det vill säga spelare och – ofta mytbildande – berättelser om dessa ikoner, enligt ”Rolle”.
–Lejonparten av jobbet ligger ju i researchen, själva skrivandet går fortare, och totalt är det 40 porträtt från begynnelsen fram till ”Mange” Eriksson. Det har varit ett inspirerande arbete och det är alltid kul att gå tillbaka i historien och börja skrapa lite på ytan för att se vad gubbarna har gjort. Sedan har det mig veterligen inte gjorts någon Djurgårdsbok på det här temat, så den fyller ju en lucka på det sättet.

Själva urvalsprincipen är en mix av självskrivna blårandiga titaner, men även subjektiva favoriter och kulthjältar.
– Jag har stämt av en del med Pelle Kotschack och Tomas af Geijerstam kring valen. Är de här spelarna ikoner eller inte? Ibland så är man ju personligt färgad och ser man till Stefan Rehn finns det ju inte tvivel. Men exempelvis Stefan Bergtoft är en spelare som jag själv tycker ska vara med. En otroligt skön kille som egentligen är så profillös att han inte fäster på ett papper. Förskolelärare med en liten hund som läser DN och löser korsord, åker på korsbandsskada, tuggar sig igenom och kommer tillbaka - och dessutom blir derbykung. I övrigt är det ju också alltid bra att lyfta fram hjältar som ”Lill-Lappen” (Olle Helström) så att hans bedrifter lever kvar. 

Bokens tillkomst kommer att firas grundligt på klassisk Djurgårdsterritorium.
– Vi kommer att ha en releasefest hos Berit på Östra Station på torsdag 12 oktober mellan 17-19. Så då är alla välkomna för lite trivsamt häng i samband med släppet.

Välkommen in i 123 års historia!

Format: Inbunden. 170 mm x 230 mm
Omfång: C:a 200 sidor
Release: Finns nu att köpa på difbutiken.se
Pris: 314 kronor för medlemmar. Ordinarie pris 349 kronor.

Ronald Åman har själv tidigare spelat 107 matcher i Djurgårdströjan. Han har även sju landskamper för Herrlandslaget på sin meritlista. Detta är ”Rolles” åttonde förlagsutgivna bok som han helt eller delvis skrivit själv.

Marknadsförs i samarbete med och till förmån för Djurgården Fotboll AB.

Klicka här för att köpa boken

Senaste nyheter

Relaterat