Företag

Välkommen Gustav Wikheim!

  • Herrar
  • A-lag
  • 26 jan 2022

Djurgården mobiliserar i offensiven när den 28-årige välmeriterade norske yttern nu ansluter från saudiska klubben Al-Fateh.

DIF bombar vidare för fullt i transferfönstret och nu anländer en ny offensiv förstärkning i form av norske yttern Gustav Wikheim som skrivit på för tre år. Efter att tidigare ha spelat i Strömsgodset, Gent, Midtjylland och Al-Fateh är det nu dags att ansluta till Stockholms Stolthet för spel i den blårandiga tröjan.
– Det känns fantastiskt. När jag hörde talas om intresset så var det här väldigt aktuellt för min del. Jag har fått ta del av ambitionerna och planerna för föreningen och det överensstämde med det som jag vill uppnå som fotbollsspelare. Så det här passar mig väldigt bra, berättar Gustav som fick lite tips om DIF från välbekanta landsmän.
– Jag har spelat en del med Fredrik Ulvestad i norska U-landslaget så jag pratade med honom och kollade även av läget med Aslak Witry. Hörde efter vad de tyckte om Djurgården och livet i Stockholm och fick bara positiva kommentarer. De älskade verkligen tiden de hade här så det förstärkte intrycket som jag hade från början.

Gustavs tröjnummer blir dessutom 23 vilket följer en stolt norsk tradition där tidigare nämnda Witry och Ulvestad haft numret innan.
– Jag visste faktiskt inte att de hade nummer 23 när jag tog det, men det passar ju bra att jag fick det med tanke på historiken.

Kollen på Djurgården är med andra ord god för Gustav som gjort en del egen research och som är extra laddad för kommande derbyn.
– Jag vet att Djurgården är en stor förening med mycket supportrar på plats på läktarna som gör matcherna ”vilda”. Jag har hört en del om Stockholmsderbyn, att det är tuffa och intensiva matcher så det ska bli väldigt kul att få vara med och spela derbyn med Djurgården.

Vilken är då spetsegenskaperna? Gustav beskriver sig själv på följande sätt:
– Jag är en kreativ spelare som gillar att ha bollen och skapa framåt. Tycker om att utmana, dribbla och är snabb i fötterna, summerar han och inflikar att han tar det desto lugnare vid sidan av planen.
– Den tiden blir ungefär som för de flesta fotbollsspelare, vara med familjen och kanske spela lite Playstation. Men det kan också bli lite schack ibland, annars är det ganska vanliga grejer som händer.

Det kompletta familjenamnet lyder Gustav Mendonça Wikheim med en norsk far och en brasiliansk mor och Gustav är en del av en riktig fotbollsfamilj där både hans bror Viktor Wikheim och hans halvbror Lars Fuhre är aktiva inom den norska fotbollen.

För egen del inleddes Gustavs professionella fotbollsresa i Strömgodset där han spelade 2011-2015, (och vann guld 2013), för att därefter gå till belgiska KAA Gent i december 2015. Väl där blev det dock en snabb utlåning till FC Midtjylland där Gustav gjorde ett rejält avtryck med 93 matcher och 15 mål och bärgade nya titlar innan han sedan gick vidare till saudiska klubben Al-Fateh 2019.

Nu hoppas Gustav på ännu fler titlar i Djurgården.
– Det är en anledning till att jag kommer hit. Jag vill hjälpa laget att vinna matcher med min erfarenhet. Jag vet vad som krävs för att vinna och har vunnit titlar i andra länder. Så jag hoppas mina kvaliteter och min rutin kan bidra till framgångar för laget.

Något som tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf säkerligen hoppas på också och Gustav har haft en inledande dialog.
– Jag har pratat med dem lite på telefon för några dagar sedan och det är duktiga tränare som vet vad de håller på med. Så jag ser fram emot att komma ut på träningsplanen för att lära känna dem och resten av laget och visa vad jag kan, berättar Gustav som är enormt taggad på att komma igång.
– Senaste matchen jag spelade var i mitten av december och sedan fick jag corona efter det. Men nu är formen god och jag har hållit igång och tränat medan jag var i Norge. Så det kliar i benen för att få komma igång med fotbollen igen.

Något han kommer att få chansen att göra i nästa vecka på betydligt varmare breddgrader.
– Planen är att jag ska ansluta till laget när de reser iväg på träningslägret på Gran Canaria nu på måndag. Det ska bli grymt kul och jag får en bra chans att lära känna alla i laget ordentligt, avrundar Gustav.

 

Bosse Andersson: ”En väldigt skicklig fotbollsspelare som gör avtryck med sin kreativitet”

Värvningsmaskineriet fortsätter att rulla vidare på högvarv för sportchef Bosse Andersson som nu förstärker ytterligare med en välmeriterad ytterforward som har mycket intressanta egenskaper.
– Han är en väldigt skicklig fotbollsspelare med offensiva kvaliteter som oavsett klubb står för mycket mål och assist och gör avtryck med sin kreativitet. Han är skicklig en-mot-en, utmanar sin motståndare i sin roll som offensiv ytter, men han kan egentligen spela på vilken plats som helst i anfallet. En duktig avslutare och en intelligent spelare som har varit väldigt uppskattad i sina tidigare klubbar, berättar Bosse som ännu en gång drog det längsta strået i kampen om ett eftertraktat namn på transfermarknaden.
– Det är en spelare som det har ryktats om innan vi var i kontakt med honom. Men vi har väldigt bra ambassadörer bland våra spelare som varit i Djurgården och i det här fallet har Fredrik Ulvestad varit en viktig faktor. De är jämnåriga och Ulvestad, och även Aslak Witry, har gjort bra pr för Djurgården. Det gjorde att Gustav blev intresserad av att komma till oss trots att det fanns stort intresse från många olika håll, både väster- och österut i fotbollsvärlden.
– Så det är otroligt kul att Gustav väljer Djurgården som ett spännande projekt. Det handlar om inramningen på matcherna, boendet i Stockholm och framför allt vill han komma hit för att göra avtryck och vinna titlar. Han har tagit titlar där han varit tidigare och ser fram emot att vara en bidragande spelare som tar ett stort ansvar för sportsliga framgångar.

Att sedan Gustav kommer att ha 23 på ryggtavlan är helt logiskt sett till den norska historiken i DIF.
– Han vet nu vilket ansvar tröjnummer 23 innebär där han följer en stolt norsk tradition som påbörjats av hans landsmän Fredrik Ulvestad och Aslak Witry, poängterar Bosse.
 

Fakta Gustav Wikheim

Position: Ytterforward
Född: 18 mars 1993
Längd: 1,82 m
Tidigare klubbar: Al-Fateh, Midtjylland, Gent, Strömsgodset
Landskamper för Norge: U23 (2), U21 (12), U19 (6), U18 (13)


Senaste nyheter

Relaterat