Företag

Välkommen Lucas Bergvall!

  • Herrar
  • A-lag
  • 9 dec 2022

Brommapojkarnas flitigt omskrivna 16-åriga mittfältstalang är klar för Djurgården.

Efter att broder Theo introducerades tidigare under fredagen är det nu dags för Lucas Bergvall att presenteras. Att kalla Lucas för den mest omskrivna 06-födde fotbollsspelaren i Sverige är knappast någon överdrift. Som nav på mittfältet i kusligt framgångsrika BP 06-1 har han varit med och radat upp vinster l ett antal prestigefulla turneringar över hela Europa. Under 2022 tog han sedan som 16-åring klivet in i Brommapojkarnas A-lag där han spelade elva matcher totalt i Superettan och var med och tog BP tillbaka till Allsvenskan.

Intresset för honom har av förklarliga skäl varit massivt runtom i fotbollsvärlden. Men valet föll på Djurgården och Bosse Andersson kan därmed stoltsera med en synnerligen eftertraktad skalp i vinterns transferfönster och Lucas själv är väldigt glad över att krita på för tre år med DIF.
– Jättekul att skriva på för Djurgården. Det känns som ett väldigt bra steg i min karriär och jag kommer till en förening som jag tror passar mig bra just nu, berättar Lucas som var på det klara med sin prioritering.
– Jag hade många valmöjligheter men det kändes ändå som att Djurgården var ett perfekt steg för mig. Allt handlar inte om pengar utan det är känslan man får som är viktigast - och allt kändes också väldigt bra när jag kom hit till Djurgården och fick en tydlig bild av hur Bosse (Andersson), Peter (Kisfaludy) och alla övriga jobbar i föreningen.

Att Djurgården dessutom ligger Lucas varmt om hjärtat är inte särskilt märkligt med tanke på familjehistoriken.
– Vi är ju en djurgårdsfamilj och mamma spelade för Djurgården i tre år, förklarar Lucas som även haft Peter Kisfaludy som tränare under större delen av sin tid i BP.
– Det kanske påverkat lite, men i det stora hela är det ju inte det som är den avgörande faktorn. Det handlar till största delen om hela bilden av Djurgården som jag har haft och de intryck jag har fått av föreningen.

Ser man till bakgrunden så var Lucas navet på mittfältet i BP 06-1, Sverige bästa 06-lag med Peter Kisfaludy som tränare, som vann i princip alla turneringar de ställde upp i - både i Sverige och Europa. 
– Under 2019 vann vi som ett svenskt akademilag fem av de största turneringarna i hela Europa och det kändes helt otroligt. Det har nog påverkat mig ganska mycket och det skiljer faktiskt inte så mycket som man tror. Man tänker att utländska klubbar har mycket bättre akademier, men så behöver det inte vara. De kanske har bättre förutsättningar och mer pengar, men så länge du spelar en bra fotboll kan du åstadkomma väldigt mycket. Vi visade att det inte spelade så stor roll hur många tränare eller hur mycket pengar du har. När vi mötte Bayern München kom de med sju tränare och där stod vi med en coach och en lagledare och slog dem med 3-0. Det blev som en öppning där man förstod att det här kan leda till något stort och de tror jag att alla i laget kände.

Lucas var även lagkapten i BP 06-1 och han besitter påtagliga ledaregenskaper.
– Det finns väl en del av det hos mig. Men eftersom jag börjat spela mycket med äldre spelare blir det annorlunda. Jag kan ju inte gå in i ett äldre lag som 16-åring och börja leda på planen, men rent generellt tyckte jag nog att jag var en hyfsat bra kapten under min tid i BP. Jag försökte alltid hjälpa laget och vara peppande och det blev rätt bra i slutändan, förklarar han och bindeln har Lucas också burit i svenska P06-landslaget.
– Det är ju väldigt kul att få den möjligheten och försöka göra det bästa av det. Jag känner mig väldigt stolt och tacksam över att få vara kapten i landslaget.

Närmast kommer Lucas från en uppseendeväckande säsong som förde BP tillbaka till Allsvenskan där han spelade 11 matcher totalt.
– Jag klev upp i A-laget i somras och fick göra debut borta mot Örgryte. Jag gjorde fyra matcher från start och sju inhopp så det blev elva matcher. Som 16-åring var det ju väldigt roligt att få den chansen och det har betytt mycket för mig både som fotbollsspelare och person. Det har gett erfarenheter och jag har lärt mig väldigt mycket från de äldre spelarna, både under träning och match. Så det var ett viktigt steg för mig och jag hoppas kunna utbildas på samma sätt här i Djurgården.

Poängmässigt blev det 1+1 för Lucas och båda poängen kom i samarbetet med broder Theo som nu också är klar för DIF.
– Vi har haft ett bra samarbete på planen och passade fram varandra till våra respektive mål. Vi har ju tävlat lite genom åren, men vi funkar bra ihop när vi spelar tillsammans.

Tittar man närmare på Lucas egenskaper på planen är han van att hantera samtliga positioner på ett tremannamittfält och vill gärna vara med och styra spelet.
– Jag är en central mittfältare och spelar gärna som 8:a i ett 4-3-3-system. Trygg med bollen och bra på att driva upp och ta fram bollen framåt med mitt passningsspel. Sedan har jag rätt bra teknik, om jag ska beskriva mina styrkor. Samtidigt finns det alltid saker att jobba med, förklarar Lucas som även trivs i en djupare mittfältsroll.
– Jag har kört mycket som 6:a under de två senaste säsongerna i BP P19 och P17. Det passade mig enormt bra och jag spelade även 6:a i sista matchen i Superettan med BP. Jag känner mig trygg där, så det skulle kunna vara en roll som passar mig. Sedan har jag ju även spelat som 10:a i 06-landslaget och det är klart att det funkar det med, men helst spelar jag som 8:a eller 6:a eftersom jag gillar att styra spelet.

Men det är mer än spelet som ska styras i en tonårig elitfotbollstillvaro och Lucas är noga med att styra upp planeringen för att få tiden att räcka till.
– Det blir mest skola och fotboll. Vissa dagar i BP var det upp 8.00, träning 9.30 till 13.00 och sedan gå i skolan till 16.30, plus läxor på det. Så det är ju som en hel arbetsdag men det måste man acceptera och när man är ung och får chansen kan man inte slarva bort den. Men skolan är väldigt viktig, man vet ju aldrig vad som händer i framtiden och det är bra att ha något som jag kan bygga på om jag inte skulle kunna spela fotboll längre.

Förhoppningsvis en framtidsförsäkring som inte behöver utnyttjas och i januari kickar Lucas igång träningen med ett DIF som har en oerhört stark säsong i ryggen.
– Djurgården har ju gjort det otroligt bra i år, både ute i Europa men även i Allsvenskan med en andraplats. 2023 blir det ju slutspel i Conference League och att gå obesegrade i en grupp mot Molde, Gent och Shamrock är stort. Ett imponerande avtryck i Europa av ett svenskt lag och det blir ju väldigt kul att komma in i Djurgården under en sådan period.

En del välbekanta DIF-ansikten väntar dessutom när laget drar igång.
– Förutom att min bror Theo är med har jag haft bra kontakt med André Picornell och jag känner även Wilmer Odefalk väl. Sedan har jag ju spelat mycket med Isak Alemayehu i P06-landslaget, så vi har en bra kontakt. Förutom det känner jag ju många i DIF P19 och P17 och jag har även träffat Joel Asoro en del. Men det ska bli kul att träffa och lära känna alla de övriga i A-laget, konstaterar Lucas som givetvis är väl medveten om den stenhårda konkurrenssituationen.
– Det är ju otroligt duktiga spelare i laget med Mange Eriksson, Hampus Finndell och Rasmus Schüller som spelat mest på mittfältet, så det blir såklart en tuff konkurrens. Det är ju något som man får acceptera och göra det bästa av situationen. Framför allt kan jag lära mig mycket av dem och utvecklas, men jag kommer självklart att jobba stenhårt och göra allt jag kan för att försöka ta en plats på sikt.

Tankarna kring Lucas roll I laget har han ventilerat med tränarduon Kim & Tolle som har lagt upp klara riktlinjer.
– Vi hade ett möte för någon vecka sedan och det bidrog till att det blev lättare att välja Djurgården. När man ser tydligt att både tränarna och hela föreningen verkligen vill att jag ska komma känns det bra. Det stärkte bilden av hur Djurgården jobbar när man får se sig runt på Kaknäs, träffa fysteamet och lära känna alla som jobbar i föreningen. Allt sammantaget gav ett gott intryck och var helt klart en bidragande faktor i valet.

…och den 9 januari är det dags första träningspasset med laget inför en synnerligen intressant säsong som väntar.
– Jag ska jobba så hårt som möjligt och utvecklas så mycket jag kan. Det här känns som rätt steg i min karriär och jag längtar redan nu efter att komma igång med träningen i januari, avslutar Lucas.
 

Bosse Andersson om Lucas Bergvall

Med tanke på mängden klubbar som jagat en underskrift från Lucas Bergvall finns det all anledning för sportchef Bosse Andersson att plocka fram en cigarr ur humidoren när den 16-årige mittfältsbegåvningen nu är klar för tre år med DIF. Precis som sin bror Theo besitter Lucas en mix av självförtroende och ödmjukhet, viktiga egenskaper för en ung spelare av Lucas kaliber, enligt Bosse.
– Lucas är ju en av Sveriges mest lovande och omskrivna talanger som har uppvaktats av många klubbar utomlands och vi är otroligt stolta och tacksamma att han valde att komma till Djurgården. Han är ju en otroligt skicklig fotbollsspelare och har pondus redan i sin unga ålder med sin spelskicklighet och speluppfattning. Lucas har höga ambitioner med sin fotboll, är målmedveten och ser Djurgården som sitt nästa steg att gå och det är kul att han stannar i Sverige, för det har inte saknats anbud. Så vi är väldigt glada att han fortsätter sin resa här hos i Djurgården och vi tackar för det förtroende som familjen Bergvall har gett oss.

 

Fakta Lucas Bergvall

Position: Mittfältare
Född: 2 februari 2006
Längd: 1,86 m
Tidigare klubbar: BP
Landslag: 8 P16-landskamper (3 mål)

 

 

 

Senaste nyheter

Relaterat