Företag

Välkommen Theo Bergvall!

  • Herrar
  • A-lag
  • 9 dec 2022

Djurgården stärker upp defensiven med den U-landslagsmeriterade 18-årige ytterbacken från BP.

Det fortsätter att delas ut förtida julklappar från sportchef Bosse Andersson och nästa spännande namn som presenteras är Brommapojkarnas unga ytterback Theo Bergvall. Med födelseåret 2004 i passet har Theo onekligen framtiden för sig, men har redan hunnit visa hög klass på seniornivå genom att bidra till BP:s serieseger i Superettan 2022.

Nu byts emellertid den svart-röda tröjan mot en blårandig när Theo kritat på för fyra år i Djurgården.
– Det här känns väldigt bra, Djurgården har alltid legat mig varmt om hjärtat och nästan hela släkten är djurgårdare. Så det var ett rätt enkelt val i slutändan, berättar Theo som har fina fotbollsgener i familjen.
– Min mamma Malin har spelat i tre år med Djurgården och farsan spelade också, men kom inte riktigt upp till den nivån, säger Theo med glimten i ögat.

Utöver det har Theos farfars farfar varit chef på Stockholms Stadion och enligt uppgift bott i Klocktornet. En synnerligen imponerande familjehistorik och till viss del bidragande till att valet föll på DIF, trots ett stort intresse från många håll.
– Jag tycker att Djurgården kom med en tydlig och bra plan och varje möte vi har haft har varit bra. Jag känner ju även Peter Kisfaludy sedan innan och har haft en bra kontakt med Bosse Andersson där Djurgården framförde en tydlig plan för mig. Jag har träffat tränarna också och det kändes tryggt, de var väldigt måna om att jag skulle komma hit.

Ser man till Theos bakgrund har han spelat i BP ända sedan han var knatte och skrev på ett senioravtal med BP i somras som ledde till 16 spelade matcher i Superettan i år.
– Det gick väldigt snabbt och jag blev inslängd direkt i laget när högerbacken i BP blev skadad. Då startade jag sex matcher i rad och det var skönt att få en bra start direkt med tanke på att jag spelade i P19 bara för något år sedan. Vid den tidpunkten tänkte jag mest att vi var på säker mark i tabellen. Så det var jäkligt kul att vi till slut kunde vinna serien, det är inte ofta man får uppleva det.

Säsongen i Superettan med BP innebar även ett antal matcher tillsammans med Theos flitigt omskrivna lillebror Lucas Bergvall (född 2006). Båda landade på 1+1 i poängskörden och det var ett brödrasamarbete bakom båda målen.
– Vi har funkat bra ihop på planen, han assisterade mig till mitt första mål och sedan assisterade jag honom till hans mål. Så det känns kul att vi spelar bra tillsammans, förklarar Theo som beskriver sina styrkor på följande sätt.
– Jag har ett bra steg och tar bollen förbi motståndare. Sedan är jag bra i passningsspelet, har en god funktionell teknik och ett ganska bra häng i luften också, jag är ju rätt lång så det hjälper till i huvudspelet. Sedan finns det alltid mycket att utveckla och det hoppas jag kunna göra här i Djurgården.

Ser man till tillvaron utanför planen är den ganska typiskt tidsmässigt tight för en hårt satsande tonårig fotbollsspelare.
– Jag går i skolan i tredje året på gymnasiet ute i Bromma på NIU och det synkar ju bra så att jag kan träna när det behövs. I övrigt blir det mest att man hänger med polare, men till stor del handlar det om skola och träning.

Nu förflyttas dock träningen från Grimsta till Kaknäs och Theo har höga tankar om det lag han nu ska ansluta till.
– Jag är imponerad av det året som Djurgården gör - att kunna köra på två fronter och göra så pass bra ifrån sig i både Allsvenskan och Europa. Sedan var det så klart tråkigt att det inte räckte till SM-guld. 
– Jag känner ju André Picornell sedan innan och han säger att det varit en väldigt bra aura i omklädningsrummet och det verkar ha gett effekt på planen. Sedan finns det ju en spelidé där man har mycket boll, vilket även involverar ytterbackarna, och det passar bra för min del.

Förutom André Picornell är Theo väldigt tight med senaste nyförvärvet från BP, Wilmer Odefalk, som blev klar för DIF i torsdags. 
– Jag känner Wilmer väldigt bra och vi har även spelat tillsammans i 04-landslaget. Vi har en jättebra kemi ihop, men det är egentligen bara han och André som jag känner i laget. Fast det brukar gå fort att lära känna resten och det ser jag fram emot, berättar Theo som även kan se fram emot en tuff konkurrenssituation. 
– Piotr Johansson har ju gjort det jättebra som högerback och nu har jag en framför mig, så det är bara att jobba hårt. Samtidigt har tränarna varit tydliga med att båda börjar från noll när säsongen drar igång. Jag har mycket att lära men det är bara att gå ut och köra.

I övrigt har Theo fått goda intryck från tränarhåll med en tydlig dialog om hans roll i DIF.
– Jag hade ett möte med Kim Bergstrand och det var ett bra samtal. De har scoutat mig noggrant och Kim visade klipp och vi pratade om hur jag ska använda mina styrkor bäst.

Styrkor som också har inneburit landslagsspel med svenska U19-landslaget, något som Theo gärna fortsätter med. 
– Jag hoppas på att få spela så mycket i landslaget som möjligt och självklart hoppas jag ju på att någon gång framöver få representera det svenska A-landslaget. 

Men nu närmast är det Djurgården som gäller och Theo är tålmodigt klok och redo för hårt jobb. 
– Först och främst ska jag slussas in i träningsmiljön. Det är ju ett ganska stort kliv och det gäller att undvika skador och annat. Sedan kunna göra inhopp och få känna på att spela inför alla supportrar, det blir ju en ganska stor kontrast jämfört med BP. Så det handlar om att få spela så mycket som möjligt med sikte på att så småningom ta en startplats och bidra till medaljer och framgångar i Europa, avslutar han.
 

Bosse Andersson om Theo Bergvall 

Med en underskrift på plats från en av Sveriges mest eftertraktade unga ytterbackar finns det synnerligen intressanta framtidsutsikter för Theo Bergvall i Djurgården. Kontraktet sträcker sig dessutom över fyra år så det finns en långsiktig och genomtänkt plan för honom i DIF, enligt sportchef Bosse Andersson.
– Theo är ju en ung, modern och lovande ytterback med spännande egenskaper. Väldigt spelskicklig och löpvillig med sin snabbhet, har en bra passningsfot och gillar att delta i offensiven. Han spelade i över hälften av BP:s matcher i år och gjorde något mål också i gott samarbete med sin bror Lucas. En ambitiös kille med en bra balans mellan självförtroende och ödmjukhet som har höga mål med sin fotboll. Nu har skrivit på för fyra år hos oss och vi är glada och tacksamma över att han valde Djurgården, konstaterar Bosse. 
 

Fakta Theo Bergvall

Position: Ytterback
Född: 21 september 2004
Längd: 1,86 m
Tidigare klubbar: BP
Landslag: 2 U19-landskamper

Senaste nyheter

Relaterat