Företag

Förlust mot Växjö på Stadion

  • Damer
  • A-lag
  • 15 maj 2023

Djurgården blev utan nätkänning trots gott om lägen mot ett effektivare Växjö som vann med 1-0.

Laget

Det blev tre nya namn i startelvan mot Växjö DFF som mönstrades enligt följande:

Elvira Björklund 
Matilda Plan, Emelie Lövgren, Portia Boakye
Alice Bergström, Tilde Lindwall, Nellie Lilja (k), Tove Almqvist, Ebba Hed
Hayley Dowd, Lova Lundin

Hedvig Lindahl var inte tillgänglig för truppen och Sanna Kullberg missade hela träningsveckan på grund av sjukdom och var således inte redo för 90 minuter.

Första halvlek

Efter en kärv period med en poäng på de fyra senaste matcherna fanns ett behov av ett trendbrott när Djurgården klev ut på ett vårvarmt Stadion för att ta sig an gästande Växjö DFF. En nykomling som visat kvaliteter under seriestarten och som låg en poäng bakom DIF i tabellen inför avspark.

Gräsmattan på Stadion var ännu inte optimal och det lite studsiga underlaget kunde bli en avgörande faktor i matchen. Dock inget som hindrade Tilde Lindwall att gå på avslut redan i andra minuten men bollen flög en bit utanför målramen. 

DIF fortsatte framåtlutat och tryckte på för att ta initiativet. Hayley Dowd gick på avslut som blockerades och minuten efter dribblade sig Alice Bergström fram på egen hand och sköt decimetern ovanför ribban. 

En pigg start från blåränderna men Växjö ville också ha ett ord med i leken och Evelyn Ijeh träffade första stolpen med ett skott/inlägg, Elvira Björklund hade dock koll på den bollen. Strax efter var det farligt igen när DIF-keepern tappade ett inlägg som sedan gav skottläge för Nesrin Akgun. Det avslutet parerades dock skickligt av Elvira som reparerade situationen.

Chansrikt och underhållande under första kvarten men inga mål. Matilda Plan prövade från distans i 21:e och Tove Almqvist fick läge kort därpå men ingen ordning på skottet. Spelet böljade där båda lagen ville framåt och med halvtimmen spelad kom halvleken kanske bästa läge där en retur från Elvira Björklund gav Juliette Kemppi skottläge och bollen gick lyckligtvis i burgaveln.

Men det skulle osa ännu mer katt när ett inspel från Växjö skapade kaos i Djurgårdens straffområde och Elvira Björklund fick rycka in med en akrobatisk räddning där hon svepte undan bollen på mållinjen. Ruggigt nära ett baklängesmål och Växjö skapade tryck nu.

Den blårandiga offensiven hade bedarrat lite vid det här laget och enstaka framstötar kom men inga klara DIF-chanser. Även gästerna attacker klingade av i takt med att halvtidssignalen närmade sig. Ett sista läge kom i alla fall för Hayley Dowd i 42:a minuten som tog emot fint i boxen men det blev inget tryck i avslutet. En farlig hörna samt ett vänsterskott från aktiva Alice Bergström hanns också med. Men det kunde också blivit underläge i paus när Elvira Björklund inte fick grepp om ett inlägg men lyckades ånyo reparera genom att avvärja returen från Evelyn Ijeh.

Det var det sista som hände under en chansrik halvlek där Växjö hade snäppet vassare lägen men det var fortsatt mållöst in i halvtidspausen.

Andra halvlek

Det var en oförändrad elva som klev ut för att försöka spräcka nollan i den ännu kvardröjande kvällssolen på Stadion. Djurgården ville framåt men det var Växjö som skulle ta ledningen efter ett skickligt kombinerande där Evelyn Ijeh avslutade otagbart i bortre krysset.

DIF försökte replikera omgående när Ebba Hed vägrade med Dowd men Louise Högrell greppade vänsterinlägget framför fötterna på framrusande blåränder. Växjö svarade å sin sida upp med en ny farlighet och med halvtimmen kvar gällde det att först och främst gå för en poäng.

En fin passning från Hayley Dowd gav Tove Almqvist skottläge men avslutet gick rakt i famnen på Högrell. En hörna från Ebba Hed skapade oro och Portia Boakye satte gästernas keeper i arbete på nytt som tippade bollen strax över ribban.

Minuterna tickade dock oroande fort och det började bli bråttom med tanke på behovet av poäng. Ett trippelbyte genomfördes i 74:e minuten där Flavine Mawete, Kamilla Karlsen och StinaLisa Johansson kom in istället för Lova Lundin, Emelie Lövgren och Tove Almqvist.

Forceringen rullade igång och Ebba Hed fick läge i boxen men fick inte avslutet på mål. DIF pressade högt och vann mycket boll men nu gällde det att vaska fram lägen. Hayley Dowd nickade utanför för att sedan direkt efter ta ett byte då Sara Lilja Vidlund äntrade planen. 

Tio minuter återstod och nu handlade det enbart om att rädda en poäng. Flavine Mawete la upp för StinaLisa Johansson, men Louise Högrell räddade på nytt. Ännu ett vänsterinlägg från Ebba Hed skapade stora problem för Högrell, andrabollen rensades dessvärre undan och frustrationen ökade.

Ett antal minuter förflöt medan Växjö dödade tid nere vid offensiv hörnflagga och bara två övertidsminuter återstod. Dessvärre kom inga högkaratiga DIF-chanser då heller och till slut kom den ofrånkomliga slutsignalen.

Fortsatt motlut och därmed halkar DIF ner på elfteplats medan Växjö går om i tabellen. Nu finns inget annat än att knyta nävarna, kavla upp ärmarna och jobba stenhårt. Bortamatch mot Kristianstad väntar på fredag och då gäller det att kriga på för poäng.

15 maj, måndag 19:00Stockholms Stadion

DjurgårdenVäxjö DFF
0-1 (0-0)

  • MålskyttarEvelyn Iljeh 50'
  • Domare Sandra Almkvist
  • Publik (Stockholms Stadion)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat