Företag

Klar förlust mot Uppsala

  • Damer
  • A-lag
  • 11 nov 2023

Djurgården fick se sig besegrade med 4-0 på Stockholms Stadion i årets sista damallsvenska match.

Laget

Djurgården ställde upp med följande elva i säsongens sista match:

Katelin Talbert
Julia Walentowicz, Matilda Plan, Beata Kollmats, Ebba Hed
Sessy Åsland, Nellie Lilja
Alice Bergström, Tove Almqvist, StinaLisa Johansson
Tilde Lindwall

Flavine Mawete och Sara Lilja Vidlund var de spelare som inte fanns tillgängliga för matchtruppen.

Första halvlek 

Med kontraktet säkrat sedan tidigare handlade det om tabellplaceringar för Djurgården när laget klev ut på Stockholms Stadion för säsongens sista damallsvenska match. En möjlighet att klättra från elfte till åttonde plats fanns, om övriga resultat gick rätt, och som alltid var det av största vikt att spela för skölden.

För motståndarna IK Uppsala var dramatiken betydligt tätare där laget var piskade att ta minst en poäng för att klara kontraktet och lyfta sig till kvalplats där BP låg, en poäng före gästerna. Upplagt för dramatik och väderleken bjöd på novembergrått väder men Stadion lystes ändå upp av ett stilfullt tifo inför avspark.

De första minuterna blev lite avvaktande men Alice Bergström var framme tidigt och bröt sig fram på sin högerkant med ett farligt inspel. Uppsala svarade upp med era farligt inlägg kort därpå och intensiteten ökade i matchen.

Bara sekunder senare fick Klara Folkesson halvt friläge och därefter var Wilma Öhman framme med ett farligt skott som blockerades. Uppsala var på hugget nu och Charléne Novotny vann boll högt upp i planen och var nära att lobba in ett ledningsmål.

Djurgården kom med ett par motattacker men i 14:e minuten skulle gästerna ta ledningen när Klara Folkesson tog emot en boll i boxen och rullade in 1-0 för Uppsala.

Ett tidigt bakslag för DIF och kvitteringsjakten skulle därmed dras igång. Men Uppsala var fortsatt heta där Folkesson fortsatte att oroa i djupled. Även Tove Almqvist hotade framåt med en soloraid på högerkanten, men Milla-Maj Majasaari dök ner och greppade inspelet.

Ny DIF-chanser följde och det mesta skedde via högerkanten där Alice Bergström utmanade aktivt. Även Uppsala var fortsatt framåtlutade och anfallen avöste varandra i båda riktningarna.

Det var också gästerna som skulle få utdelning efter ett slarvigt bolltapp på egen planhalva som till slut gav Klara Folkesson fritt fram att rulla in 2-0.

En brantare uppförsbacke och tvåmålsunderläge med halvtimmen spelad. Dessvärre kom inga tendenser som pekade på en förändring utan det var fortsatt tryck från ett energiskt Uppsala. Detta medan DIF hade svårt att skapa några lägen överhuvudtaget - även om det kom några halvchanser mot slutet - och 8-2 i avslutsstatistiken i gästernas favör talade sitt tydliga språk.

Efter två övertidsminuter blåstes sedan halvleken av Djurgården fick en välbehövlig kvart för att mobilisera styrkorna efter en inte utför övertygande halvlek.

Andra halvlek

Det blev ett dubbelbyte i pausen där Lova Lundin och Sanna Kullberg klev in och Tilde Lindwall och Julia Walentowicz klev av. Ett tvåmålsunderläge skulle hämtas upp nu gällde det att hitta sätt att luckra upp gästernas defensiv

Spelet flyttades upp men det var samtidigt svårt att karva fram heta chanser. Uppsala var dessvärre hetare framåt och i 56:e smällde det till bakåt igen, Klara Folkesson vann en duell i straffområdet och fullbordade ett hattrick.

Tre mål att hämta in nu och ett byte kom omgående när Hayley Dowd ersatte Tove Almqvist. Halvtimmen återstod och DIF försökte få igång en forcering. Nytt byte kom när Kamilla Karlsen ersatte Sessy Åsland och blåränderna hade tryck nu, Hayley Dowd nickskarvade ett inlägg men bollen smet utanför.

Inlägg matades in, halvchanser uppstod, men riktigt farligt blev det inte medan minuterna tickade iväg snabbt. Ett hyfsat skottläge för StinaLisa Johansson kom i 80:e minuten men i övrigt var det tunnsått med DIF-lägen.

De sista tio minuterna flöt iväg i ett lägre tempo och det var gästerna som hade mest bollinnehav. En positiv injektion kom i alla fall i 87:e minuten när 06-födda Märta Ankarcrona - som för övrigt vann Årets Junior på flicksidan - fick göra damallsvensk debut.

Fyra tilläggsminuter kom upp på skylten och Lova Lundin hann med en hyfsat farlig nick som smet halvmetern utanför. Ett sista mål skulle det dock bli, dessvärre från gästerna som gjorde 4-0 när Maria Poli nickade in en inläggsfrispark.

En tydlig förlust var ett faktum och därmed landar Djurgården på en elfte plats efter ”en i stort sett bra höst men med en besk avslutning”, enligt tränare Marcelo Fernandez.
Nu väntar några avslutande träningsveckor innan ledigheten i december tar vid och därefter börjar uppladdningen inför fotbollsåret 2024 - en säsong som innebär nya möjligheter.

11 november, lördag 14:00Stockholms Stadion

DjurgårdenIK Uppsala Fotboll
0-4 (0-2)

  • MålskyttarKlara Folkesson 13'Klara Folkesson 29'Klara Folkesson 56'Maria Poli 90+2'
  • Gula kortBeata Kollmats
  • Domare Maral Mirzai
  • Publik (Stockholms Stadion)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat