Kryss efter drama i Linköping

• 11 feb 2023

Djurgårdens damlag spelade 2-2 mot Linköping i en träningsmatch med händelserika slutminuter.

DIF-tränaren Magnus Pålsson hade gott om uttagbara spelare till lördagens träningsmatch mot fjolårets allsvenska trea Linköping FC. Lova Lundin hade stått över träningspass under veckan men återfanns i truppen, medan Olivia Ländin Sjöblom stannade hemma. Det gjorde även Hayley Dowd som tränar med laget men ska matchas in successivt efter sin långa skadefrånvaro.

Startelvan som mönstrades såg ut som följer:

Hedvig Lindahl
Matilda Plan, Sanna Kullberg (kapten), Portia Boakye
Alexsandra Lobanova, Nellie Lilja, Kamilla Karlsen, Tove Almqvist, Ebba Hed
Tilde Lindwall, StinaLisa Johansson

Djurgården, som inte släppt in något mål under säsongens två första träningsmatcher (Apollon och Norrköping), var inställda på att försvarspelet skulle sättas på rejäla prov på Linköping Arena och så blev också fallet.

Ett helvitt DIF försökte sätta hög press med flera spelare, men sjönk ändå snabbt ner i en 5-3-2-uppställning. Andrée Jeglertzs Linköping spelade sin tredje träningsmatch på en vecka men orkade ändå vara skoningslösa i sitt presspel vilket gav ett stort övertag i bollinnehav.

LFC:s höga försvarsspel gav samtidigt DIF ytor för omställningar vid ett par tillfällen, men anfallsförsöken resulterade inte i några målchanser. Hemmalaget var däremot riktigt nära ett ledningsmål när Yuka Momiki träffade stolpen efter ett inspel snett bakåt från högerkanten. Det var en målchans som kom logiskt med tanke på hur hårt Djurgården fick slita för att få till något passningsspel och de längre sekvenserna med bollen inom laget uteblev helt.

I minut 21 räddades DIF av målvakten Hedvig Lindahl sedan provspelande Delaney Pridham fått tag på en boll som studsat igenom Djurgårdens mittförsvar. Pridham kom helt fri men Lindahl gjorde sig stor och lyckades styra avslutet till hörna.

Fyra minuter senare höll i stället en felaktigt dömd hörna på att resultera när Lisa Björk nådde högst med pannan och fick bra träff. Denna gång hade Lindahl varit överspelad men bollen for utanför den bortre stolpen.

När Djurgården inte lyckades förvalta sina bollvinster var det omöjligt att flytta upp spelet. Nollan förblev ändå intakt till den 41:a minuten då en misslyckad bollmottagning blev en gåva till Yuka Momiki som i sin tur frispelade Delaney Pridham. Den här gången vanns duellen mot Lindahl av Pridham som hittade en lucka mellan benen på den förre landslagsmålvakten.

Dryga minuten senare noterades äntligen Djurgårdens första avslut då Nellie Lilja försökte från långt håll, men något skott på mål blev det inte under första halvlek.

Djurgården kom ut piggt efter halvtidsvilan och skapade omgående en riktigt bra kvitteringschans. En rättvänd Tilde Lindvall hittade StinaLisa Johansson i djupled men en utrusande Lovisa Koss kom ut från målet och avvärjde.

DIF vågade nu ligga högre upp med anfallstrion och det centrala mittfältet vilket belönades med betydligt mer tid på motståndarnas planhalva. StinaLisa Johansson fick strax en ny kvitteringschans när Ebba Hed spelade in bollen i straffområdet men en lång tå från Emma Östlund i LFC-försvaret förhindrade ett avslut

Nu var det plötsligt Linköping som kunde gå på omställningar och en obevakad Cornelia Kapocs fick ett gyllene läge att göra 2-0 utan att få bollen på mål.

Samtidigt fortsatte en aktiv StinaLisa Johansson att hota Linköping med sin löpstyrka. Efter en dryg timmes spel drev hon fram till ett bra läge men när hon valde att söka Tilde Lindwall med en passning kunde målvakten Lovisa Koss hinna före.

Efter en period när 1-1 hängde i luften ställde DIF-försvaret till det med ett par bolltapp som gav LFC möjligheter att utöka ledningen. Kapocs hade den bästa chansen och tog sig förbi en utrusande Lindahl men kom ur vinkel och lyckades inte träffa mål den gången heller.

Efter målchanserna kom LFC tillbaka och återtog initativet, men när Djurgården bytte in flera pigga spelare blev de tio minuter till en dramatisk kavalkad av mål och målchanser åt båda håll. Vid straffområdeslinjen hittade Alice Bergström fram till Flavine Mawete som slog till direkt med ett rent klassavslut som gick in strax under ribban och DIF hade kvitterat.

Nästa avslut av riktigt hög klass kom dessvärre i det andra målet sedan Cathinka Friis Tandberg hittat planens bästa spelare Yuka Momiki i djupled. Japanskan chippade bollen över Hedvig Lindahl och då klockan närmade sig 89 minuter såg det ut att vara ett segermål.

Djurgården ville emellertid annorlunda och fick till en rejäl forcering på övertid. Alice Bergström kämpade sig till ett läge innanför straffområdet men gjordes ner i skottögonblicket. I matchens absoluta slutsekunder tilldömdes därmed Djurgården en straffspark som Lova Lundin mycket kyligt förvaltade på bästa sätt.

Efter 95 minuter fick det räcka med dramatik och DIF kunde åka hem till Stockholm med ett oavgjort resultat och beröm godkänt för uppryckningen i den andra halvleken.

Nu återstår en träningsmatch innan tävlingssäsongen och den spelas på lördag på Grimsta IP. BP, som är kvar i högsta serien efter ett lyckat kvalspel, står för motståndet med avspark 11.00.

11 februari, lördag 17:00Linköping Arena